GASTRO

Dosadila vam je juha od bundeve? Otkrivamo tri nova recepta s ovom kraljicom jesenskog menija

Ukusna je, lako probavljiva i nutritivno bogata, a upravo je sad njezino vrijeme. Donosimo tri jednostavna recepta za zdrava jela koja ćete obožavati

Najbolje je jesti sezonske namirnice, a jesen je sezona bundeva. I prije nego što ih odlučite oguliti, izdubiti i izrezbariti za skorašnji praznik, ovu bogatu namirnicu teško je izbjeći. I dok se uobičajeno jede juha od bundeve, pite od bundeve odnosno bućnice, mi vam donosimo tri nova recepta kojima ćete obogatiti jesenski meni.

Rižoto od bundeve

Sastojci:

  • 500 g muškatne bundeve ili hokaido bundeve
  • 120 g crvenog luka
  • povrtni temeljac
  • 250 g riže
  • 100 g gorgonzole
  • 2 dl bijelog vina
  • 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 40 g sira grana padano ili parmigiano reggiano
image
PROFIMEDIA

Priprema:

Bundevu očistiti i narezati na kockice. Pripremiti temeljac od povrća (mrkve, celera i crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapeći u pećnici, a drugu polovicu popržiti u woku na malo maslinova ulja. Na zagrijano maslinovo ulje dodati sitno nasjeckani luk i pirjati do zlatnožute boje. Dodati rižu, popržiti je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući vino. Čim se vino ukuha, dodavati topli temeljac stalno miješajući 8 min. Dodati bundevu iz pećnice te i dalje miješati na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posoliti prema želji. Pred kraj dodati komadiće bundeve iz woka. Poslužiti posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom.


Humus od bundeve

Sastojci:

  • 1 manja do srednja bundeva
  • 1 konzerva slanutka
  • tahini pasta
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice meda
  • 2 režnja češnjaka
  • sol, papar i kim
image
PROFIMEDIA

Priprema:

Pirjati češnjak na maslinovom ulju kratko, da dobije laganu boju. Bundevu izrezati na kockice i prepeći u tavi ili pećnici 15-ak minuta. Zatim sve sastojke staviti u blender i izmiksati. Ako humus bude pregust, razrijedite ga maslinovim uljem.

Slatka pita od bundeve

Tijesto:

  • 2 žumanjka
  • 220 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 - 3 žlice hladne vode

U zdjeli pomiješati brašno, šećer i maslac te dodati žumanjke i dovoljno vode da se umijesi meko tijesto. Ostaviti da odstoji 15-ak minuta.

Nadjev:

  • 1 manja muškatna bundeva
  • 3 jaja
  • 75 g meda
  • 75 g šećera
  • 1 žlica đumbira
  • pola žlice pimenta
image
TETRA IMAGES

Priprema:

Oguliti i izrezati bundevu na kockice te je kuhati 10 - 15 minuta ili omekšati na tavi. Kad se malo ohladi, napraviti pire. U njega umiješati ostale sastojke. Tijesto tanko razvaljati te njime prekriti dno i stranice do ruba. Ispuniti nadjevom do dvije trećine. Peći na 180 stupnjeva 20 - 25 minuta.

Linker
18. travanj 2024 19:07