Djeluje brzinski

Aktivni sastojak iz gljiva odmah nakon nanošenja vidljivo smanjuje pore na koži lica

Kozmetički sastojak koji je poznat već dvadesetak godina sada je poboljšan i djeluje gotovo trostruko bolje nego ranije.

Laricyl, ekstrakt gljive bijeli agarikon (lat. Fomes officinalis), glavni je kozmetički aktivni sastojak za čišćenje i stezanje pora u portfelju kemijskog diva BASF-a. U kozmetici se upotrebljava već dvadesetak godina, a nedavno su znanstvenici otkrili novu metodu proizvodnje pomoću koje odavno poznatom sastojku gotovo trostruko povećavaju učinkovitost. Sada su, naime, sposobni proizvesti micelij ove gljive i iz njega dobiti vrijedni ekstrakt, čime se zamjenjuje njeno skupljanje u prirodi. Larycil iz novog izvora čak je 99,7 posto prirodnog porijekla, objavio je Premium Beauty News.

image

Poboljšani ekstrakt trostruko je učinkovitiji

BIRGITH ROOSIPUU/UNSPLASH

U dvostruko slijepoj, kontroliranoj i randomiziranoj studiji provedenoj na 25 ispitanica, pokazalo se da nova verzija Laricyla najbolje djeluje u koncentraciji od tri posto – tada vidljivost pora odmah nakon nanošenja na kožu lica smanjuje čak 2,8 puta bolje od starije verzije, a uz to ima i adstringentni (stežući) učinak. Prema rezultatima BASF-ove studije, poboljšani aktivni sastojak ujedno je pomogao ukloniti višak masnoće s kože, čineći je bolje matiranom i to bez isušivanja. Proizvođač očekuje zanimanje kozmetičkih brendova za novi Laricyl te ujedno razvija Responsibly Active program za svoj portfelj bioaktivnih tvari. Po njemu bi do 2030. trebali imati 50 posto certificiranih organskih proizvoda te bi im svi botanički sastojci trebali biti sljedivi do izvora i potjecati iz održivih izvora.

Linker
05. ožujak 2024 13:13