MARK PAIN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Posljednji pozdrav

William i Harry dirljivo se oprostili od voljenog djeda: ‘Bio je pravi majstor roštilja i legenda zafrkancije‘

Kraljevska braća napisala su dirljive posvete svom djedu koji je za njih bio i ostao inspiracija te će se uvijek sjećati njegovog drskog humora i vedrog duha. Ali i njegovih odličnih kulinarskih vještina.

Kraljevska braća napisala su dirljive posvete svom djedu koji je za njih bio i ostao inspiracija te će se uvijek sjećati njegovog drskog humora i vedrog duha. Ali i njegovih odličnih kulinarskih vještina.

Odlazak princa Phillipa, vojvode od Edinburgha, duboko je potresla britansku kraljevsku obitelj, prijatelje i britansku javnost. Iako nije uspio dočekati stoti rođendan, princ je otišao mirno, u snu u svom krevetu u dvorcu Windsor. Kako je u službenom priopćenju rekao njegov sin, princ i budući kralj Charles, Phillip cijeloj obitelji užasno nedostaje.

Čitajte i: Izrazi sućuti stižu i s dvorova diljem svijeta: 'Philip nam je bio veliki prijatelj, ostat će inspiracija'

Od Phillipa su se oprostili i njegovi unuci, braća princ William i princ Harry, koji je doletio iz Kalifornije kako bi prisustvovao posljednjem ispraćaju svoga djeda. William je na svom službenom Instagram profilu objavio dirljivu fotografiju njegovog sina Georgea sa svojim pradjedom Phillipom, napisavši:

"Sretan sam što mi je djed bio primjer koji me vodio i bio trajno prisutan čak i u mojem odraslom životu. Uvijek ću biti zahvalan što ga je moja supruga mogla upoznati kroz tolike godine i na dobroti koju joj je pokazao. Nikada neću uzimati zdravo za gotovo posebna sjećanja koja će moja djeca uvijek imati na svog pradjeda, kao što su trenuci kada je dolazio po njih u svojoj kočiji. Sami su se uvjerili u njegov zarazni smisao za avanturu kao i u njegov nestašni smisao za humor!

Moj djed je bio izvanredan čovjek i dio izvanredne generacije. Catherine i ja nastavit ćemo raditi ono što bi on želio i podržavat ćemo kraljicu u godinama koje dolaze. Nedostajat će mi, ali znam da bi želio da nastavimo s poslom", napisao je William ispod fotografije.

Čitajte i: Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

'Bio je majstor roštilja'

Kako nije prisutan na društvenim mrežama, princ Harry je na stranici svoje fondacije Archewell objavio pismo u čast svog djeda.

"Moj djed bio je čovjek od službe, časti i velikog humora. Bio je autentično svoj, ozbiljno oštre pameti i mogao je zadržati pozornost bilo koga zbog svog šarma, ali i zato što nikad niste znali što bi mogao sljedeće reći. Ostat će zapamćen kao najdugovječniji partner Monarha, odlikovani vojnik, princ i vojvoda.

Ali meni je, kao i mnogima od vas koji ste izgubili voljenu osobu ili baku i djeda, bio moj djed: majstor roštilja, legenda zafrkancije i drzak do kraja.

On je bio oslonac za Njezino veličanstvo Kraljicu s neusporedivom predanošću, čak 73 godine koliko su bili u braku, ali i prije. Mogao bih nabrajati unedogled, ali znam da bi sada svima nama, s pivom u ruci, rekao: 'ajde više završi s tim! Dakle, djede, hvala ti na tvojoj službi, predanosti baki i na tome što si uvijek bio svoj. Jako ćeš nam nedostajati, ali uvijek ćemo te pamtiti. Meghan, Archie i ja (kao i vaša buduća praunuka) uvijek ćemo imati posebno mjesto za tebe u našim srcima. 'Per Mare, Per Terram'", vrlo emotivno je napisao Harry, završivši tekst s latinskom izrekom 'morem i zemljom' koja je inače moto britanskih marinaca, a Phillip je u mladosti neko vrijeme služio u Kraljevskoj mornarici.

Čitajte i: Preminuo princ Philip! Nije uspio dočekati svoj 100. rođendan...

Protekla dva mjeseca princ Philip borio se s infekcijom i problemima sa srcem, zbog čega je 16. veljače primljen u bolnicu Kralj Edward VII. Iz palače su tada izvijestili da je u bolnici zbog liječenja infekcije.

image
Kraljica Elizabeta II. i princ Phillip na svom imanju Balmoral davne 1972.
PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Potom je premješten u drugu londonsku bolnicu, St Bartholomew's, gdje su liječnici obavili potrebne pretrage i ostavili ga na promatranju zbog problema sa srcem. Dana 5. ožujka princ je ponovno prevezen u bolnicu Kralj Edward VII., odakle je sredinom ožujka pušten. Posljednji put je u javnosti viđen 16. ožujka, kada je napustio londonsku bolnicu u kojoj se oporavljao nakon operacije srca.

Princ Philip oženio se s princezom Elizabetom 1947. godine, pet godina prije nego što je postala kraljica. Par ima četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi, a u studenom prošle godine proslavili su 73. godišnjicu braka.

Linker
27. travanj 2024 04:37