BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Autorica brojnih knjiga

Liječnica poručuje: ‘Ne oslanjajte se na analgetike i vodite dnevnik migrene‘

Potaknuta brojnim primjerima pacijenata koji česte glavobolje ‘liječe‘ prekomjernom uporabom analgetika, prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes savjetuje kako tretirati tu kroničnu bolest te otkriva što ona napravi - kad ju zaboli glava.

Potaknuta brojnim primjerima pacijenata koji česte glavobolje ‘liječe‘ prekomjernom uporabom analgetika, prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes savjetuje kako tretirati tu kroničnu bolest te otkriva što ona napravi - kad ju zaboli glava.

"Najgori način liječenja migrenske glavobolje je samoinicijativna i prekomjerna uporaba analgetika, do kojih se može doći bez recepta. Često u praksi vidim da ih pacijenti nabavljaju u Americi, Njemačkoj... i koriste ih bez konzultacije s liječnikom, umjesto da se obrate iskusnom neurologu koji će prepisati najbolji način prevencije ili liječenja", govori prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes, pročelnica Zavoda za neuroimunologiju, neurogenetiku i bol te voditeljica Centra za bol Klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice i njihove ambulante za glavobolju. Autorica brojnih stručnih knjiga o glavobolji i migreni, koja je zajedno s akademkinjom Vidom Demarin zaslužna za to da je njihova Klinika postala Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dijagnostiku i liječenje glavobolje, definitivno je najbolja osoba za razgovor o tematici koja zaokuplja većinu ljudi na ovom planetu. Jer, postoji li osoba koju barem jednom nije zaboljela glava tako da ju je potpuno omela u svakodnevnim aktivnostima?

image

Kao voditeljica Centra za bol i ambulante za glavobolju u KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Bašić Kes u liječenju primjenjuje akupunkturu.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kako razlikovati "običnu" glavobolju od migrene?

- Bitno je razlikovati primarnu, ili kako kažete običnu glavobolju - u koju spada i migrenska – od sekundarne, koja je potencijalno opasna po život jer se javlja kao posljedica patoloških procesa u glavi, poput tumora, krvarenja ili traume. Migrena je srednje jaka do jaka glavobolja koja, neliječena, traje četiri do 72 sata, a često je prate mučnina i povraćanje te osjetljivost na svjetlost i zvukove. Za nju je karakteristično pogoršanje simptoma tijekom fizičke aktivnosti. Nažalost, veliki broj pacijenata s migrenskom glavoboljom nikada zbog toga ne zatraži pomoć liječnika obiteljske medicine, a kamoli neurologa specijaliziranog za dijagnostiku i liječenje migrene.

Koji sve mogu biti uzroci migrenske glavobolje?

- Migrena se počinje javljati u adolescentskoj dobi, najčešća je u tridesetima, dok se u starijoj životnoj dobi prevalencija smanjuje. Nakon četrdesete su simptomi blaži, osim ako je riječ o ženama u perimenopauzi, a u pedesetima su migrenske glavobolje rijetke. Uzrok migrena nije u potpunosti jasan, međutim, istraživanja pokazuju gensku sklonost - osoba kojoj je jedan roditelj patio ili pati od migrena ima 45 posto veći rizik od obolijevanja, odnosno 70 posto ako je riječ o oba roditelja. A provocirajući čimbenici mogu biti emocionalni stres, hormonski status - od uzimanja oralnih kontraceptiva i hormonske nadomjesne terapije do mjesečnice i ovulacije - razni vanjski i fizički podražaji, poput izloženosti klimatizaciji, umora, pušenja, gladi, nesanice... Nekome okidač mogu biti pojedine namirnice, poput sira, čokolade, pretjerane količine alkohola ili čak kineske hrane, a nekima uzimanje određenih lijekova. Čak i zubobolja može izazvati migrenu, da ne govorim o traumama glave. Stoga bi trebalo voditi dnevnik migrene jer se bilježenjem svih aktivnosti i analizom svega što se unosi u organizam mogu identificirati provocirajući čimbenici. Njihovom eliminacijom te promjenom životnog stila, uz redovite obroke, unos dovoljno tekućine, dovoljno sna i redovitu, ali umjerenu tjelesnu aktivnost - može se postići kontrola nad migrenom i reducirati broj migrenskih napadaja.

Pate li od migrena više muškarci ili žene?

- Zanimljivo je to da je incidencija migrene prije puberteta veća kod dječaka nego u djevojčica, a nakon puberteta se omjer povećava u korist žena te s 40 godina iznosi 3,5:1.

Koja je glavobolja "normalna", a što je znak za uzbunu i odlazak specijalistu?

- Normalna je glavobolja koja nam je poznata, što znači da znamo kada će se pojaviti - primjerice, nakon tuluma, stresa, prilikom promjene vremena, menstruacije, kad nešto pojedemo... kad znamo koliko traje i koliki je intenzitet te glavobolje. Zabrinjavajuća je svaka promjena svojstava, odnosno karaktera glavobolje, te ako potraje - treba potražiti savjet neurologa specijaliziranog za tu bolest. Možda je dobro izdvojiti kroničnu migrenu, a to je ona koja se prema Međunarodnoj klasifikaciji glavobolja javlja barem 15 dana u mjesecu tijekom više od 3 mjeseca.

image

Profesorica Bašić Kes je autorica nekoliko stručnih knjiga o migrenskoj i ostalim vrstama glavobolje i boli.

PROMO

Čitajte i: Ivana Kalogjera je zaštitnica žena oboljelih od raka: ‘Tu smo da pomognemo drugima‘

Koje su danas dostupne metode liječenja?

- Postoje brojne metode medikamentoznog i nemedikamentoznog liječenja migrene, no bitno je da se izbjegava samoliječenje te da se pomoć potraži kod neurologa. U protekle dvije godine došlo je do velike prekretnice u tom području: za razliku od ranije nespecifične oralne profilakse, bolesnici s nepodnošljivim čestim migrenama dobili su vrlo učinkovitu terapiju koja već za nekoliko tjedana smanjuje trajanje napadaja migrene. Time se temeljito mijenja kvaliteta života i bolje se kontrolira intenzitet glavobolje akutnom abortivnom analgetskom terapijom i izbjegava ovisnost o lijekovima. Naravno, tu vrstu terapije može dobiti samo onaj bolesnik s migrenom koji zadovoljava stručne kriterije.

Koliki je uspjeh akupunkture u liječenju i može li zamijeniti uzimanje lijekova?

- Neupitno je da se ta 5000 godina stara metoda i dalje primjenjuje u terapiji različitih bolnih sindroma - za razliku od brojnih farmakoloških i nefarmakoloških metoda koje su bile jako popularne nekoliko godina ili desetljeća te su zatim potpuno izbačene iz primjene zbog nedjelotvornosti i nuspojava. Jedan od razloga velike popularnosti akupunkture u liječenju glavobolje i drugih bolnih stanja svakako leži i u činjenici da se radi o iznimno sigurnoj metodi liječenja: nema nuspojava, a rijetko se javljaju manje modrice ili krvarenje na mjestu uboda, pogoršanje postojećih simptoma, pospanost ili bol na mjestu uboda igle. Tretman traje 30-ak minuta i treba ga obaviti deset puta, nakon čega kod nekih bolesnika glavobolja u potpunosti prestane, a drugi trebaju ponavljati tu seriju akupunktura svakih 6-12 mjeseci.

Što mislite o primjeni botoksa u liječenju migrenske glavobolje?

- Primjenjivala sam ga, i kod nekih pacijenata su rezultati bili odlični, kod drugih nešto slabiji, a kod nekih potpuno bez učinka.

Kako česte glavobolje utječu na kvalitetu života?

- Itekako je smanjuju. A ključ za liječenje i poboljšanje kvalitete života je potreba da tu bolest, nakon postavljene dijagnoze, razumiju i oboljeli i njihova okolina. Često osobe koje pate od migrenske glavobolje nailaze na nerazumijevanje obitelji i u radnoj sredini, što ih dodatno frustrira, izlaže dodatnom stresu i pridonosi slabijoj kvaliteti života.

Na koji način možemo podići svijest o tome da je to bolest koja zaslužuje razumijevanje okoline?

- Teško je nekome tko ne pati od glavobolje ili migrene shvatiti o kakvom obliku boli se radi; teško je zamisliti kako se osjeća osoba kad se u subotu ujutro, nakon radnog tjedna, probudi s glavoboljom zbog koje propušta druženja s prijateljima, s obitelji, djecom. Stoga se 21. ožujka obilježava Dan migrene, kada nastojimo podići svijest o važnosti prepoznavanja migrenske glavobolje, mogućnostima prevencije i liječenja.

Što vi napravite kad vas zaboli glava?

- Nažalost, neurologinje često pate od glavobolje, pa tako i ja. Osim za lijekovima, najčešće posežem za akupunkturom, koju smatram jednim od najboljih načina u prevenciji i liječenju migrene i drugih oblika glavobolje. Kao i svih oblika akutne i kronične boli.

Linker
27. travanj 2024 02:01