
Prestižna nagrada struke, u kojoj najbolje chefove biraju profesionalci iz restoranske industrije, The Best Chef Top 100, odlučilo je da nagrada za najbolju slatičarku pripada Čakovčanki Maši Salopek (34), inače glavnoj slastičarki poznatog slovenskog restorana Hiša Franko. Nagradu je primila u Amsterdamu 15. rujna, a njezina majka Ksenija za 7Plus rekla je kako joj mobitel ne prestaje zvoniti.
"Svi smo još u šoku. Tek moramo procesuirati što se zapravo dogodilo, ali jako smo sretni i kao roditelji uživamo u Mašinu uspjehu, osobito zato što je tek na početku svoga puta. Zaslužila je nagradu, jako je uporna i vrijedna, puno je radila na sebi i predala se poslu, zaista je radoholičarka", rekla je njezina majka Ksenija.
Maša je inače završila magisterij bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Rijeci te privatnu školu - slastičarstvo na institutu Kul IN. Od hrvatskih restorana, radila je u kultnom zagrebačkom Dubravkin put, a zatim u hotelu Lone u Rovinju, piše Kult Plave Kamenice. U Hiša Franko, restoranu u Starom Selu pored Kobarida, kao glavna slastičarka radi tri godine. Slovenka Ana Roš, kuharica i vlasnica restorana, na sedmom je mjestu u kategoriji najboljih kuhara svijeta, a svoj je prošlogodišnji rezultat poboljšala za 11 mjesta.
"Tim Hiša Franko ne može biti ponosniji", napisali su na službenoj web stranici. Prošle godine restoran je dobio čak dvije Michelinove zvjezdice, a kruže priče da je pisac Ernest Hemingway u njihovoj gostionici tijekom Prvog svjetskog rata napisao poluautobiografski roman "Zbogom oružje".
Čitajte i: Slovenska chefica Ana Roš proglašena najboljom na svijetu