Prirodna njega

Mnogi tvrde da je ovo tajni sastojak za jaku, sjajnu i dugačku kosu! Nije za sve tipove kose!

Ova škrobna tekućina potiče rast kose i daje joj sjaj, jača vlasi i povećava im elastičnost... Priprema se više nego jednostavno.

Pobornici prirodne njege tvrde da za zdravu, gustu, mekanu, svilenkastu i dugačku kosu nema boljeg od pranja rižinom vodom – ta je navada već stoljećima uobičajena među dalekoistočnim narodima kojima je riža jedna od glavnih namirnica, a u posljednje se vrijeme naveliko proširila i po društvenim mrežama. Rižina voda može biti ona koja ostaje nakon pranja, kuhanja i procijeđivanja riže, no češće se savjetuje da rižu uopće ne treba kuhati, samo dobro oprati, potom namočiti na pola sata ili dulje (pola šalice riže u tri šalice vode), procijediti – i gotovo.

Kosa do poda

Smatra se da dobivena škrobna tekućina krije brojne dobrobiti za vlasi i vlasište, a neke dokazuju i povijesni zapisi; primjerice, zabilježeno je da su japanske žene još u osmom stoljeću, a vjerojatno i ranije, održavale zdravlje kose rižinom vodom te da im je kosa dosezala do poda. Danas su po dugačkoj i zdravoj kosi posebno poznate žene naroda Yao koji živi u Kini – prosječno imaju kosu dugačku 180 centimetara, a zanimljivo je da mnoge od njih nemaju sijedih vlasi sve do svojih sedamdesetih godina. Sve to, navodno, zahvaljujući pranju rižinom vodom.

image

Elastičnost, sjaj, snaga... sve to kosi može dati rižina voda

MOLOCHKOMOLOCHKO/PEXELS

Gotovo čudotvorno

Neki po društvenim mrežama tvrde da im je kosa kroz dva mjeseca zbog rižine vode narasla za desetak centimetara, što zvuči pretjerano, ali i stručnjaci se slažu da rižina voda koristi zdravlju kose. Jedan od njenih sastojaka je šećer inozitol koji prodire u kosu, jača je i poboljšava joj elastičnost, a zaslužan je i za sjaj. Rižina voda stvara i lagani film na vlasima koji ublažava površinsko trenje te olakšava raščešljavanje i smanjuje njihovu lomljivost, a i pretjerano ispadanje. Uz to je puna vitamina i aminokiselina, što znači da može utjecati na rast kose – ne može oživjeti folikule vlasi, ali može pomoći postojećim vlasima da narastu duže. U njenom su sastavu, primjerice, vitamin B, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo, sve sastojci koji mogu pridonijeti rastu zdrave kose, ali i obnavljanju vlasi oštećenih kemijskim tretiranjem ili zagrijavanjem i stiliziranjem. Rižina voda pomaže i kod peruti i svrbeža vlasišta.

image

Žene naroda Yao za njegu kose koriste rižinu vodu, prosječno im je kosa dugačka 180 cm, bez sijedih

WEI JIYANG/AVALON/PROFIMEDIA

S oprezom i bez pretjerivanja

Sve to zvuči dosta čudotvorno, no ipak je potrebno paziti: najviše koristi od pranja rižinom vodom može imati masna kosa, budući da rižina voda i proizvodi s njom isušuju, pa bi je iz istog razloga osobe sa suhom kosom i vlasištem trebale koristiti s oprezom, najbolje jednom tjedno, a ni one s masnom kosom ne bi trebale to činiti više od dva puta tjedno. Ako se kosa, naime, prepuni proteinima to pridonosi isušivanju, neželjenom kovrčanju i krhkosti vlasi. Za osobe s vrlo tankom kosom rižina bi voda mogla biti prejaka, pa je najbolje da se prije upotrebe konzultiraju sa stručnjakom za kosu. Sve to ima smisla, jer pranje rižinom vodom izumljeno je na Dalekom istoku, a žene ondje obično imaju masniju kosu i deblje vlasi.

image

Rižu je dovoljno oprati, namočiti i procijediti

AUSRA BARYSIENE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Nakon pranja

Ako mislite da bi vam rižina voda baš dobro došla, vjerojatno se pitate kako je uključiti u njegu. Jednostavno – nanosi se na kosu i vlasište nakon šamponiranja, ostavi se 20-ak minuta te temeljito ispere tekućom vodom. Neki preporučuju i dodati je u šampon ili je koristiti umjesto njega, ako ste osjetljivi na konvencionalne šampone.

Linker
05. ožujak 2024 14:13