ŠIME ESKINJA
MODNI LEKSIKON

Fantastično svoja: Franka Batelić voli modu, ali trenutno bira samo muške komade i trenirke

Članica žirija u showu ‘Ples sa zvijezdama‘, otkriva što je modno inspirira, traži li ikad u shoppingu savjet supruga Vedrana i zašto je Ida Prester za nju – kraljica stila.

Članica žirija u showu ‘Ples sa zvijezdama‘, otkriva što je modno inspirira, traži li ikad u shoppingu savjet supruga Vedrana i zašto je Ida Prester za nju – kraljica stila.

Tijekom 15 godina duge karijere na glazbenoj sceni testirala je razne stilske smjerove koje su pratile i prigodne frizure, od dječačkog pixieja do ženstvenih valova, a većina je njezinih modnih izleta pratila životnu fazu u kojoj se tad nalazila. Otkako je postala majka sinčića Viktora, dotjerivanje je malo palo u drugi plan jer, kako konstatira kroz smijeh, jurenje za neumornim dvogodišnjakom zahtijeva komotnu odjeću i udobnu obuću, no zato se na sceni itekako rado dotjeruje. Posljednjih tjedana gledamo je i u TV showu "Ples sa zvijezdama" u kojem kao članica žirija nosi zanimljive kreacije, od kojih je najviše prašine podigao korzet izrađen tehnikom 3D printanja, prvi te vrste u Hrvatskoj.

Korzet je bio ideja vaše stilistice Jasenke Tudor Bevande. Jeste li privatno stilski progresivni ili se više volite držati klasike?

Da, bio je to dug proces stvaranja nečeg tako velikog i zanimljivog. Na prvu sam zaista bila začuđena i nisam vjerovala da to može uspjeti, ali entuzijazam cijelog tima i Jasenke osjećao se cijelim putem i zaista sam bila ponosna na njih. Jasenki kapa do poda na ideji, ona uvijek pomiče granice i ne boji se inovacija, nije "ziheraš". I zato je neizmjerno cijenim. Privatno sam osoba koja se odijeva ovisno o danu, raspoloženju, o tome koliko mi sin Viktor vremena daje da smislim odjevnu kombinaciju. Volim se zaigrati, kombiniranje odjeće me zabavlja i može mi popraviti raspoloženje.

image

Franka u korzetu izrađenom tehnikom 3D printanja

IVANA DOBROVOLJEC

Tko vam osmišljava stylinge za nastupe?

Upravo Jasenka Tudor Bevanda. Ona uvijek ima tonu ideja, a onda nas dvije zajedno kombiniramo, kemijamo, važemo za i protiv određenog stylinga. Na pozornici je najbitnije da se osjećaš ugodno u onome što nosiš, a Jasenka i ja se već toliko dobro poznajemo da zapravo ni ne moram vidjeti sve što je smislila za određeni nastup, imam potpuno povjerenje u nju.

Da svoj stil morate sažeti u jednu rečenicu, kako bi dotična glasila?

Pomalo "lazy baggy casual biker chic", s momentima electro/Bowie eklektičnosti.

Koliko se vaš modni izričaj s godinama mijenjao?

On se konstantno mijenja. I u tome je čar mode i osobnog stila.

Postoji li stilsko razdoblje u vašem životu zbog kojeg vam je sad pomalo neugodno? U pubertetu smo se, primjerice, svi modno tražili...

Naravno! Više njih. Pogledala sam baš neki dan dokumentarac o Abercrombie&Fitch brendu i sjetila se zelene A&F majice s kragnom koju sam kupila u New Yorku kad mi je bilo 14 i nosila je u apsolutno svakoj prilici i u svakoj odjevnoj kombinaciji. Totalni cringe!

Da zavirimo u vaš walk in closet, što bismo prvo primijetili?

Hrpu odijela, traperica i jeans košulja. Na to sam posebno slaba. A i na čizme. Svakakve. Nekako sam ja najviše ja u bajkerskim čizmama i trapericama.

Koliko vremena provedete birajući što ćete odjenuti?

Sada jako malo, više mozgam što će sin nositi i jesam li mu oprala sve trenirke od dana prije. Ipak, kao većina žena, volim posvetiti vrijeme sebi i srediti se, kako bih se osjećala dobro i zadovoljno.

Je li i u kojoj mjeri majčinstvo utjecalo na vaš modni stil?

Kada sam s Viktorom, pazim da nemam svijetle tonove na sebi... sve majke znaju o čemu govorim... A i trenirke, kao i udobna obuća uvijek su dobar izbor, ipak treba moći trčati za njim i pratiti njegov ritam!

image

Uvijek svoja, Batelić je prepoznatljiva po modnom stilu

GORAN POPOVSKI

Gdje kupujete odjeću?

Apsolutno svugdje, nisam isključiva po tom pitanju. Volim istraživati, pronalaziti zanimljive odjevne komade, ne robujem onome što je in.

Jeste li i na koje modne marke "slabi"?

Svi koji me poznaju znaju da nikako nisam jedna od onih koja pati na modne marke i općenito odjevne predmete... Nisam jedna od onih žena koje pod svaku cijenu "moraju" imati nekakav komad.

Vaš omiljeni dnevni outfit sastoji se od...?

Baggy traperica, T-shirta, vojničkih čizama i dobre oversized kožne jakne.

A večernji?

Ovisi. Katkad u isti taj svoj dnevni look samo dodam naušnice i ruž, a nekad se volim malo više srediti, iako se to u posljednje vrijeme prorijedilo. U ovom periodu životu sređena sam jedino nedjeljom za "Ples sa zvijezdama"!

Jeste li više "tim tenisice" ili "tim štikle"?

Apsolutno i zauvijek tim tenisice.

U kojem vas modnom komadu baš nikad nećemo vidjeti?

Tenisicama s platformom i odjeći od pravog krzna.

Koje biste slavne žene izdvojili kao osobe s mnogo stila?

Moja susjeda Ida Prester je za mene zaista kraljica stila. Svoja, beskompromisna, šarena, šašava. Obožavam je.

Pratite li trendove i do koje mjere?

Mislim da se svi, htjeli - ne htjeli, uključimo u "trendove" u nekom trenutku. Ja se priklonim onome što mi se sviđa, ali onome što mi se ne sviđa i tzv. prolaznim trendovima još nisam pokleknula.

Pitate li ikad supruga Vedrana za modno mišljenje i u kojim se izdanjima njemu najviše sviđate?

Naravno da pitam. On je uvijek za bijelu košulju, traperice i štikle. Klasičar.

Koliko je njemu moda zanimljiva, pomažete li mu pri izboru u shoppingu?

Ima stila, tako da ne samo da ja pomognem njemu odabrati nego i on meni.

Linker
26. travanj 2024 04:39