Pet recepata

Hrana koja hladi: Ova jednostavna jela idealna su za vruće dane, a gotova su za čas

Donosimo pet recepata idealnih za osvježenje u ljetnim danima, koje može pripremiti svatko.

Toplotni val u punoj je snazi, pa se svi koji ne mogu pobjeći na neku planinu ili na more snalaze s vrućinama kako znaju i umiju. Uz standardna upozorenja o ispijanju mnogo tekućine, laganoj odjeći, izbjegavanju sunca od 11 do 17 sati, mnogi liječnici i meteorolozi ističu i važnost lagane prehrane.

Vjerujemo da mnogima kuhanje nije ni na kraj pameti dok se vani živa u termostatu penje i preko 35 stupnjeva, ali isto tako važno je pojesti nešto hranjivo kako bismo nadoknadili gubitak vode i elektrolita.

Zato donosimo pet recepata za koje (gotovo) ne morate paliti štednjak - neka od njih mogu poslužiti u više različitih obroka, kao prilog, umak ili gusta juha. Uživajte!


Salata s lubenicom i feta sirom

Sastojci:

  • lubenica, izrezana na kockice
  • 100 g feta sira
  • 1 krastavac
  • svježi bosiljak
  • limun ili limeta (po izboru)
  • balzamični ocat
image

Salata s lubenicom

UNSPLASH

Vodenasta, a opet hrskava, lagana, a dovoljno slana, ova salata je kao stvorena za ljeto i osvježenje. Lubenica savršeno gasi žeđ, njezina vlakna postupno otpuštaju vodu u organizam zato je idealna za vruće dane.


Priprema: Narežite lubenicu i krastavac na komadiće željene veličine, prelijte sokom limete (ili limuna) i pospite razmrvljenim feta sirom. Začinite balzamičnim octom netom prije serviranja.


Čitajte i: Kraljica ljetnih okusa na šest različitih načina: Nakon ovih recepata s lubenicom, nikad ju nećete gledati istim očima


Sirova šalša za tjesteninu ili rižoto

Sastojci:

  • 4 zrele rajčice
  • 1 paprika
  • 1 mali luk
  • 1 češanj češnjaka
  • nasjeckani svježi peršin
  • sol, papar i malo ljute papričice
image

Sirova šalša

UNSPLASH

Ova šalša se ne kuha! I to je najvažnije što trebate znati o ovom jelu. Osim sastojaka za pripremu vam treba blender ili dobar štapni mikser. Ovaj umak od rajčice idealan je uz tjesteninu ili rižu. Može biti podloga drugim jelima, a možete ga jesti i uz grickalice kao savršeni aromatični dip.


Priprema: Sve povrće nasjeckajte i postepeno ga stavljajte u blender (ili u zdjelu u kojoj ćete usitnjavati sa štapnim mikserom) te začinite po ukusu.


Aromatični guacamole

Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • sol i papar
  • češnjak (po želji)
  • pola svježe rajčice
  • sok pola limuna ili balzamični ocat
image

Aromatični guacamole

MAJA JAMBRISAK

Avokado je pun zdravih masnoća koje će vas zasititi, a opet je lagan i idealno se slaže s brojnim drugim okusima. Njegova priprema je iznimno brza i lagana, pogotovo ako je plod dovoljno mekan.


Priprema: Avokado prepolovite, izvadite košticu. Mesnati dio odvojite od kore te ga usitnite vilicom, posolite popaprite te dodajte nasjeckanu rajčicu i češnjak ako vam je on po ukusu. Na kraju poškropite sokom limuna ili balzamičnim octom. Guacamole je spreman - možete ga namazati na tost, krekere ili u njega umakati tortilje, a može vam poslužiti i kao prilog uz neko ‘konkretnije‘ jelo - predlažemo lagano grilano povrće ili aromatičnu rižu.


Čitajte i: Hladne juhe odličan su ručak za vruće dane: Gotove su u tren oka i prava su energetska bomba


Zelena salata Graško

Sastojci:

  • 50 grama mahuna
  • 50 grama graška
  • 20 grama rukole
  • 1 žličica chia sjemenki
  • 1 limun
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • malo soli i papra
image

Zelena salata Graško

UNSPLASH

Ova salata će vas zasititi, osvježiti i napuniti energijom. Ako želite možete ju "podebljati" omiljenim sirom ili cherry rajčicama.


Priprema: Mahune i grašak skuhajte u vodi do četiri minute, ocijedite ih i potopite u hladnoj vodi da ostanu zelene. Pustite ih da se dobro ocijede. Za to vrijeme u zdjelu za salatu ubacite rukolu, chia sjemenke, zatim dodajte mahune i grašak te začinite uljem, limunom te začinima.


Koktel od krastavaca i lubenice

Sastojci:

  • 150 ml soka od svježe lubenice
  • 4 kriške krastavca
  • 150 ml džina
  • 100 ml svježeg soka limete
  • 60 ml šećernog sirupa
  • prstohvat soli
image

Koktel od lubenice i krastavaca

FALKENSTEINER HOTELS & RESIDENCES

Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i koktel od lubenice, super je jednostavan za pripremu, idealan je za potrošiti namirnice iz našeg prvog recepta, a i treba se čovjek nagraditi u ovako teškim i napornim danima ispunjenima vrućinom.

Priprema: Vrlo je jednostavna priprema - lubenicu očistite od koštica, ispasirajte ju štapnim mikserom ili blenderom, dodajte sve sastojke. Poslužite u čaši ukrašenoj kriškom krastavca i živjeli!

Linker
15. travanj 2024 14:20