HARRY NURIEV Sofa s postoljem www.crosby-studios.com
popularna u interijerima

Boje neba i mora: Sve nijanse plave u modernom domu

O moru se najljepše sanjari na mekim jastucima modernih sofa ili ispred paravana u zavodljivim nijansama pučine.

O moru se najljepše sanjari na mekim jastucima modernih sofa ili ispred paravana u zavodljivim nijansama pučine.

Plava je boja toliko popularna da svaka njezina nijansa ima vlastitu kulturnu referencu - od duboke International Klein plave koju je prvi zamiješao francuski umjetnik Yves Klein (a kasnije o njoj pisao i glumac Eddie Redmayne tijekom studija na Cambridgeu) do svijetle Tiffany, boje ambalaže poznate njujorške draguljarnice. Plava je ovjekovječena na filmu i opjevana u pjesmama, a sve je češći izbor i za ime - koje nose, primjerice, supermodel Lucky Blue Smith i kćerkica pjevačice Beyonce Blue Ivy.

SACHA LAKIC Fotelja Bubble www.roche-bobois.com

U modnoj je industriji bezvremenski simbol elegancije: zanimljivija od predvidljive crne, a jednako odmjerena. U sezoni proljeće/ljeto 2018. definitivni je trend - što se moglo vidjeti u kolekcijama Oscara de la Rente, Diane von Furstenberg, Monsea, Fenty x Pume... A slično je i u arhitekturi: među paviljonima na nedavno otvorenom Bijenalu arhitekture u Veneciji ističe se upravo onaj - plavi. Naime, belgijski paviljon dizajniran u obliku amfiteatra čine samo bijeli zidovi i plavi pod sa sjedalima, ali i to je sasvim dovoljno za stvaranje dojma.

BELGIJSKI PAVILJON EUROTOPIE NA BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI

I svjetski poznata scenografkinja Es Devlin okrenula se isključivo nijansama plave kreirajući set u londonskom Royal Court Theatreu. U predstavi ‘Girls & Boys’, premijerno izvedenoj ovog proljeća, plava služi kako bi naglasila melankoličnost, no u interijerima se češće koristi zbog svog umirujućeg, gotovo meditativnog učinka.

FRANCESCO ROTA Modularna sofa Plus www.francescorota.com

PAOLO FERRARI Fotelja Editions www.studiopaoloferrari.com

Omiljene ljetne nijanse u domu se najčešće koriste zbog svog umirujućeg, gotovo meditativnog učinka.

HARRY NURIEV Sofa s postoljem www.crosby-studios.com

GREGOIRE DE LAFFOREST Paravan Ara www.gregoiredelafforest.com

Svjetlije nijanse stvaraju dojam prostranosti i čistoće, dok tamnije asocira na mistiku. Indigo i mornarski plava najviše se koriste za uređenje kuća i stanova uz more jer u prostor unose svima potreban osjećaj svježine, a odlično izgledaju u klasičnoj kombinaciji s bijelom i zlatnom.

Keramičke pločice Imola ET CETERA

RALPH LAUREN HOME Pamučna posteljina www.ralphlaurenhome.com

Čak i samo jedan plavi element u prostor će unijeti dozu opuštenosti. Poput, primjerice, zmijolike sofe Boa braće Campana, mekanog gnijezda napravljenog od 120 metara baršunastih ‘cijevi’, koje poziva na odmor i relaksaciju. Ili pak skulpturalnog namještaja iz kolekcije Editions dizajnera Paola Ferrarija, koji sa svojim plavim tonovima i zlatnim detaljima djeluje gotovo glamurozno. No, čak i svakodnevni predmeti poput čaša i tanjura u plavoj varijanti uvijek djeluju elegantno - i nikad obično.

CAMPANA BROTHERS Sofa Boa campanas.com.br

KARTELL Stolac Ero/S dizajn Phillipe Starck Planet Moderna

RAW EDGES Ormarić Pivot www.raw-edges.com

TOM DIXON Stropna lampa Fin www.tomdixon.net

Trosjed 214x95x74 cm, 6999,99 kn EMMEZETA

Pamučni prekrivač 135x140 cm 599 kn ZARA HOME

Keramička vaza 23x18 cm 359 kn LESNINA

Umbra posuda Skinny 109,90 kn HOME SWEET HOME

Led lampa 99 kn SOHO

STUDIO PIETER STOCKMANS Ručno rađene porculanske čaše www.pietstockmans.com

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
26. travanj 2024 06:33