Za sretnije tijelo

Food blogerica podijelila je s nama ukusne, a zdrave recepte za svaki dan

Što je Low Fodmap dijeta i kako izgleda svakodnevica bez glutena, glukoze, voća i mahunarki objašnjava gastro blogerica i instruktorica joge Marie Wasler.

Veganska gastro blogerica, instruktorica joge i koautorica podcasta "Pomalo Too Much" o mentalnoj higijeni Marie Wasler već godinama istražuje zdravu kuhinju. Kada joj je prije nekoliko mjeseci dijagnosticiran SIBO, sindrom koji karakterizira pretjerani broj bakterija u tankom crijevu te izaziva smetnje - educirala se o posebnom režimu prehrane. Naime, u suradnji s nutricionistom dobila je takozvanu Low Fodmap dijetu, odnosno šestotjedni režim prehrane s namirnicama koje sadrže nisku razinu fermentabilnih ugljikohidrata.

image

Marie Wasler

TOMISLAV MOZE

"Glavna stavka ove dijete su mali obroci. Izbjegavam laktozu, gluten, a zabranjeni su mi luk, češnjak, većina voća, mahunarke i grahorice, mliječni proizvodi i slatkiši" objašnjava Marie Wasler, koja živi i radi u Zagrebu otkako se prije deset godina odselila iz Graza. Na njenom je meniju ovih dana zato riža, palenta, jaja, tofu, tempeh, kvinoja, proso, salate, bademovo mlijeko, zobene pahuljice, borovnice, jagode, krumpir i bundeva. Smjela bi, kaže, jesti i meso, no s obzirom na to da je veganka, to joj ne pada na pamet. U cijelom procesu adaptacije na novi tip prehrane, najveći joj je problem bio naviknuti se na, kako kaže, pomalo jednolične okuse. Istodobno, to ju je i motiviralo da u kuhinji bude još maštovitija.

"Za doručak najčešće kombiniram zobene pahuljice s bademovim mlijekom i šakom orašastih plodova, jaja s bezglutenskim kruhom i cherry rajčicama. Glavni obroci baziraju mi se na tofuu i tempehu i oni su mi primarni izvor proteina" govori blogerica koja redovito na Instagramu objavljuje recepte za svojih 16 tisuća pratitelja. Često pripravlja batat punjen grilanim tofuom s cherry rajčicama, bezlaktoznim feta sirom i umakom od bezlaktoznog jogurta te bezglutenske tortilje s grilanim tofuom. Jedno od novootkrivenih jela - koje će svakako pripremati i nakon kraja šestotjedne dijete - je "zelena juha" uz koju joj najviše godi kruh. Radi ga sama od bezglutenske mješavine brašna.

image

Marie Wasler

TOMISLAV MOZE

"Svoju trenutačnu prehranu mogu usporediti s odlaskom u teretanu nakon koje su česte upala mišića - zbog čega ljudi odustanu od vježbanja. Kratkoročno se čovjek osjeća bolje, jer ga ne bole mišići, no dugoročno smo izbacili iz života nešto što je važno za zdravlje" govori Marie Wasler. Cilj je, kaže, pronaći model života uz koji ćete dugoročno biti dobro, no zbog kojeg ćete se istovremeno morati malo i potruditi.

Zelena juha

Sastojci (za 2 porcije):

1 krumpir, 100 g baby špinata, blok tofua, origano, limunov sok, bezlaktozni jogurt, 15 g indijskih oraščića

Priprema:

Krumpir kuhati u slanoj vodi i pri kraju dodati baby špinat. Nakon kuhanja, povrće ubaciti u blender, dodati blok tofua kao bogat izvor proteina. Zatim preliti vodom, posoliti i ubaciti origano, sok limuna i ponovno promiješati. Juha se može malo pojačati, odnosno zgusnuti s malo bezlaktoznog jogurta. Po želji, na kraju dodati 15 grama indijskih oraščića.

"Kad je riječ o hrani, to znači da nećete moći naručiti nešto na brzinu iz dostave, nego ćete morati potrošiti vrijeme na osmišljavanje menija, kupovinu namirnica i njihovu pripravu, ali će vaš organizam biti sretniji" zaključuje Marie Wasler, koja je u početku osjećala nedostatak energije zbog novog režima prehrane, ali tijelo joj se vrlo brzo adaptiralo. Nakon isteka šestotjednog roka, kaže, modificirat će svoju prehranu na način da će pomalo uvoditi namirnice koje je i prije jela i promatrati kako joj tijelo na njih reagira, ali će na svom meniju zadržati i mnoga maštovita jela koja je osmislila posljednjih tjedana.

Linker
21. travanj 2024 12:07