PRESS
KENOV STIL

Njegov ružičasti svijet: Muškarce je zaludio "kenergy"

Dok u ženskoj garderobi vlada ‘barbiemanija‘, u muškoj je popularan ‘kenergy‘: odjevni stil nadahnut lutkom Kenom, koji osmišljavaju dizajneri poznatih modnih kuća, a nose slavni i posve realni muškarci.

Dok u ženskoj garderobi vlada ‘barbiemanija‘, u muškoj je popularan ‘kenergy‘: odjevni stil nadahnut lutkom Kenom, koji osmišljavaju dizajneri poznatih modnih kuća, a nose slavni i posve realni muškarci.

Kako je lutak Ken tek ‘privjesak‘ lutki Barbie, tako je u globalnoj barbiemaniji koju je pokrenuo film nazvan prema popularnoj Mattelovoj kreaciji stil Kennetha Carsona pao u drugi plan. A zapravo je njegov način odijevanja puno revolucionarniji od onog plastične mu družice, naročito kad se prenese u stvarni svijet: ružičasta boja tipična za taj par nije, naime, ni izdaleka toliko popularna u muškoj garderobi kao u ženskoj. Stoga prava zvijezda novinskih konferencija i svečanih predstavljanja te komedije u režiji Grete Gerwig nije Margot Robbie (33), koja je utjelovila slavnu lutku, već Ryan Gosling (42) u ulozi Kena. Američki je glumac za predstavljanje u Los Angelesu odjenuo bljedoružičasto odijelo modne kuće Gucci upotpunjeno bijelim cipelama, koje su same po sebi rizične za kombiniranje. U drugoj je pak prilici imao bomber jaknu boje fuksije brenda Acne Studios, a kombinacije su uključivale i ružičaste košulje te kratke majice bez rukava, kao i niz odijela svijetlih, pastelnih boja raznih brendova.

image

Holivudski glumac Ryan Gosling, filmski lutak Ken u odijelu Gucci

PROFIMEDIA

"Kena nitko ne kupuje zbog njega već zbog Barbie. S Kenom se nitko ne igra, stoga se trudim njegov lik učiniti što zanimljivijim i na crvenom tepihu" izjavio je Ryan, u čijoj filmskoj i stilskoj interpretaciji Ken nije neki poženstvenjeni papučar, već prava muškarčina - usprkos ružičastoj odjeći. Ryanov stilist Mark Avery njegov stil naziva ‘kenergy‘ (kenergija), tvrdeći da muževnost ne proizlazi iz boje ili kroja odjeće, ali svakako može pripomoći.

image

Britanski glazbenik Harry Styles

PROFIMEDIA

"Najvažniji je stav i energija kojom muškarac zrači bez obzira na to što je odjenuo, no boje koje se smatraju ženskima itekako naglašavaju njegovu samouvjerenost" rekao je Mark, ističući kako te nijanse uključuju sve tonove ružičaste, ljubičaste i crvene. I pritom nije rekao ništa novo ni revolucionarno, jer su te boje nekoć bile dio muške garderobe. Dapače, ružičasta se do početka 20. stoljeća smatrala bojom za dječake, a svjetloplava bojom za djevojčice. Kao što je istaknula Leatrice Eiseman, direktorica Instituta za boje Pantone, ružičasta je bila povezana s crvenom koja je smatrana strastvenom, agresivnom i moćnom, a to su atributi koji su bili rezervirani za muškarce; plava je pak bila boja nježnosti i kontemplacije, što su bili poželjni atributi za žene.

image

Marine Serre

PROFIMEDIA

A Ryan Gosling je kao pravi moderni, osviješteni muškarac ružičaste nijanse nosio i prije filma o Barbie. One su se, naime, pojavile u muškim kolekcijama prije nekoliko godina. Najprije u Guccijevim, koje je osmišljavao tadašnji kreativni direktor Alessandro Michele nadahnut sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, a potom i u kolekcijama klasičnog stila kakav njeguju brendovi Salvatore Ferragamo i Ralph Lauren.

image

Američki glumac Robert Redford kao ‘Veliki Gatsby‘ u istoimenom filmu iz 1974.

PROFIMEDIA

Potonji je brend imao ružičastu boju u muškim kolekcijama i prije gotovo pola stoljeća, u doba hippie stila, a njihovo je i trodijelno ružičasto ljetno odijelo koje u filmu ‘Veliki Gatsby‘ iz 1974. nosi glumac Robert Redford u naslovnoj ulozi. U tom je filmu ružičasta simbol opscenog bogatstva i dokoličarenja, a njezina šećerna nijansa nimalo nije umanjila muževnost i zavodljivost glavnog lika, kao ni glavnog glumca; štoviše, naglasila je njegovu senzualnost i seksualnost koja je izbijala iz svake geste i svakog dodira.

image

Britanski glumac Daniel Craig s kćeri Ellom Craig.

PROFIMEDIA
image

Britanski glumac Idris Elba u kreaciji vlastitog brenda Eve of Winston

PROFIMEDIA

Na tom su tragu i suvremene ružičaste muške kreacije koje su većinom klasičnog kroja i profinjene siluete. Pravi se mužjaci ne libe nositi je od glave do pete, primjerice Jason Momoa, holivudski glumac visok gotovo dva metra i težak skoro stotinu kilograma. ‘Div‘ s Havaja nedavno je u nekoliko navrata nosio ružičasto odijelo upotpunjeno ogrlicom s ružičastim kristalima, a da mu takva odjevna kombinacija nimalo nije narušila muževni izgled. Slično bi se moglo reći i o britanskom glumcu Idrisu Elbi, kojeg je 2018. američki časopis People proglasio najseksepilnijim muškarcem na svijetu. Zvijezda akcijskih filmova nedavno se pojavio u javnosti u puderasto ružičastom kompletu od satena, što bi nekoć bilo dvostruko ‘nemuški‘. Ružičastu vole i glumci Brad Pitt te Daniel Craig, filmski James Bond, a za njih se doista ne bi moglo reći da su mlakonje.

Linker
27. travanj 2024 23:48