Kolutovi, žilice, sjene

Svaka vrsta podočnjaka tretira se na drugačiji način

Kod nekih tipova podočnjaka dobre rezultate daju kozmetički pripravci, kod drugih su potrebni neinvazivni tretmani, pa i kirurški zahvati

Podočnjaci su jedna od neželjenih pojava na licu koje je najteže uspješno tretirati, kažu dermatolozi. Glavni razlog za to je što su tamni kolutovi ili vrećice ispod očiju dobrim dijelom određeni genetski, a tu je i utjecaj životnog stila (manjak sna, stalan stres itd.) koji je često teško promijeniti. S obzirom na to da postoji više uzroka za pojavu podočnjaka, a time i više vrsta podočnjaka, i izbor tretmana ovisit će o tome što je u podlozi.

Uzrok može biti hiperpigmentacija

Ako je koža oko očiju mnogo tamnija od vašeg ostalog tena, moguće je da je uzrok podočnjaka hiperpigmentacija. „Hiperpigmentacija je povećana proizvodnja melanina, prirodnog pigmenta koji nastaje u našim stanicama i odgovoran je za boju kože i kose, na određenim područjima kože. Takva pretjerana proizvodnja pigmenta stvara područja tamnija od ukupnog tona kože, što se nekim ljudima ne sviđa”, kaže dermatolog dr. Muneeb Shah. Prema njemu, najbolje je rješenje u slučaju hiperpigmentacije tretiranje tamnijeg područja proizvodima koji sadrže sastojke za posvjetljivanje kože. To može biti niacinamid koji inhibira proizvodnju melanina, potom alfa arbutin, derivat hidrokinona, od njega nježniji ali vrlo učinkovit u posvjetljivanju kože ili pak vitamin C koji također inhibira melanin. Uz to, ne biste trebali štedjeti na sredstvima za zaštitu od sunca, širokog spektra i s visokim SPF-om koja trebate posvećeno primjenjivati. Redovita zaštita od sunca važna je jer se stanje podočnjaka uzrokovanih hiperpigmentacijom kod izlaganja suncu može pogoršati.

Udubljene očne duplje

Sljedeći tip podočnjaka – udubljene očne duplje - ovisi o obliku očne regije, a ne o stanju kože. „Mnogi ljudi imaju udubljeno područje između donjeg kapka i gornje linije obraza zbog čega nastaje sjena koja stvara pojavu podočnjaka. U tom je slučaju najučinkovitije popuniti problematično područje. Kao rješenja mogući su dermalni fileri koje liječnik ubrizgava ili transfer masti, što je kirurški postupak”, tumači dr. Shah.

I u jednom i u drugom slučaju rezultati su, tako reći, trenutačni, uočljiviji i trajniji od učinaka koji se mogu postići pripravcima za lokalnu njegu kože. Naravno, za uspjeh je važno odabrati pouzdanog i stručnog liječnika.

Vidljive vene

Uobičajen uzrok podočnjaka su i plavkaste vene koje se vide kroz kožu. Koža oko očiju znatno je tanja i delikatnija od kože na drugim dijelovima tijela, pa su žilice na njoj vidljivije, posebno one smještene blizu površine. „Ako su plavičaste vene 'krivci' za podočnjake, pomoć može biti krema za područje oko očiju koja sadrži kofein”, savjetuje dr. Shah i dodaje: „Kofein je vrsta molekule koja djeluje kao vazokonstriktor, što znači da steže krvne žile i smanjuje ih. Time se smanjuje i količina krvi u žilicama blizu površine kože te stoga vene postaju manje vidljive.”

Linker
12. travanj 2024 00:35