glow intervju

Cijelu karijeru borim se s predrasudom - je li zubarima mjesto u estetskoj medicini

Doc. dr. sc. Željko Rotim objašnjava zašto se kao stomatolog prije petnaestak godina posvetio anti-aging nekirurškoj medicini i postao organizator jednog od najvećih kongresa za estetičare u Hrvatskoj te otkriva koje je inovacije iznjedrio posljednji CEMS.

U svijet estetske medicine ušao je prije petnaest godina, nakon gotovo dva desetljeća karijere u dentalnoj medicini. Doc. dr. sc. Željko Rotim u svojoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi i danas se svakodnevno bavi stomatologijom, no priznaje da je duboko uronio u anti-aging nekiruršku medicinu jer je fasciniran njezinim brzim i dobrim rezultatima. Od prvog trenutka, kad su mu na raspolaganju bili samo dermalni fileri, neurotoksini i PRP injekcijske metode, svjedočio je enormnom porastu interesa za to - i doktora i pacijenata - te se rodila njegova nova vizija i misija. Odlučio je organizirati kongres kako bi nekiruršku estetsku medicinu podigao na najvišu znanstvenu razinu u skladu s trendovima u svijetu. Tako je prije 12 godina nastao CEMS (Croatian Esthetic Medicine Symposium), koji je organizirao s primarijusom Sinišom Glumičićem - okupivši vrsne domaće i strane stručnjake koji su držali edukacije o anatomiji i izbjegavanju opasnih zona, poučavali kako izbjeći komplikacije tijekom i nakon tretmana... U međuvremenu se ekipa okupljena oko doc. dr. Rotima formirala u Hrvatsko društvo za estetsku medicinu, koje je na nedavno održanom 12. CEMS-u u Opatiji ugostilo gotovo deset puta više sudionika nego prvi put, a tema o kojima se pričalo bilo je višestruko više.

Kako je rastao CEMS?

- Proporcionalno rastu interesa pacijenata u svijetu, kod nas i u regiji. Ovog ožujka u Opatiji smo imali 600-tinjak sudionika, a tendencija je da narastemo do 1000. No, u izboru tema ostali smo dosljedni: ne bavimo se kirurgijom nego anti-aging i regenerativnom medicinom, koja je vodeći trend, a pritom surađujemo sa srodnim udruženjima iz regije i svijeta te s partnerima iz estetske industrije, bez čije podrške ne bismo bili tako uspješni. Uvjeren sam da gostovanjem najvećih svjetskih imena estetske medicine Hrvatska postaje prepoznatljiv centar izvrsnosti u ovom području, a mi na taj način promoviramo i zdravstveni turizam, koji je jedno od strateških opredjeljenja Ministarstva zdravstva, dugogodišnjeg pokrovitelja kongresa. Uz nas su i strukovne komore, Medicinski fakultet Rijeka, Fakultet dentalne medicine Rijeka te Specijalna bolnica Thalassotherapia Opatija i grad Opatija.

image
PROMO

Koja znanja i vještine treba imati organizator jedne takve manifestacije?

- Organizacija je zahtjevna, ali stekao sam iskustva kao višegodišnji pozivni predavač na najvećim svjetskim kongresima u Monaku, Bangkoku, Tajvanu, Londonu, Parizu, na Baliju... manifestacijama s 15.000 sudionika! Sve što sam vidio i naučio tamo prenosim u Hrvatsku, a pomaže mi tim iz HDEM-a i tehnički organizator, agencija Aqventi, koju vodi Ana Rotim. Ti mladi i ambiciozni profesionalci ove su godine omogućili vrhunsku produkciju - što je potvrdio naš ovogodišnji znanstveni partner Euromedicom, proglasivši CEMS najboljim malim estetskim kongresom na svijetu. Kad kažem malim, mislim na kongrese do 1000 sudionika.

Koje teme iz estetske medicine u ovih 12 godina pamtite kao najvažnije?

- Prvi game changer, prije više od 20 godina, bio je famozni botox. Zatim su se pojavili dermalni fileri koji su i danas zlatni standard za vraćanje izgubljenog volumena lica, a danas je pak vodeći trend - zdrava, glatka i sjajna koža lica kao glavna karakteristika mladenačkog i prirodnog izgleda. Stoga su novi game changeri biostimulatori, bioremodelatori, polinukleotidi, stimulatori kolagena i ostali preparati prirodnog porijekla. Oni daju prirodan izgled, bez prevelikog volumena! A budućnost je u korištenju matičnih stanica te egzosoma, uz korištenje medicinskih uređaja koji rade na principu radiofrekvencije, lasera i ultrazvučne energije. To zahtijeva multidisciplinarni pristup i suradnju liječnika različitih specijalnosti - primarno dermatologa, otorinolaringologa, oftalmologa, endokrinologa, subspecijalista estetske kirurgije glave i vrata, ali i doktora dentalne medicine.

image

Liječnici Siniša Glumičić, Željko Rotim i Viktor Peršić s pjevačem Tonyjem Cetinskim

HARIS PAVLETIC

A što vas se osobito dojmilo na ovogodišnjem CEMS-u?

- Glavna tema kongresa "Health is the new beauty" izazvala je ogroman interes, a u sklopu toga bila su predavanja o tome kako se brinuti o svom zdravlju, o prekomjernoj težini, o hormonalnom statusu, štetnosti pušenja, važnosti dodataka prehrani... Prvi put su u Hrvatskoj predstavljeni egzosomi, odlične su bile teme vezane za primjenu lasera i radiofrekvencije, a posebnu pažnju izazvala je prezentacija uživo nove tehnike za uljepšavanje usana - l spot - sa samo tri mjesta uboda, što pacijenticama omogućuje suptilni volumen te sigurne i prirodne rezultate bez komplikacija. Od predavača moram istaknuti dr. Andrewa Christie Smitha, stručnjaka za microneedling iz Francuske, dr. Vladlenu Averinu iz Ukrajine koja je predstavila svoje tehnike pomlađivanja vrata i dekoltea, akademkinju Mirnu Šitum i prof. Uroša Ahčana.

I vaše predavanje o biostimulatorima potaknulo je velik interes. O čemu se zapravo radi?

- Biostimulatori i kolagen-stimulatori tretmani su sa specifičnim proizvodima, koji su svojim sastavom vrlo bliski prirodnoj hijaluronskoj kiselini i aminokiselinama iz našeg tijela. Stoga ne izazivaju nuspojave, daju prirodne rezultate, a koža nakon tretmana izgleda zdravo, glatko i zategnuto, bez neprirodnog volumena. To je definitivno trend budućnosti, u kombinaciji s regenerativnom medicinom, PRP tretmanima, masnim stanicama, matičnim stanicama i egzosomima. To su tretmani koje najčešće izvodim u svojoj ordinaciji.

Što je po vama ideal ženskog lica koje koristi sve benefite estetske medicine?

- Tipične karakteristike prirodnog i lijepog ženskog lica su naglašena srednja trećina lica i oči, izražene jagodice, s užim donjim dijelom lica te punim i prirodnim usnama, uz kožu koja je zdrava, zategnuta i sjajna. Takav izgled lica dobro educirani liječnik, uz dobro znanje anatomije te poznavanje novih preparata, može dobiti kod klijentica i u 40-ima i 50-ima.. Ne kaže se uzalud da su pedesete nove četrdesete.

image

Posljednji CEMS u Opatiji okupio je 600-tinjak sudionika

PROMO

Što obično odgovarate onima koji smatraju da "zubarima nije mjesto u estetskoj medicini"?

- S tom sintagmom i predrasudom borim se cijelu karijeru. Odgovor je jednostavan: tijekom obrazovanja doktor dentalne medicine usvaja detaljna znanja iz anatomije lica, glave i vrata, a tijekom cijele karijere bavi se estetikom lica, osobito perioralne regije. Isto tako, vješt je s iglom i injektiranjem u meka tkiva lica te dobro educiran u liječenju komplikacija na mekim i tvrdim tkivima lica. U posljednjih nekoliko godina mnogi doktori dentalne medicine postali su cijenjeni stručnjaci u području estetike, pogotovo oni koji su prošli edukacije iz 3D anatomije, koja je bitna za razumijevanje slojeva lica. Cijelo lice je jedna opasna zona, moramo znati u kojem se sloju nalazi neka krvna žila, jer većina ozbiljnih komplikacija nastupa ako nestručna osoba nehotice ubrizga preparat u krvnu žilu. Stoga bi svi pacijenti trebali dobro razmisliti o tome kome idu na tretmane - to moraju biti liječnici koji tijekom svog specijalističkog obrazovanja dobivaju detaljna znanja, dakle dermatolozi, subspecijalisti estetske plastične kirurgije glave i vrata te doktori dentalne medicine i ostali liječnici koji su završili certificirane i standardizirane edukacije. Posljednji argument vezan za vaše pitanje jest to da je upravo jedan doktor dentalne medicine - moja malenkost - autor prve knjige na ovim prostorima, koja je i sveučilišni udžbenik Medicinskog fakulteta, s naslovom "Dermalni fileri u estetskoj medicini lica".

Linker
19. ožujak 2024 14:07