street style

 VALENTINA VALDINOCI
Privremeno i opasno

Veće grudi na 24 sata? Rizičan zahvat Amerikanke plaćaju 2500 dolara, u Hrvatskoj se ne radi

Povećanje se postiže pomoću injekcija fiziološke otopine koja proširuje tkivo grudi, a potom se polako apsorbira i izlučuje iz organizma. Kratkotrajno popunjavanje haljine nosi sa sobom i ozbiljne rizike, kaže kirurg Mladen Mešter.

Povećanje se postiže pomoću injekcija fiziološke otopine koja proširuje tkivo grudi, a potom se polako apsorbira i izlučuje iz organizma. Kratkotrajno popunjavanje haljine nosi sa sobom i ozbiljne rizike, kaže kirurg Mladen Mešter.

Biste li platili 2300 eura (ili 2500 dolara) za povećanje grudi koje „drži” 24 sata? Toliko, naime, stoji postupak „neinvazivnog”, privremenog povećanja grudi kod kojeg se pomoću injekcija fiziološke otopine postiže veći volumen grudi koji organizam za kratko vrijeme razgradi. Postupak je osmislio i razvio njujorški plastični kirurg dr. Norman Rowe kako bi pacijenticama „dočarao” izgled nakon povećanja grudi pomoću implantata, no malo-pomalo taj testni postupak počeo je živjeti svoj život i dobio naziv „instabreasts” (instantne grudi).

Iako se primjenjuje već nekoliko godina, dosta se buke podiglo nedavno kad je Playboyev model Kayla Kayden objavila da radije troši tisuće dolara na ponavljano povećanje grudi fiziološkom otopinom nego na konvencionalnu operaciju umetanja implantata. Zagovornici metode kažu da je skupa, ali je jednostavna i djeluje prirodno. No, je li baš tako? Koliko taj postupak ima smisla i je li uopće siguran?

image

Privremeno povećanje i povećanje implantatima ne mogu se uspoređivati

CRAVENTURE MEDIA/UNSPLASH

Injekcija u tkivo dojki

Kako piše New Beauty, privremeno povećanje grudi nije ništa drugo nego ubrizgavanje fiziološke otopine izravno u tkivo dojki kako bi se privremeno povećale i dobile veći volumen. To se radi pomoću igle, a količina ubrizgane fiziološke otopine može se prilagoditi kako bi se postigla željena razina povećanja. Ubrizgana fiziološka otopina širi tkivo dojki, no brzo se počinje apsorbirati te se eliminira kroz mokraćni sustav, obično unutar 24 do 48 sati, ali može i prije. Fiziološka otopina slična je tekućini u tijelu i smatra se sigurnom za ubrizgavanje u malim količinama, rekao je za New Beauty plastični kirurg dr. Ryan Diederich, a kako se apsorbira, tako se i grudi postupno vraćaju na izvornu veličinu i oblik.

Moguće opasnosti

Instantne grudi ne mogu se napraviti u Hrvatskoj i dobro je da je tako, kaže dr. Mladen Mešter, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije s Poliklinike Aesthete u Zagrebu. „Povećati grudi za večernji izlazak? To je besmisleno, a i postupak krije neke opasnosti. Koliko god netko govorio da je neinvazivan, svako je bockanje iglom i ubrizgavanje u određenoj mjeri invazivno. Bockanjem i ubrizgavanjem stvara se trauma na dojci, a grudi su osobito osjetljive. Osim toga, ako se taj postupak ponavlja, postoji mogućnost da se koža dojki rastegne i nastane višak koji se ne može vratiti u prijašnji oblik”, upozorava naš kirurg.

Još se može razumjeti ako netko želi privremeno povećati grudi kao probu prije donošenja odluke o klasičnom povećanju, no povećanje radi večernjeg izlaska zvuči stvarno površno i neodgovorno. Uostalom, tu su i ostali rizici postupka, jer kod svakog medicinskog zahvata postoje potencijalni rizici i komplikacije. U ovom slučaju to mogu biti infekcija, krvarenje, alergijska reakcija, asimetrija dojki, promjene u osjetu bradavica i stvaranje kvržica ili izbočina u tkivu dojke, navodi New Beauty.

image
VINCENZO GRILLO

Moguće je i da injekcija pogodi krvnu žilu. „Kad stavljate velike količine fiziološke otopine, postoji rizik da ćete pogoditi krvnu žilu, a tada može nastati hematom koji, u najgorem slučaju, može uzrokovati nekrozu ili smrt tkiva, a rezultat je deformacija. Većina hematoma na kraju se otopi, ali neki mogu nastaviti rasti i na kraju ih je potrebno kirurški ukloniti. Jedno je ako se to dogodi na ruci, gdje se obično daju injekcije, ali na dojkama bi to moglo biti posebno uznemirujuće”, rekao je za New Beauty plastični kirurg dr. Julius Few. Uz to, ponavljano rastezanje i skupljanje kože može dovesti do promjene teksture, pa koža može postati grublja i čvrsta, jer nije predviđeno da se tkivo tako skuplja i širi, a postoji i stvaran rizik od infekcije. „Razlog je u tome što kod nekih žena u mliječnim kanalima unutar dojke žive dobre bakterije. Dodate li dojkama fiziološku otopinu, te bakterije potencijalno mogu doći i do ostalog tkiva dojke, međutim ono se, za razliku od mliječnih kanalića, ne može nositi s tim bakterijama”, ističe liječnik.

image

Dr. Mladen Mešter, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Nije dobra ideja

Rizici za zdravlje manji su nego kod povećanja grudi implantatima, no to su toliko različiti postupci da se ne mogu uspoređivati, kažu kirurzi. Povećanje grudi umecima kirurški je zahvat koji uključuje umetanje implantata za dugotrajno povećanje grudi, poboljšanje oblika ili vraćanje volumena. Postupak je invazivniji i nosi veći rizik od komplikacija kao što su infekcija, krvarenje, ruptura implantata, kontraktura kapsule i promjene osjeta bradavica, no privremeno povećanje nije zamjena za njega, kaže dr. Diederich.

Nekome se možda može učiniti da je privremeno povećanje dobra ideja, primjerice, za popunjavanje haljine na nekom događaju, ako je baš toliko važno da u toj prigodi ima velike grudi, a ne želi ili ne može na operaciju, no dr. Few kaže kako takva privremena korist jednostavno nije vrijedna rizika. „Ne bih uopće preporučio taj postupak, ne treba ga učiniti nijednom. Mislim da je rizik preozbiljan, jer ako dobijete hematom, mogli biste završiti s trajnim deformitetom.”

image

Sigurnost treba biti na prvom mjestu

DANIELLE REESE/PEXELS

Skupo i kratkotrajno

Postavlja se i pitanje cijene; postupak košta 2500 dolara, za rezultate koji traju jedan dan. Za usporedbu, prosječna cijena samog zahvata povećanja grudi implantatima u SAD-u iznosi oko 4500 dolara, bez pratećih troškova. U Hrvatskoj povećanje grudi implantatima uobičajeno košta od 4000 do 7000 eura.

Kirurg Mladen Mešter podsjeća da su se ranije radili postupci povećanja grudi u kojima se koristilo 98 posto fiziološke otopine s dodatkom stabilizatora od umjetne tvari, no od toga se odustalo jer su zabilježene imunološke reakcije. Povećanju grudi na 24 sata ne predviđa nikakav uspjeh u našoj zemlji, a ni općenito u Europi, jer je tržište, kaže, premaleno za takve bizarne postupke.

Linker
26. travanj 2024 14:55