Otvoren pogled

Podizanje obrva: Što se može postići botoksom

Ubrizgavanjem botoksa na pomno odabrana mjesta blokiraju se mišićni receptori čime se uzrokuje opuštanje mišića i otvaranje očiju

Spuštanje obrva posljedica je i znak starenja koji u velikoj mjeri može utjecati na izgled i izraz lica, a nastoji mu se doskočiti kirurškim i nekiruškim pristupima. Podizanje područja obrva i kreiranje mladenačkijeg izgleda pomoću injekcija botoksa može dati zamjetne, ali privremene rezultate.

Dosta je mrštenja

Botoks, odnosno botulunim toksin A, vrsta je neurotoksina koji, primijenjen u estetskoj medicini, sprečava aktivnost mišića i time djeluje na zaglađivanje ili podizanje kože. U ovom slučaju botoks se može injektirati u glabelarno područje (između obrva), oko bočnih mišića očiju te neposredno ispod obrve ili pak u sva tri spomenuta područja. Svi mišići u tim područjima u koje se botoks može ubrizgati su depresori, što znači da se povlače prema dolje. Stoga se ubrizgavanjem botoksa blokiraju mišićni receptori, čime se uzrokuje opuštanje mišića i otvaranje očiju i postiže značajan učinak podizanja na do tada namrštenom području. Učinak se vidi već tri do četiri dana poslije apliciranja botoksa.

image

Injekcije botoksa privremeno zaustavljaju kontrakcije mišića

DEPOSITPHOTOS

Zaustavljeni mišići

Prednosti ovog tretmana još su i kratko vrijeme provođenja, neinvazivnost i minimalna neugoda. Broj injekcija, odnosno jedinica botoksa ovisi o situaciji kod pacijenta i željenom obliku obrva, što se definira tijekom konzultacija. Rezultati mogu biti odlični, no treba znati da je podizanje koje se postiže maleno, ali može značajno otvoriti i pomladiti cijelo područje oko očiju ili pak njegove središnje, odnosno bočne dijelove. Treba imati na umu da je učinak botoksa na izgled kože posredan. Botoks djeluje samo na kontrakcije mišića, ne i na opuštenost kože, pa će tako imati minimalan efekt na opuštenu kožu obrve koja se spušta na kapak. Učinak botoksa obično traje tri do četiri mjeseca.

Čitajte i: Ovo ne smijete raditi dok vam liječnik ubrizgava filer ili botoks

Kako se razlikuje od metode fox eyes?

Ukošavanje očiju, odnosno metoda fox eyes (lisičje oči), provodi se pomoću PDO niti. To su razgradive niti koje se umeću pod kožu te djeluju mehanički i podižu tkivo, ujedno polako otpuštajući sastojke koji stimuliraju kolagen u koži. Ovom se metodom radi podizanje samo vanjske strane obrva kojim se, ideja je, postiže zavodljiv pogled. Rezultati su trajniji nego kod podizanja obrva injekcijama botoksa, no veća je i mogućnost određenih nuspojava, primjerice, infekcije.

Čitajte i: Thread lifting: Razgradive niti podižu kožu i stimuliraju kolagen, koliko su u tome uspješne?

Jednostavan oporavak

Oporavak poslije podizanja obrva botoksom je kratkotrajan i jednostavan. Poslije tretmana ne uzimaju se nesteroidni protuupalni lijekovi zbog mogućnosti pojačanja krvarenja i oticanja, ako je potrebno, uzima se samo paracetamol. U prva 24 sata nakon tretmana ne smije se vježbati, odlaziti u saunu i kupelji, ne smije se tuširati, kupati, ni piti alkohol. Tretirano područje ne smije se ničim pritiskati, a prvu bi noć trebalo spavati na leđima. Kratko vrijeme nakon injektiranja tretirano područje može biti crveno i malo uzdignuto, što je potpuno normalno i nije razlog za brigu.

image

Učinak botoksa na izgled kože je posredan

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Moguće prepreke i nuspojave

Prije svakog tretmana, pa i ovog, potrebne su detaljne konzultacije s liječnikom kako bi se vidjelo odgovara li vam tretman. Zato je važno odabrati stručnog i pouzdanog liječnika koji će odgovorno provjeriti zdravstveno stanje pacijenta i iscrpno objasniti sve moguće kontraindikacije, rizike i nuspojave. Pacijent bi od liječnika trebao zatražiti na uvid fotografije „prije” i „poslije” prethodnih pacijenata.

Ako botoks nije pravilno apliciran na ovom osjetljivom području, javlja se vrlo visok rizik od ptoze (spuštanja) obrve. Moguća neželjena posljedica je i dobivanje začuđenog ili Spockovog izgleda, odnosno obrve su nakon injekcija botoksa previsoko podignute. Do toga dolazi zbog tretiranja botoksom samo frontalisa (mišića podizača čela), dok se bočni mišići ne tretiraju ili se tretiraju nedovoljno.

Linker
05. ožujak 2024 16:17