SINDROM BALONA

‘Ako vidite ježa velikog kao lopta, to nije mutant, samo umire...‘

Takvo stanje je za njih jako bolno, a ako se ne umiješaju ljudi, bodljikavci umiru

Ženka ježa koja je bila bila zraka primljena je u Wild Hogs Hedgehog Rescue

 Swns/Swns/Profimedia

Neobično je to stanje i stručnjaci nisu posve sigurni što ga izaziva. No, kad vidite ježa koji je velik kao nogometna lopta, budite svjesni da to nije normalno, a nije riječ ni o kakvom mutantu, nego životinja treba pomoć. Ovi bodljikavci postanu ogromni zbog zraka kojeg se nagutaju, a to se stanje naziva sindromom balona.

Smatra se kako do njega dovodi više situacija - nekad je to ozljeda, drugi put infekcija, u nekim slučajevima neurološki problemi, no malo slučajeva ima zajednički nazivnik i zato veterinari ne znaju u kojim se okolnostima on razvija. No, stvar je u tome da se zrak nakuplja u tijelu ježa - uglavnom je to trbuh, ali bilo je slučajeva kada je taj zrak završio i u drugim dijelovima tijela. Zbog toga se oni napuhnu, ne mogu hodati, ne jedu... Nažalost, ne mogu se sami vratiti u prvotno stanje, nego im je potrebna pomoć veterinara.

U slučaju kojeg su prošli tjedan imali u Wild Hogs Hedgehog Rescue u Velikoj Britaniji, veterinarka je ježa spasila uz pomoć igle. Zahvat je prošao uspješno, a ženka ježa će još neko vrijeme dobivati antibiotike i sredstva protiv bolova. Veterinarka tog centra potvrdila je kako je ovo stanje bolno za ježeve, a od njega se i umire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:02