Gastro talk

Anja Alavanja Viljevac: "Ne radim tradicionalna jela na kojima sam odrasla, uvijek izmišljam nešto novo"

TV voditeljica otkriva nam u razgovoru da je veliki hedonist kada je u pitanju hrana, ali jako pazi da je ukusno i kvalitetno, a osobito da je brzo gotovo.

Iako priznaje da zapravo nije zaljubljena u kuhanje, TV voditeljica Anja Alavanja Viljevac jako puno vremena provodi za štednjakom. Ili kod kuće ili u televizijskoj kuhinji gdje u rubrici "Mala škola zdravih obroka" na HRT-u s gledateljima već pet godina dijeli različite ukusne i brze recepte. Upravo smo je ondje i mi posjetili na dan kada je pripremala dva jela: riblji filet s bademima i kolač od mrkve. Ukusno, zdravo i brzo gotovo moto je kojim se vodi u kuhinji.

"Zapravo mi je velika gnjavaža svaki dan smisliti što ću kuhati jer se trudim da bude nutritivno bogato, a prilagođeno ukusu moje djece koja bi stalno jela desetak istih jela. Želim i da nama odraslima bude fino. Lakše mi je, priznajem, kada kuham samo za supruga i sebe jer je to onda gotovo uvijek nešto egzotičnije, a najveći mi je izazov napraviti ukusno povrće pa da djeca kažu: "I brokula može biti fina!", smije se Anja. Najveći joj je gušt, nastavlja, kada otkrije neko novo jelo pa ga podijeli s gledateljima i svojim ukućanima.

image

Anja kuha svaki dan ili u televizijskoj kuhinji ili doma

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kuhanju je nisu naučile ni mama ni baka jer, kaže, ne voli tradicionalna jela koja su one pripremale. U Anjinoj kuhinji tako ćete vrlo rijetko naći variva, ćufte, sarme, bolonjez, pohano i sva ostala jela na kojima je odrasla. "Sad bi se moja mama mogla naljutiti, ali mislim da me nitko nije naučio kuhati. No, ona je jako kreativna i brza kuharica i uvijek smisli neko domišljato jelo, tako da mogu reći da sam od nje pokupila brzinu i kreativnost", govori Anja. I nakon tri trudnoće Anja izgleda fantastično za što su, kaže, najviše zaslužni geni i trčanje za najmlađim, trogodišnjim sinom Danom, jer na liniju uopće ne pazi.

"Znam da se tako ne čini prema mojoj kilaži, ali jako volim jesti i pravi sam hedonist. Ne pazim koliko jedem, ali zato jako pazim što unosim u organizam, kvaliteta namirnica mi je najvažnija", kaže Anja, koja se jako veseli Uskrsu jer joj je to omiljeni blagdan.

image

Najdraži blagdan joj je Uskrs

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Volim hranu koja se priprema za Uskrs - to je uvijek proljetna lagana hrana, puna povrća, pa me veseli taj šareni stol, ali ono čemu se još više veselim je uskrsni doručak kod mojih roditelja. Nakon tradicionalnog doručka koji uključuje jaja, šunku, francusku salatu i pincu, za ručak jedemo janjetinu", govori Anja. Oko Uskrsa si često priušti neko putovanje i tada obožava isprobavati lokalne specijalitete, a njezine recepte za riblji filet s bademima i kuglice od mrkve pronađite u novom broju Gloria Delicije koji je u prodaji od 21. ožujka.

image
Gloria produkcija
Linker
21. ožujak 2024 13:03