DEPOSITPHOTOS
Savršen plan

Jeste li mislili na sve? Za uspješan oporavak nakon estetske operacije važne su i sitnice

U prvim danima nakon zahvata treba očekivati smetnje i osjećaj neugode, ograničenja u pokretima, pa i bolove. Zato je važno unaprijed dobro promisliti o svemu vam može zatrebati – od vode do odjeće na kopčanje.

U prvim danima nakon zahvata treba očekivati smetnje i osjećaj neugode, ograničenja u pokretima, pa i bolove. Zato je važno unaprijed dobro promisliti o svemu vam može zatrebati – od vode do odjeće na kopčanje.

Prije odlaska na estetsku operaciju treba isplanirati mnogo toga, pa i dane oporavka koji je, u najmanju ruku, neugodan. Medicina je napredovala, a suvremene metode i tehnologije utjecale su i na skraćivanje vremena oporavka, no u prvim danima nakon operacije ipak treba očekivati smetnje i osjećaj neugode, ograničenja u pokretima, pa i bolove.

Brzim puštanjem pacijenta kući, liječnici ga zapravo „katapultiraju” u proces oporavka, što je odlično, jer često i nema razloga za odugovlačenje, no s obzirom na to da pacijent tada neće biti pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja, dobra priprema postaje još važnija. Donosimo nekoliko koraka na koje treba misliti, a pritom može iznenaditi koliko važne mogu biti neke, na prvi pogled, sitnice.

Čitajte i: Riješite se ove grozne navike prije estetskog zahvata! Evo zašto ćete biti zadovoljniji s rezultatima

Dobro se informirajte

Detaljne konzultacije s liječnikom prije operacije su obavezne, vjerojatno će se svi informirati i putem interneta, ali to ne znači da ne morate pročitati materijale koji su u medicinskim ustanovama priređeni za pacijente. Obično su iscrpni i sveobuhvatni te daju odgovore na brojna pitanja koja mogu zanimati pacijenta, upute o tome što treba činiti prije i poslije operacije te što se od postupka može očekivati.

image

Gumbi stvaraju puno manje problema od odjeće koja se navlači preko glave

DEPOSITPHOTOS

Pazite na izbor odjeće

Možda briga oko izbora odjeće može zvučati suvišno i nepotrebno, ali upravo to može biti detalj koji čini razliku. Primjerice, nakon operacije povećanja grudi bit će puno praktičnije u odjeći koja se kopča, nego u onoj koja se navlači preko glave - neopisivo je lakše zakopčati nekoliko dugmadi (o patentom zatvaraču da ne govorimo) nego podizati ruke iznad glave nakon operacije koja u prvim danima ozbiljno ograničava pokrete gornjeg dijela tijela. Također, odjevni komadi koji se navlače preko glave, pogotovo ako su uski, nisu dobrodošli niti nakon zahvata na licu, nosu i očima, zbog mogućnosti slučajnog zapinjanja.

Ranije kupite namirnice

Važno je da pacijent po povratku kući ima dovoljno svih potrebnih namirnica, a ne da se tek onda zapita što će jesti i piti. Niti manjak apetita u prvim danima oporavka nije rijetkost. Liječnici u takvim slučajevima preporučuju lagane zalogaje poput voćnih sladoleda i krekera, pa je pametno opskrbiti se njima. Iako možda nemaju volje za konzumiranjem bilo čega, pacijenti ne smiju gladovati ni žeđati, a posebno je važno da su cijelo vrijeme dobro hidrirani.

Osim vode preporučuju se i sportski napici, kako bi se održala potrebna razina elektrolita u tijelu. Važno je unaprijed nabaviti i sve potrebne lijekove, kao i opremu koja može zatrebati, poput kompresijskih odjevnih predmeta.

image

Prije operacije odvrnite čepove, kad se vratite kući bit će vam drago što ste to učinili

MILJAN ZIVKOVIC/DEPOSITPHOTOS

Unaprijed odvrnite čepove na bocama

Možda ovo zvuči šašavo, ali mnoge žene koje su prošle operaciju grudi kažu kako je važno olakšati svaki korak koji može predstavljati napor, a odvrtanje čepova na bocama (vode, soka, sportskog napitka), složit ćete se, ponekad ne ide baš lako, čak ni kada vas ništa ne boli. Stoga prije operacije odvrnite čepove, kad se vratite kući bit će vam drago što ste to učinili, jer pomicanje i napinjanje ruku prvih dana nakon zahvata na grudima može biti prilično teško.

Poslije nekih zahvata (povećanje grudi, operacija nadlaktica) neko vrijeme može biti problematično naginjanje prema naprijed i podizanje ruku iznad glave, poslije zahvata na trbuhu nećete moći čučnuti i slično. Zato je važno i da vam svi važni predmeti budu na visini na kojoj ćete ih moći lako dohvatiti. Pripremite i obuću koju možete obuti bez saginjanja (i dugačku žlicu).

Neka telefon bude blizu

Telefon neka vam bude doslovce na dohvat ruke kako biste ga lako dosegnuli kad vam zatreba. Nemojte ga gasiti niti utišavati, jer osim poziva bližnjih, možete očekivati i pozive kirurga i drugog medicinskog osoblja koje će provjeravati kako napreduje vaš oporavak. Ne ustručavajte se ni vi nazvati njih kad god imate pitanja o oporavku i ishodu zahvata. To su posve normalna pitanja i nemojte se sramiti pitati sve što vas zanima.

image

Neka vam mobitel uvijek bude na dohvat ruke

DEPOSITPHOTOS

Polako, ali opet ne previše

Poslije estetske operacije treba usporiti i odmarati se, ali ne i ležati poput mumije. Naravno, to ovisi o zahvatu, no mnogi kirurzi potiču pacijente da ustanu iz kreveta i malo hodaju okolo gotovo odmah nakon operacije. Treba se odmarati i vraćati snagu, no neka i ležanje bude koliko god je moguće aktivno – primjerice, pacijent može savinuti noge u koljenima te pomicati gležnjeve, stopala i nožne prste kako bi potaknuo cirkulaciju krvi.

Ako ikako možete, preskočite tablete protiv bolova

Estetski zahvati napreduju, pa su i bolovi koje izazivaju podnošljiviji. Kod opsežnih zahvata tablete protiv bolova i dalje su neizbježne, no nakon manjih i poštednijih zahvata većina pacijenata ne uzima ih dulje od dan-dva.

Čitajte i: Od liposukcije do povećanja grudi: Najbolji položaji za spavanje poslije operacije

Pripazite na probavu

Zatvor je uobičajena nuspojava nakon operacije, često uzrokovana lijekovima koji se primjenjuju u vrijeme zahvata. Ako se pražnjenje crijeva ne dogodi spontano drugi ili treći dan poslije operacije, liječnici savjetuje uzimanje omekšivača stolice ili suplemenata koji će olakšati pražnjenje, što ovisi o situaciji svakog pojedinog pacijenta. Kako bi se mogućnost pojave zatvora smanjila, prilagodite prehranu prije zahvata; nemojte jesti obilne obroke bogate solju i šećerom, preporučuju se lagani obroci koji pružaju sve potrebne nutrijente i ne napuhuju.

Linker
26. travanj 2024 20:15