TATIANA FOXY GETTY IMAGES
dan borbe protiv melanoma

Dermatologinja nam otkriva sve što moramo znati o madežima, kako se zaštititi i koliko često ih pregledati

Stigao nam je svibanj, mjesec posvećen osvještavanju građana o opasnostima melanoma pa je idealno vrijeme za redovite godišnje preglede madeža. Popričali smo s doktoricom Matejom Tošić Jukić iz poliklinike Sinteza Skin Clinic koja nam je dala sve bitne upute i smjernice kako bi svoju kožu što bolje pripremili i zaštitili od štetnih sunčevih zraka.

Stigao nam je svibanj, mjesec posvećen osvještavanju građana o opasnostima melanoma pa je idealno vrijeme za redovite godišnje preglede madeža. Popričali smo s doktoricom Matejom Tošić Jukić iz poliklinike Sinteza Skin Clinic koja nam je dala sve bitne upute i smjernice kako bi svoju kožu što bolje pripremili i zaštitili od štetnih sunčevih zraka.

Kako se najbolje zaštiti od štetnih sunčevih zraka, kako prepoznati sumnjivi madež i koji su sve uzroci melanoma otkriva na doktorica Mateja Tošić Jukić, specijalistica dermatologije, stručnjakinja za madeže koja odmah na početku ističe kako je upravo svibanj odabran kao mjesec za preglede madeža jer ulazimo u topliji period godine kada je UV zračenja veći, ali i mi nosimo kraću i prozračniju odjeću pa smo izloženiji zračenju, ali i sami lakše uočavamo promjene na koži.

image

Pregled madeža u Sinteza Skin Clinic se može odviti uz pomoć dermatoskopa, ali i FotoFindera

SVETIKD GETTY IMAGES

"Iz medicinskog aspekta madeži reaktivno odgovaraju na izlaganje suncu, pa ih je najbolje pregledavati prije izlaganja ili dva mjeseca nakon te dodatno u slučaju potrebe za uklanjanjem neke suspektne promjene. Taj zahvat je uvijek bolje odraditi prije ljeta", naglašava doktorica i otkriva nam kako prepoznati sumnjivi madež.

image

Mateja Tošić Jukić

DOMAGOJ KUNIĆ

"Sumnjivi madež bi bio svaki onaj koji se mijenja u vremenu, bilo da se radi o povećanju promjene, nepravilnosti u boji ili rubovima promjene, prisustvom nekih senzacija poput svrbeža ili nelagode, kao i pojava ranica ili krvarenja. Sve su to znaci za uzbunu i žurniji posjet liječniku. Također, svaka novonastala promjena u starijoj životnoj dobi, iako možda neće zadovoljiti ove istaknute opasne znakove, može predstavljati veći rizik i potrebno ju je barem kroz vrijeme ispratiti”, objasnila nam Mateja Tošić Jukić i dodala kako se melanom najčešće javlja u odrasloj životnoj dobi, nakon 50. godine života. Osobe svijetle puti, s pjegicama na licu, s većim brojem madeža - osobito nepravilnim ili atipičnima, ali i sve osobe koje se pojačano izlažu UV zrakama (osobito ako su za života, pogotovo u dječjoj dobi, imale opekline nakon izlaganja suncu ili koriste solarija) su pod većim rizikom za razvoj melanoma, a značajnu ulogu ima i genetska predispozicija. Naravno, zanimalo nas je koliko često treba pregledavati madeže.

Sumnjivi madež bi bio svaki onaj koji se mijenja u vremenu, bilo da se radi o povećanju promjene, nepravilnosti u boji ili rubovima promjene, prisustvom nekih senzacija poput svrbeža ili nelagode, kao i pojava ranica ili krvarenja

"Generalno, preporuka za svaku odraslu osobu bila bi da jednom godišnje obavi pregled madeža, dok pojedine rizične skupine pratimo i u kraćim intervalima”, rekla nam je dr. Tošić Jukić i otkrila da je glavni uzrok melanoma izloženost UV zračenju, odnosno gotovo 85% povezano je s prekomjernim izlaganjem suncu pa zbog toga najčešće i nastaje na fotoeksponiranim dijelovima tijela, poput ekstremiteta, leđa i lica te vrata. Nakon izlaganja, najvažniji faktor je genetska predispozicija jer se melanociti, pigmentne stanice iz kojih nastaje melanom, ne nalaze samo na koži, već i unutar drugih organa, poput oka ili srca, i u tim slučajevima izlaganje suncu nije uzrok nastanka tumora pa čak i ako pazite da se ne izlažete suncu, dobro je provjeriti madeže.

image

Mateja Tošić Jukić

DOMAGOJ KUNIĆ

Pregled madeža možete obaviti u poliklinici Sinteza Skin Clinic i to na dva načina.

"Pregled se može odviti uz pomoć dermatoskopa, ali i FotoFindera. Dermatoskop je svjetlosni uređaj koji ne samo da povećava promjene na koži, već koristeći polarizirane ili nepolarizirane izvore svjetlosti omogućava uvid i u dublje slojeve kože i olakšava analizu pigmentiranih promjena te je neizostavan dio pregleda madeža. FotoFinder je aparat, koji osim digitalnog dermatoskopa, kojim možemo poslikati i uvećati promjenu i do 70 puta, dodatno ima kameru koja fotografira kožu cijelog tijela, što nam je najvažnije u praćenju visoko rizičnih pacijenata i osoba s većim brojem madeža. Dodatno, stroj je opremljen naprednim algoritmima umjetne inteligencije te u pozadini odrađuje analizu promjena kroz vrijeme i olakšava nam detektirati i najmanje promjene, a samim time u ranijoj fazi detektirati tumore kože. Iako primarno namijenjen praćenju rizičnih pacijenata, sve ga češće koristimo u svakodnevnom radu zbog navedenih prednosti nad klasičnim pregledom", govori doktorica Tošić Jukić i dodaje kako se kod sumnje na melanom, promjena kirurški uklanja i šalje na patohistološku analizu.

image

FotoFinder je aparat, koji osim digitalnog dermatoskopa, kojim možemo poslikati i uvećati promjenu i do 70 puta, dodatno ima kameru koja fotografira kožu cijelog tijela, što nam je najvažnije u praćenju visoko rizičnih pacijenata i osoba s većim brojem madeža

DOMAGOJ KUNIĆ

"Daljnji terapijski postupci kao i prognoza ovise o samom nalazu, vrsti melanoma i dubini njegove invazije. Kada promjene detektiramo u ranoj fazi, melanom postaje potpuno izlječiv i osim redovitih kontrola i stroge zaštite od sunca nema potrebe za drugim terapijskim opcijama", otkriva doktorica i za kraj nam daje nekoliko savjeta kako bi se najbolje zaštitili od negativnog utjecaja sunca.

Madeže ne treba posebno štiti od sunca niti zahtijevaju neku posebnu njegu. Gotovo 80% melanoma nastaje ‘de novo’, cijela koža je ta koju je potrebno štititi

„Najbolja zaštita bi bila ne izlaganje suncu, barem ne u periodu od 11 do 16 sati kada je UV Index najveći. Kada to ne možemo, savjetuje se redovito korištenje SPF, koji je potrebno replicirati barem svakih dva sata. Šešir sa širokim obodom, odjeća dugih rukava ili pak ona od materijala koji pruža zaštitu od sunca što je izvrstan izbor za djecu i one koji puno borave na suncu", savjetuje doktorica i dodaje kako kožu treba zaštititi u potpunosti.

"Madeže ne treba posebno štiti od sunca niti zahtijevaju neku posebnu njegu. Često od pacijenata čujem da prekrivaju neke madeže flasterima, nanose debeli sloj kreme preko, neki čak i SPF apliciraju isključivo preko madeža. No, gotovo 80% melanoma nastaje ‘de novo’, cijela koža je ta koju je potrebno štititi", zaključuje naš razgovor doktorica Mateja Tošić Jukić.

Kako bi podigli svijest o važnosti pregleda madeža, poliklinika Sinteza Skin Clinic kroz cijeli svibanj nudi 20% popusta za FotoFinder mapiranje cijelog tijela. Termin možete rezervirati pozivom na broj 01 5005-970, mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na Sinteza.hr


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Sinteza Skin Clinic

Linker
15. svibanj 2024 14:47