Pravo vrijeme

Kamere miruju, skalpeli rade: Dok Hollywood štrajka, estetski kirurzi imaju pune ruke posla

Za opstanak na holivudskoj sceni izgled je od najveće važnosti i svi uvijek odlaze na zahvate u skladu s rasporedom snimanja, premijera i dodjela nagrada. Sada su mnogi požurili „pod nož”, jer ne znaju koliko će štrajk potrajati.

Holivudski sjaj i glamur obično se povezuju uz crveni tepih, svjetla reflektora i uloge veće od života, ali blještavilu „filmske Meke” posve neočekivano pridonosi i, sad već tromjesečni, štrajk scenarista kojem su se priključili i glumci. Došlo je, naime, do neobičnog fenomena – industrija estetskih tretmana i estetskih operacija, poglavito u Kaliforniji, doživljava neočekivan procvat, jer dok traju ulični prosvjedi, mnogi iz filmske industrije ne žele propustiti priliku da se podvrgnu korekciji ili tretmanu.

image

Dok neki potiho odlaze na estetske korekcije, drugi štrajkaju; na slici Sarah Paulson

GILES HARRISON/LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

„Štrajk je utjecao na mnoge ljude i mnoga zanimanja u filmskoj industriji, pa sada ne rade ni oni koji ne prosvjeduju. Nekima je to dalo vremena za malo ‘rezanja i zatezanja‘, pa ne samo što smo primijetili povećanu potražnju za nekiruškim tretmanima, nego definitivno dobivamo i više zahtjeva za kirurške zahvate”, rekao je plastični kirurg dr. Sanjay Grover iz Newport Beacha, tako reći predgrađa Los Angelesa, za New Beauty. Njegova kolegica dr. Lily Lee, plastična kirurginja iz nedaleke Pasadene, također je primijetila povećanje broja zahtjeva, prvenstveno za kozmetičkim postupcima, no uočila je i drugu stranu medalje – neki se odriču pomoći estetske medicine zbog štednje, jer se plaše da bi štrajk mogao potrajati. Prema njezinim riječima, mlađi i noviji pripadnici filmske industrije češće koriste neočekivanu priliku za uljepšavanje, dok zreliji ljudi, koji su dulje u filmskom biznisu, ne srljaju u troškove, budući da su već doživjeli dugotrajne štrajkove, pa znaju koliko se mogu razvući.

image

Nitko ne zna koliko će štrajk potrajati: Annette Bening na prosvjedima

GILES HARRISON/LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK GILES HARRISON/LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Za opstanak na holivudskoj sceni izgled je od najveće važnosti i svi uvijek odlaze na zahvate u skladu s rasporedom snimanja, premijera i dodjela nagrada. Sada su mnogi požurili „pod nož”, jer ne znaju koliko će štrajk potrajati, a nakon zahvata treba uzeti i vrijeme za oporavak. „Kod pacijenata iz industrije zabave, vrijeme je sve. Obično se moramo snalaziti oko rasporeda snimanja, a sada svi pokušavaju doći na zahvate kako bi im sve zacijelilo prije nego što štrajk završi. Potražnja je velika za postupcima poput face liftinga i blefaroplastike, a za oba je potrebno barem nekoliko tjedana za oporavak”, rekla je plastična facijalna kirurginja s Beverly Hillsa, dr. Kimberly Lee.

image

Štrajk je ukazao na "klasne razlike" u Holywoodu; prosvjedima se priključio i Billy Crystal

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

No, kako kaže plastični kirurg dr. George Sanders iz Los Angelesa, on ne očekuje navalu najslavnijih glumaca. „Čini se da oni ovo vrijeme ne vide kao priliku za operaciju, jer i inače uzimaju slobodno vrijeme za zahvate kad im odgovara i kad to odluče, bez obzira na štrajk. Za glumce manjeg formata, ovo bi teoretski mogla biti prilika za operaciju zbog slobodnog vremena, ali tu je i pitanje financijske neizvjesnosti”, kaže on. Odnos štrajka i estetske industrije ukazuje na „klasne nejednakosti” u Hollywoodu, no uočeni procvat estetskih zahvata u vrijeme prosvjeda govori i o trajnoj težnji za savršenim izgledom, čak i kada kamere ne rade.

Linker
22. travanj 2024 08:05