PRIČE O KRUHU

Stiže novi broj magazina Dobra hrana, prepun je dobrih priča i recepata, a tema je namirnica bez koje ne možemo

Predviđamo uzbudljivo proljeće uz peti broj tromjesečnika Dobra hrana

U četvrtak, 21. ožujka, na kioske dolazi proljetni broj magazina Dobra hrana, pravog kolekcionarskog izdanja stvorenog za gurmane i sve one koji će to tek postati. Tema novog broja je kruh, namirnica bez koje ne možemo, koja se uvijek nalazi na našim stolovima, koja je veličanstvena sama po sebi, a idealan je partner i brojnim drugim jelima. Osobito ako imaju i umak koji je najslađe pokupiti upravo s malo hrskavog kruha.

image
Berislava Picek/cropix/vesna Veselić/

Kako bismo proniknuli u kolektivnu zaluđenost kruhom, bacili smo se na proučavanje svih ključnih elemenata potrebnih za njegovu proizvodnju u profesionalnim, ali i kućnim uvjetima. Zato donosimo kratku povijest pečenja kruha, analizu brašna, kvasca i drugih sredstava za dizanje tijesta te recepte kako uzgojiti divlji kvasac i od njega ispeći fantastičan kruh.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Razgovarali smo s ključnim akterima krušne revolucije koja se dogodila u zemlji u posljednjih deset godina. Od Karla Vulina, koji je uspio automatizirati proizvodnju sourdough kruha od prirodno fermentiranog tijesta, preko Tvrtka Šakote i njegovih planova za Salo, Ane Ugarković, Anite Šumer, Andrije Pernara i Darka Kušića iz popularnog Bread Cluba, Ive Zovko koja širi Katin kruh bez glutena, Petre Dragojlović koja Riječanima peče najfiniji kruh, mnogi od njih podijelili su s čitateljima Dobre hrane svoje lekcije i otkrili kruh bez kojeg jednostavno ne mogu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Na jedan dan stavili smo se u kožu pekara i odradili jutarnju smjenu - od 5 ujutro pomagali smo u pripremi kruha u popularnoj zagrebačkoj pekari Kukuriku na Savskoj. S tim smo kruhom pripremili i nekoliko svjetskih specijaliteta jer kad je kvalitetan, kruh može preuzeti ulogu zvijezde i u konkretnim jelima.

image
Berislava Picek/Cropix

Kada je o receptima riječ, donosimo reportažu s ušća rijeke Neretve gdje još uvijek pripremaju tradicionalna jela koja vrijedi očuvati. Imamo i nekoliko recepata za kuglof, tako jednostavan, a efektan kolač za koji vam samo trebaju pravi kalup i kvalitetni sastojci. Bili smo i na sajmu Cocoa u Amsterdamu, na kojem svake godine nagrađuju uzgajivače kakaovca iz cijelog svijeta za vrhunsku kvalitetu, i saznali što čini savršen kakaovac.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Proveli smo dan sa cheficom koja je dovela tri Michelinove zvjezdice u susjedstvo, jedinstvenom Anom Roš, koja uz Hišu Franco u Kobaridu, u Ljubljani vodi i Pekarnicu Ana te JAZ by Ana Roš.

image
Vedran Peteh/Cropix

Poznati hrvatski chef Matija Bogdan iskoristio je putovanje u Veliku jabuku kako bi stažirao u nekoliko njujorških restorana i podijelio je s nama svoje dojmove, a chefica Katarina Vrenc pokušala je pripremiti poznato talijansko jelo od iznutrica - lampredotto, no nije sve išlo po planu.

Vinski stručnjak Saša Špiranec izdvojio je najbolja ružičasta vina Hrvatske za aktualnu godinu pa ovaj prilog možete koristiti i kao odličan šoping-vodič kako biste isprobali odlične rosée iz cijele zemlje.

Na čak 200 stranica čeka vas pregršt atraktivnih fotografija, promišljenih članaka i recepata koji će razveseliti pravog gurmana u vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:09