Na vagi

Koja je idealna tjelesna težina za odlazak na estetsku operaciju?

Pretilost i visoki indeks tjelesne mase predstavljaju rizik kod svakog kirurškog zahvata, pa tako i kod estetskog

Spremate se na opsežniji estetski zahvat na tijelu i razmislili ste o mnogim pitanjima, ali jeste li razmislili i o tome koliko ste teški? Prije nego što se podvrgnete bilo kojem kirurškom zahvatu izbora liječnici se moraju uvjeriti da ste u dovoljno dobroj formi za operaciju, a jedan od najvažnijih faktora koji se pritom uzimaju u obzir je i pacijentova tjelesna težina, odnosno pacijentov indeks tjelesne mase (ITM, engl. body mass index, BMI) koji pokazuje odnos između visine i težine.

Ni premalo, ni previše

Nerijetko se postupke kao što su liposukcija ili kirurško podizanje trbuha (abdominoplastika, tummy tuck) doživljava kao pomoć u skidanju viška kilograma, ali oni to nisu. To su prvenstveno metode oblikovanja tijela i prekomjerna tjelesna težina zapravo je prepreka za njihovo izvođenje. Vaganje i izračunavanje ITM-a obavezni su prije takvih zahvata, a pacijenti bi trebali biti u sljedećim okvirima: za liposukciju minimalni ITM 19, a maksimalni 30, za zatezanje trbuha i mommy makeover (niz zahvata kojima se oblikuje tijelo nakon poroda) minimalni ITM 19, a maksimalni 32.

To bi značilo da za liposukciju, primjerice, osoba visoka 175 centimetara može imati najmanje 59 i najviše 92 kilograma. U drugom slučaju mogla bi imati najviše 98 kilograma.

image

Višak kilograma dodatni je rizik za operaciju

YEKO PHOTO STUDIO/DEPOSITPHOTOS

Povećani rizici

Pacijent bi trebao biti unutar preporučenih granica indeksa tjelesne mase zbog ukupnog zdravlja, a i zbog sigurnosti na operaciji. Tjelesna težina i ITM važni su kod svake operacije, pa tako i kod estetske, budući da debljina i visok indeks tjelesne mase predstavljaju rizike kod kirurškog zahvata. Jedno je ranije istraživanje pokazalo da pretile osobe imaju čak dvanaest puta veći rizik od razvoja komplikacija poslije operacije u odnosu na osobe s normalnom tjelesnom težinom. S viškom kilograma, naime, raste rizik od razvoja komplikacija i tijekom i poslije operacije, a te komplikacije uključuju otežanu primjenu anestezije, probleme s dišnim putevima i plućima te razvoj infekcija, a zbog lošijeg protoka krvi kroz masno tkivo i rana od operacije zacjeljuje sporije.

Linker
15. travanj 2024 20:43