OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, AFR/DEPOSITPHOTOS
Osvježenje

Trebamo li kozmetičke proizvode čuvati u hladnjaku?

Neki smatraju da kremice i drugi proizvodi hlađenjem postaju ugodniji za upotrebu te da bolje djeluju protiv starenja, dok drugi misle da je promoviranje hlađenja samo marketinški trik.

Neki smatraju da kremice i drugi proizvodi hlađenjem postaju ugodniji za upotrebu te da bolje djeluju protiv starenja, dok drugi misle da je promoviranje hlađenja samo marketinški trik.

Neki kozmetički proizvodi mogu se loše ponašati na visokim temperaturama, pa ih, kako bismo spriječili topljenje proizvoda i moguće mijenjanje teksture, ljeti ponekad spremamo u hladnjak. No, je li stvarno potrebno čuvati kremice, serume, tekuće pudere... na niskim temperaturama? I kako rashlađenost utječe na njihovo djelovanje?

Hladno vs. toplo

Mnogi smatraju da će rashlađene maske, hidratantne kreme ili kreme za područje oko očiju uspješnije ujutro razbuditi i umiriti kožu te smanjiti jutarnju natečenost. Estetičarka poznatih Natalie Aguilar, kojoj su brigu o tenu povjerile glumica Sofija Vergara i pjevačica Rita Ora, misli da ohlađeni kozmetički proizvodi daju koži puniji izgled te dodaje: "Moj moto glasi: Hladno djeluje protiv starenja, a toplo potiče starenje. Održavanje kozmetičkih proizvoda hladnima i nanošenje hladnih proizvoda na kožu privremeno snižava temperaturu kože, čime se ublažava i upala u koži. A upala stoji u korijenu starenja."

Čuvanje proizvoda u hladnjaku možda neće produljiti vijek trajanja, ali može spriječiti razvoj bakterija, pogotovo u proizvodima u koje moramo gurnuti prste, kaže N. Aguilar.

image

Zagovornici hlađenja kažu da ohlađeni proizvodi osvježavaju, bolje popunjavaju kožu i smanjuju upalu

DEPOSITPHOTOS

Neodoljivi, ali...

Ohlađeni proizvodi nepobitno pružaju koži kratkotrajno osvježenje pri nanošenju, a svi koji ne žele čuvati kremice uz svježe meso ili ostatke od ručka mogu u tu svrhu nabaviti hladnjak za kozmetiku, naravno, ako imaju nekoliko stotina kuna viška i dobro mjesto za postavljanje frižiderčića. Kozmetički hladnjaci izgledaju prilično neodoljivo, maleni su i stanu u svaku kupaonicu ili spavaću sobu, no treba imati na umu da moraju biti malo odmaknuti od zida i da stvaraju određeni zvuk. Ako je okolna temperatura 25°C, kozmetički hladnjak će hladiti na tri do deset Celzijevih stupnjeva.

Zagovornici hlađenja smatraju da po vrućinama svakako u hladnjaku (za hranu ili kozmetičkom) treba čuvati maglice za lice, serume i kreme za područje oko očiju jer hladni dodatno osvježavaju i ublažavaju natečenost; lak za nokte i balzame jer im se na vrućinama i izravnom svjetlu lako razdvajaju sastojci; prirodne proizvode bez konzervansa kako bismo ih zaštitili od kvarenja; olovke za oči i usta kako bismo ih lakše našiljili i preciznije nanosili, bez razmazivanja. Na popisu su i proizvodi koji ionako trebaju biti hladni, poput rolera za lice i krio maski za lice, koje svojim djelovanjem stežu krvne žilice i smanjuju natečenost, zatežu kožu, smiruju upalu itd.

image

Kozmetički proizvodi ipak nisu kvarljivi poput hrane

OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, AFR/DEPOSITPHOTOS

Nisu kvarljivi

No, ima i onih koji su skeptični prema hlađenju kozmetičkih proizvoda. Dermatolog dr. Dennis Gross kaže da je sva ta strka oko hlađenja marketinški trik, a posebno nepotrebnim smatra kozmetički hladnjak.

"Svaki kozmetički proizvod koji dolazi na tržište prolazi stroge provjere, između ostaloga, testiranje stabilnosti. Njime se dokazuje da je proizvod stabilan, da se neće razgraditi na sobnoj temperaturi te da neće izgubiti djelotvornost nakon otvaranja. Pored toga, proizvodi moraju moći podnijeti ekstremnu toplinu, čak i onakvu kakva je u zagrijanoj pećnici, a to je puno više od temperature u stanu tijekom vrućeg, sunčanog dana. Osim ako proizvođač i/ili prodavač ne drže određeni proizvod u hladnjaku i ne preporučuju da se to čini, nema razloga za čuvanje proizvoda u hladnjaku", kaže dr. Gross.

Iznimka mogu biti propisani dermatološki lijekovi u obliku krema, koji zahtijevaju hlađenje. U takvim je slučajevima, kaže liječnik, pravilno pohranjivanje najvažnije. No, u većini slučajeva kozmetičke proizvode ne treba čuvati na niskim temperaturama, jer nisu kvarljivi poput hrane.

Linker
26. travanj 2024 08:09