Već rastu zazubice

Dobra vijest za ljubitelje slatkog: Elvira Petak otvara Friday Pie Shop

Za samo nekoliko dana u Boškovićevoj, u centru Zagreba, moći ćemo probati trinaest njezinih pita, deset slatkih i tri slane, a uskoro stižu i keksi i deserti u čaši.

Što može brže popraviti kišni dan od komada mirišljave, sočne pite od jabuka ili bundeve? U centru Zagreba, u Boškovićevoj ulici, za nekoliko se dana otvara Friday Pie Shop - dućančić u kojem će se prodavati prave američke pite. Vlasnica Elvira Petak od prošle jeseni na Trešnjevci vodi take out u kojem se moglo naručiti ili pokupiti dan prije naručene pite, a uskoro će obožavateljima ove slastice, a i onima koji će to tek postati, svoje mirisne trokute nuditi na licu mjesta.

image

Pita od jabuke poslužena sa sladoledom

ANđELA IVčEVIć

Elvira, koja se prije pandemije bavila odnosima s javnošću, jedna je od onih koji su tijekom lockdowna otkrili svoju strast, onu za pečenjem pita, pretvorivši je u posao. Pohađala je nekoliko slastičarskih tečajeva, no priznaje da nikada nije imala neki veliki interes prema slasticama.

"Pekla sam kolače prigodno, ali se nisam vidjela u tome. Divim se slastičarima koji rade one prekrasne, ukrašene torte. Ja nemam baš mirnu ruku ni jake živce, nisam za takve stvari. Možda su mi se zato svidjele pite. Nekako su stvarne, oko njih nema tog "črčkanja", postoje neka osnovna pravila za dobro prhko tijesto i jednom kada ih se usvoji, uživancija ga je raditi. Mijesiti, valjati, slagati u posudu za pitu.Donje tijesto, nadjev, poklopac od tijesta - savijanje rubova, posipanje šećerom i za sat vremena sve miriše po keksima s maslacem! Volim što nadjeva može biti bezbroj, volim pripremati razno voće, razmišljati o raznim kremama koje bi bile odlične u blagdansko vrijeme ili slanim verzijama", govori Elvira čiji je Friday Pie Shop doslovni prijevod njenog prezimena - Petak - na engleski.

image
ANđELA IVčEVIć

Za svoje pak pite uvijek odabire klasična američka imena koja pristaju uz proizvod.

"Recimo Jolene (jabuka) jednostavna je pita koju svi vole, pravi klasik, vesela je, mogla sam je zamisliti kao točno takvu ženu, otvorenu, pomalo bučnu, ženu koja čvrsto grli i jako je srdačna i gostoljubiva. Dorothy (pita s kremom od kokosa) je nježna, bijela pita pahuljastog izgleda. Ona je sanjiva djevojka, plaha, nježna, prelijepa - morala se zvati Dorothy!", nastavlja Elvira, koja će u trgovini isprva imati trinaest pita, deset slatkih i tri slane, a uskoro stižu i keksi i deserti u čaši s imenom pite čiji se nadjev u toj čaši nalazi, ali sve u okvirima specijaliziranog dućana za pite američkog tipa gdje je glavni akter prhko tijesto.

"Volim planirati, organizirati, skupljati ideje o novim proizvodima, načinima promocije, a volim i kontakt sa svojim kupcima", kaže.

Iako ima puno vjernih klijenata kojima je na pite pisala i posvete na raznim jezicima, jedni od najvećih obožavatelja njenih pita su zaposlenici američke ambasade i američkog instituta koji su toliko oduševljeni pitom od bundeve da su je proglasili boljom od one koju su jeli u Americi.

"No ipak, moj vjerojatno najdraži kupac je naš poznati novinar i voditelj Romano Bolković koji obožava pitu Charlie s punjenjem od krem sira i cimeta posutu poznatim Speculaas keksima. Iako ih je probao sve, Charlie je obavezan u svakoj njegovoj narudžbi", ispričala nam je Elvira, koja je svoj mali prostor uredila sama u nijansama čokoladne i plave boje. Premda još sve nije točno onako kako je zamislila, jako se veseli svojim novim kupcima i sa znatiželjom iščekuje koja će pita postati omiljena u njenom novootvorenom dućanu.

image
ANđELA IVčEVIć

PITA OD BUNDEVE LUCY

(Za kalup promjera 26 cm)

SASTOJCI ZA TIJESTO: 300 grama glatkog brašna, 170 grama maslaca rezanog na kockice, prstohvat soli, 2 žlice šećera, 1 žličica cimeta, 100 ml hladne vode

SASTOJCI ZA NADJEV: 170 grama smeđeg šećera, 3 jaja, 500 grama pirea od muškatne bundeve, 8 grama kukuruznog škroba, 1/2 žličice soli, 1 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1/2 žličice praha đumbira, 240 ml slatkog vrhnja, 60 ml mlijeka

PRIPREMA:

Sve sastojke za tijesto umutiti i tijesto zamijesiti prstima ili u multipraktiku. Važno je da su maslac i voda hladni, a da tijesto ima mrvičastu strukturu. Zamijesiti u oblik diska, formirati u kalup i staviti u hladnjak na pola sata. Štapnim mikserom umutiti šećer i jaja do pjenaste strukture. Dodati kuhanu bundevu i gnječiti, dodati škrob i začine, nekoliko minuta mikserom mutiti. Dodati slatko vrhnje i mlijeko i mutiti dok se sve ne sjedini i struktura postane glatka i gusta, kremasta. Preliti u kalup s tijestom i peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta - postaviti na donje rešetke kako bi se dno jače peklo.

PITA OD JABUKA JOLENE

SASTOJCI ZA TIJESTO: 400 grama glatkog brašna, 200 grama maslaca rezanog na kockice, prstohvat soli, 2 žlice šećera, 1 žličica cimeta, 120 ml hladne vode

SASTOJCI ZA NADJEV: 1300 g jabuka, 2 žlice šećera, 2 žličice cimeta, 1 žličica vanilin šećera, 3 žlice kukuruznog škrob, limunov sok

image

Pita od jabuke

ANđELA IVčEVIć

PRIPREMA:

Sve sastojke za tijesto sjediniti i mijesiti rukama ili u multipraktiku. Tijesto mora imati mrvičastu strukturu, ne treba ga mijesiti predugo - važno je da se maslac ne istopi. Nakon formiranja diska tijesto se može razvaljati, postaviti u kalup i staviti u hladnjak ili zamrzivač na pola sata.

ZA NADJEV:

Jabuke oguliti, izvaditi sredinu, prerezati na polovice pa rezati na tanje ploške. Začiniti, dobro izmiješati i propirjati na tavi s maslacem. Nadjenuti tijesto u kalupu ohlađenim jabukama, tanko razvaljati gornje tijesto i podviti pod rubove donjeg tijesta. Pitu premazati jajetom, posuti šećerom i nožićem napraviti 4 mala reza kako bi para mogla izlaziti kroz tijesto prilikom pečenja. Peći 45 minuta na 200 stupnjeva. Ohladiti pitu prije rezanja.

Linker
23. travanj 2024 14:17