Stručno mišljenje

‘Ubrizgala sam više od 10.000 ampula filera i znam da full face approach daje najbolji ishod‘

Dr. Haina Peto Radiković među prvima je u Hrvatskoj počela sustavno primjenjivati dermalne filere i u proteklih je 18 godina stekla neprocjenjivo znanje i iskustvo. Otkriva kako se filerima na licu postižu rezultati najviše razine.

"Estetska medicina mnogo je više od vrhunske izvedbe estetskih zahvata: treba razumjeti želje i mogućnosti klijenta te u skladu s tim preporučiti najbolje rješenje. Već tada treba imati kristalno jasnu sliku kako će sve izgledati u konačnici, a klijent bi pak morao razumjeti što ćemo napraviti i pritom imati realna očekivanja. Stoga kvalitetan estetski zahvat započinje kvalitetnim razgovorom", govori dr. Haina Peto Radiković, vlasnica zagrebačkog Medicinsko-kozmetičkog centra Murad.

Prilagođavanje klijenticama i klijentima

Jedna od naših najiskusnijih stručnjakinja u području estetske medicine počela je prije gotovo tri desetljeća surađivati s američkim dermatologom dr. Howardom Muradom, jednim od vodećih svjetskih autoriteta za zdravlje kože, a nakon što je prema njegovu konceptu 2001. otvorila vlastiti centar uvela je i druge inovacije. Tako je među prvima u Hrvatskoj počela sustavno primjenjivati filere i u proteklih 18 godina ubrizgala je više od 10.000 ampula!

"Najbolje rezultate daje takozvani full face approach - sveobuhvatan pristup licu koji se prilagođava svakome ponaosob. Nijedan filer ne djeluje jednako na svakoga niti se može svakome preporučiti. Osim hijaluronskih postoje i druge vrste filera, primjerice oni koji potiču stvaranje kolagena, a važno je procijeniti koji je najpogodniji i na koji dio lica ga aplicirati. Fileri se odlično nadopunjuju s drugim tehnikama poput botoksa i liftinga koncem te se upravo kombiniranjem više metoda može postići najsveobuhvatniji učinak", pojašnjava estetska liječnica, napominjući da je pritom ključno zadržati prirodan izgled.

image

Među kozmetičkim sastojcima osobito su važni antioksidansi poput vitamina C, hijaluronska kiselina te zaštita od sunca

MURAD

Igla ili kanila

Pod lokalnom anestezijom filer se ubrizgava vrlo tankom iglom ili pak kanilom. Kad god je moguće, dr. Haina Peto Radiković koristi kanilu - tupu dugačku iglu kojom se sve može dosegnuti već jednim ubodom, što liječniku olakšava zahvat, a klijent se odmah može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Trajnost filera ovisi o vrsti te o tome koliko se brzo razgrađuju u organizmu.

"U tijelu je prirodno prisutan enzim hijaluronidaza, koji razgrađuje hijaluronsku kiselinu, a kod svakoga djeluje drukčijim intenzitetom: kod nekih se razgradi nakon osam mjeseci, a kod drugih potraje više od godine", kaže liječnica, dodajući da se fileri (kao ni botoks) ne smiju aplicirati prije 18. godine, a općenito se ne preporučuju u mlađoj dobi. Dr. Peto Radiković smatra da u prosjeku s botoksom ne treba započinjati prije četrdesete, a s filerima prije 35. godine. U iznimnim slučajevima, opravdan razlog za filere kod mladih osoba može biti lagano popunjavanje jako tankih usana ili jako upalog lica.

image

Dr. Haina Peto Radiković kaže kako uspješan može biti jedino sveobuhvatan pristup svakom pojedinom licu, jer nijedan filer ne djeluje jednako na svakoga

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Nikad nije kasno

"S druge strane, ne postoji gornja dobna granica. Moja 83-godišnja klijentica, koja već gotovo dva desetljeća redovito ide na hijaluronske filere Restylane i kozmetičke tretmane, izgleda kao da je u šezdesetima", kaže dr. Peto Radiković.

S filerima i(li) botoksom ne prestaje potreba za svakodnevnom kozmetičkom njegom, štoviše, njihovo zajedničko djelovanje dobitna je kombinacija za svježinu tena. Među kozmetičkim sastojcima osobito su važni revitalizirajući antioksidansi poput vitamina C, hijaluronska kiselina za hidrataciju te zaštita od sunca, kakve pruža Murad Essential-C dnevna hidratantna krema s vitaminom C i zaštitnim faktorom 30.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Medicinsko-kozmetičkim centrom Murad.

Linker
12. travanj 2024 01:37