Lejla Filipović

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Uvijek njegovana

Beauty razgovor s Lejlom Filipović: Bivša misica otkriva tajnu savršene kože i koje tretmane obožava

Model i poduzetnica u tretmanima koristi kozmetičke sastojke koji su identični onima što ih proizvodi tijelo i koji potiču kožu da se sama obnavlja.

Model i poduzetnica u tretmanima koristi kozmetičke sastojke koji su identični onima što ih proizvodi tijelo i koji potiču kožu da se sama obnavlja.

Ona je utjelovljenje izraza "blistav izgled" jer njezin baršunast ten jednostavno zrači svježinom. Na pitanje kako joj to uspijeva, model i poduzetnica Lejla Filipović (47) odgovara jednom riječju - disciplina. Lejla brigu o koži nikad ne prepušta slučaju, već svaku dvojbu razrješava u dermatološkoj ordinaciji.

"Ne "pretrpavam" kožu svakakvim proizvodima, nego promišljeno odabirem što joj najbolje odgovara. Osobito joj gode serumi i lagane noćne maske. Uvijek temeljito skinem šminku i očistim lice. Obvezno stavljam zaštitni faktor i klonim se jakog sunca. Ne pušim, nastojim da mi prehrana bude što prirodnija i raznovrsnija te povremeno uzimam i vitaminsko-mineralne pripravke za jačanje kože, a ujedno kose i noktiju. Pijem puno tekućine, ponajprije biljne čajeve, i redovito vježbam", otkriva Lejla, dodajući kako se sve to pokazalo kao odlična podloga za profesionalne tretmane. Već deset godina održava svoj ten u vrhunskoj formi uz pomoć dermatologinje dr. Jelene Meštrović Štefekov.

image

Dr. Jelena Mestrović Štefekov i Lejla Filipović

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Kad je koža zdrava i kvalitetna, dovoljno ju je s vremena na vrijeme "ažurirati" tretmanima za održavanje čvrstoće i gipkosti", kaže vlasnica zagrebačke Poliklinike Meštrović Štefekov, koja pritom posebno ističe - peptide. Riječ je o aktivnim sastojcima koji su postali sveopći hit u njezi, i to s dobrim razlogom.

Peptidi su prirodno prisutni u organizmu kao sastavni dijelovi bjelančevina (proteina). Zamislimo li protein kao lanac, pojedine njegove karike su aminokiseline, a spojevi dvije ili više karika (aminokiselina) su peptidi, koji se zbog toga nazivaju fragmentima proteina. Peptidi se nalaze u svakoj našoj stanici i svojevrsni su glasnici pomoću kojih tijelo funkcionira.

image

Peptidi koži daju snagu i energiju, kaže dr. Meštrović Štefekov

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Među ostalim, peptidi su ključna sastavnica kože, kojoj daju snagu i energiju. Stoga se laboratorijske inačice peptida naveliko koriste u njezi. Pomoću visoke tehnologije proizvode se kozmetički peptidi koji su toliko kompatibilni s kožom da ih ona prihvaća kao vlastite. Na taj način kozmetika se može "programirati" za razna ciljana djelovanja. Primjerice, osnaživanje imuniteta kože, suzbijanje upala, poticanje prirodnog procesa ljuštenja kako bi se ten lakše obnovio, sprječavanje dehidracije...

image

Lejla Filipović u sigurnim rukama dr, Mestrović Štefekov

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Peptidi također potiču proizvodnju kolagena - proteina koji ljudskom tijelu daje čvrstoću, snagu i gipkost. Kolagen je među našim najvažnijim gradivnim tvarima, uključujući "arhitekturu" kože. No, proizvodnja kolagena u organizmu već od 25. godine postupno se smanjuje te naglo opada u razdoblju menopauze. Stoga je među najvažnijim ciljevima estetskih tretmana potaknuti kožu da što učinkovitije stvara kolagen.

TAJNA SAVRŠENE KOŽE

Peptidi koji su posebno značajni u kozmetologiji su matriksil, argirelin, Cu-GHK, pal-KTTKS i CAP 5 peptid čija je osnovna funkcija poticanje fibroblasta - stanica koje proizvode kolagen. S druge strane, pojedini peptidi kao što je Ac-EEMQRR djeluju poput neurotransmitera na način da opuštaju muskulaturu i izraženost bora, pa kažemo da su imitatori botoksa. Neke vrste peptida pak mogu obnavljati strukturu DNK i smanjiti proces starenja stanica kože... Dakle, funkcije peptida praktički su neograničene. No, peptidi zbog veličine svojih molekula slabo prodiru u kožu, što zahtijeva posebne sustave dopreme, takozvane nosače, u kozmetičkim formulacijama. Postoje i uređaji koji pospješuju "ulazak" peptida i drugih aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože gdje se nalaze fibroblasti koji proizvode kolagen - objašnjava dr. Jelena Meštrović Štefekov

U takvim kombinacijama kozmetike i uređaja posebno se ističe brend Environ, čijim tretmanima i Lejla revitalizira ten. Environov uređaj Electro-Sonic Ionzyme DF Machine s kombiniranom tehnologijom niskofrekventne struje i ultrazvuka omogućuje za 40 puta intenzivniji unos aktivnih sastojaka u kožu.

image

Lejla Filipović brine o zdravlju kože lica

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Osim peptida, ovim uređajem može se pojačati apsorpcija i svih drugih aktivnih sastojaka u kožu - primjerice, antioksidansa, vitamina A i C... Za osobe koje ne žele tretmane s iglama, uređaj može biti zamjena za ubodne metode poput mezoterapije i microneedlinga kojima se inače pospješuje unos aktivnih tvari, ili se pak uređaj može kombinirati s takvim metodama za još bolji učinak", kaže dermatologinja.

S Environovim uređajem Electro-Sonic Ionzyme DF Machine mogu se kombinirati i sve vrste kozmetike na način da se prvo na kožu nanese preparat, a potom se koža tretira sondom koja pospješuje "ulazak" preparata u kožu. Osim sonde za lice, uređaj ima i sondu kojom se može tretirati cijelo tijelo (npr. ako se želi pojačati učinak preparata za tretiranje strija, učvršćivanje kože i slično). Tretman je bezbolan i ugodan, može se koristiti tijekom cijele godine, a izvodi se otprilike jednom mjesečno.

image

Lejla Filipović

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
06. lipanj 2024 09:41