Na putu

Što nikako ne biste smjeli raditi ako putujete nakon estetske operacije

Duga putovanja ne preporučuju se barem četiri do šest tjedana poslije velikih postupaka oblikovanja tijela

Zima je dobro vrijeme za izvođenje estetskih operacija i tretmana, pa će se mnogi upravo tijekom zimskih mjeseci podvrgnuti takvim zahvatima, a neki će zbog operacije i otputovati u drugi grad. Dobro su se informirali o zahvatu i odabrali pouzdanog kirurga, no jesu li razmišljali o putovanju kući?

Nema ničeg boljeg od mogućnosti nastavljanja oporavka i procesa ozdravljenja u udobnosti vlastitog doma i kreveta, no često se događa da pacijenti, zbog uzbuđenosti i nervoze oko zahvata, propuste pripremiti sve što im je potrebno kako bi se pri povratku kući osjećali sigurno i udobno. Zato je dobro poslušati savjete estetskih kirurga o tome što činiti, a što ne, kod planiranja povratka kući nakon operacije.

Dajte si vremena

Nema potrebe žuriti kući ako ste se podvrgnuli opsežnoj operaciji, vrijeme povratka najbolje će odrediti vaš liječnik. „Svojim pacijentima koji su prošli operaciju lica preporučujem da ne putuju prvih osam do deset dana. Nakon toga slobodno mogu otputovati na oporavak i odmaranje, sve dok slijede naše upute i pridržavaju se ograničenja koja uključuju i zabranu podizanja čak i umjereno teške prtljage”, kaže facijalni plastični kirurg dr. Daniel Lieberetz.

Plastična kirurginja iz Houstona dr. Kriti Mohan kaže kako pacijentice poslije manjih intervencija na grudima mogu putovati već nakon 24 sata, ali samo ako to putovanje traje kraće od četiri sata. „Ako bi putovanje kući trajalo dulje, preporučujemo barem dva do tri dana odmora prije putovanja. Osim toga, uvijek obavezno pregledamo pacijente u našoj klinici prije nego što napuste naš grad”, kaže liječnica.

Za manje zahvate na licu također je dovoljno kratko vrijeme mirovanja, smatraju liječnici, ali kad je riječ o većim intervencijama na tijelu, opreza nikad dosta. Plastični kirurg iz New Yorka dr. William Lao kaže: „Kod manjih zahvata, kao što su operacija vjeđe ili ispravljanje ožiljka, moguće je putovati već sljedećeg dana. No, ako je nakon zahvata potrebno uklanjanje šavova, onda je bolje ne napuštati mjesto pet do sedam dana. Što se tiče velikih postupaka oblikovanja tijela, ne preporučujem duga putovanja barem četiri do šest tjedana nakon operacije.”

Neka vam bude udobno, ali ne previše

Bilo bi divno nakon operacije samo ležati i odmarati se, ali to nije moguće, jer treba misliti i na sprečavanje formiranja krvnih ugrušaka, što se može dogoditi nakon operacije. „Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka smanjit ćete ako nosite kompresijsku odjeću, ako ne sjedite prekriženih nogu, ako gibate stopala i gležnjeve dok sjedite i ležite te kratko prošećete kad je to moguće”, savjetuje plastični kirurg dr. Raman Mahabir.

Kretanje ćete jednostavno uvesti u rutinu pomoću tzv. jednosatnog pravila. Liječnici, naime, savjetuju pacijentima da na putovanju nakon operacije ustanu i prošeću svakih sat vremena, bez obzira voze li se ili lete (to je pravilo i inače dobro provoditi). Uz to, noge držite na povišenom kada sjedite i ne zaboravite redovito uzeti svaki od propisanih lijekova.

Ne putujte sami

Nije pametno putovati sam nakon operacije, jer moguće je da će vam zatrebati pomoć. Korisno je, ako vam to financije dopuštaju, povesti sa sobom pouzdanog člana obitelji ili prijatelja koji će se pobrinuti da sve protekne dobro nakon operacije i tijekom putovanja. Od liječnika ćete unaprijed dobiti smjernice za oporavak, kao i popis stvari koje će vam biti potrebne, pa je mudro nabaviti ih prije putovanja.

Ne zaboravite spakirati najvažnije

Kompresijski odjevni predmeti ili zavoji, tablete protiv bolova, gaza i zavoj trebali bi biti u vašoj ručnoj prtljazi. Propisane lijekove uzimajte prema rasporedu, a prije putovanja je dobro popiti lijek protiv bolova, savjetuje dr. Mahabir.

Lijek protiv mučnine pri ruci

Bolest putovanja i mučnina koja s njom ide mogu biti izraženije poslije operacije. Stoga imajte pri ruci slane krekere, tost ili neki drugi zalogaj koji vam pomaže smiriti želudac i ublažiti mučninu. Prvih nekoliko dana klonite se začinjene i kisele hrane.

Dr. Lao kaže kako ne biste trebali preskakati obroke, čak i ako niste osobito gladni: „Pokušajte izbjeći uzimanje lijekova na prazan želudac, jer različiti lijekovi mogu uzrokovati želučane smetnje. Pripremite lijek protiv mučnine, s obzirom na to da mnogi drugi lijekovi mogu izazvati i mučninu i pospanost.”

Budite opušteni

Važno je sjetiti se da budete opušteni i da ne morati biti pod pritiskom. Razumljivo je da želite doći kući što prije, ali važnije je da ondje dođete cijeli, kaže dr. Lao i dodaje: „Osjećat ćete se odlično vrlo brzo nakon zahvata, ali važno je da se odmarate što je više moguće i da budete relaksirani. Istodobno, trebate se stalno podsjećati na ograničenja i upute koje ste dobili od svog kirurga kako biste izbjegli bilo kakve nepotrebne otekline, modrice ili druge značajnije komplikacije.”

Linker
13. travanj 2024 10:55