zračne vještine

Znate li za ples u zraku? Otkrivamo sve blagodati vježbanja u kojem uživaju žene svih generacija

Sprega fizičke aktivnosti i plesnog izričaja predstavlja oblik rekreacije koji je postao posebno popularan među ženama svih dobnih skupina, ali i djecom. To su potvrdile i voditeljice programa plesa na rekvizitima centra Enjoy - Ana Letina, Marina Meštrović i Petra Nađ.

Svima su poznate scene hrabrih cirkuskih akrobata koji izvode rizične trikove na rekvizitima u zraku. Zračne vještine prvotno su se razvijale u sklopu tradicionalnog cirkusa koji se zasnivao na prezentaciji neobičnog, no od davnih dana više nisu ograničene ovakvom vrstom estetike. Naime, od kraja 60-ih možemo ih pronaći pod sintagmama "ples u zraku" i "zračne umjetnosti", a njihova popularnost posljednjih godina bilježi vrtoglavi rast. Danas ova sprega fizičke aktivnosti i plesnog izričaja predstavlja oblik rekreacije koji je postao posebno popularan među ženama svih dobnih skupina. To potvrđuju i ljubiteljice ovakve vrste rekreacije - Ana Letina, Marina Meštrović i Petra Nađ, koje su inače i voditeljice brojnih programa plesa na rekvizitima u obiteljskom centru Enjoy. S njima smo popričali o tome što su uopće zračne vještine, kako izgledaju treninzi i tko su najčešći polaznici.

@gloriamagazin Znate li za ples u zraku? Ovo su vježbe u kojima uživaju žene svih generacija ? Sprega fizičke aktivnosti i plesnog izričaja predstavlja oblik rekreacije koji je postao posebno popularan među ženama svih dobnih skupina, ali i djecom. To su potvrdile i voditeljice programa plesa na rekvizitima centra Enjoy - Ana Letina, Marina Meštrović i Petra Nađ. #plesuzraku ♬ Moi...Lolita - Angèle - Trinix Remix

"Zračne vještine su akrobacije na zračnim rekvizitima. To su ring, svila, ljulja, trapez i ima ih još nekoliko. Najčešće su se mogle viđati u cirkuskim izvedbama. Mi zračne vještine više niti ne zovemo tako, kod nas je to ples na rekvizitima. Naglasak nije na akrobacijskim elementima, nego na elementima plesnog karaktera koji su prilagođeni tako da ih bilo tko može izvoditi i savladati", objasnile su djevojke iz centra koje se već godinama bave raznim plesovima, među kojima su se našli jazz dance, akrobatski rock‘n‘roll, standardni i latinoamerički plesovi, balet, suvremeni ples i S faktor. Ana i Marina dugogodišnje su prijateljice koje su zajedno pokrenule centar 2019. godine, a u njemu nude programe za djecu, tinejdžere, odrasle, ali i ljude zrele dobi. Posebno je zanimljiv enjoy dance program koji su nam i demonstrirale, u sklopu njega postoje posebne grupe za studentice i mlađu populaciju te za žene iznad 50 godina.

image

Ana i Marina pokrenule su centar 2019. godine

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Na treningu naglasak nije na akrobacijskim elementima, nego na elementima plesnog karaktera koji su prilagođeni tako da ih bilo tko može izvoditi i savladati

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Riječ je o programu za žene u kojem izmjenjujemo dva rekvizita - ljulju i šipku. Ta dva rekvizita jako se dobro međusobno upotpunjuju jer se svaki od njih više fokusira na određenu mišićnu skupinu. Sam je program koncipiran tako da traje puna dva sata i namijenjen je rekreaciji gdje se njeguje žensko tijelo. U prvom dijelu radimo zagrijavanje na strunjači uz pomoć rekvizita, točnije ljulje koja je tada nisko postavljena. To su vježbe kružnih kretnji, zagrijavanja, razgibavanja, opuštanja - sve to kroz ples. Taj prvi dio treninga zovemo vođena plesna meditacija, u kojoj instruktorica u polumraku, s glazbom u pozadini, vodi žene kroz kružne vježbe plesnog karaktera, u jednoj ugodnoj atmosferi gdje se svaka žena može odvojiti od tog užurbanog načina života i posvetiti sebi. Nakon tog prvog dijela koji traje otprilike 40 minuta imamo nekih 20 minuta vježbica snage i izdržljivosti iz modernog pilatesa s bazom neutralne kralježnice. To je pomno osmišljen dio treninga gdje se jača cijela muskulatura tijela na način koji je potreban za svakodnevno funkcioniranje. I onda nam dolazi tzv. zabavni dio sata gdje se ljulje podižu gore i radimo elemente na rekvizitima, muzika je zabavna i glasna, žene plešu, super je atmosfera. Nakon toga slijedi slobodni ples – svaka žena odabere jednu pjesmu i na tu pjesmu ima slobodnu interpretaciju. Mi to zovemo slobodna plesna meditacija, koja uz fizičku ima i emotivnu i duhovnu komponentu. U samom plesu koriste se rekviziti, pod, zid... Trening završavamo istezanjem i opuštanjem jer je bitno da na zdrav način završimo tjelovježbu i da pripremimo tijelo na odmor", rekle su voditeljice programa koje u svom pristupu prije svega naglašavaju ples.

image

U svom pristupu prije svega naglašavaju ples

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Mi ovdje pružamo prostor i nudimo pomno osmišljen trening, a o svakoj ženi ovisi koliko će se dati u taj trening i dobiti iz njega. Znači ako je netko došao po fizičku komponentu, on će ju i dobiti te će otići doma zadovoljan s fizičkim treningom. Ali ako netko želi dublji, emotivniji pristup, onda će i to moći dobiti jer isto tako ima prostora za to. Zbog toga i naglašavamo muziku i ples", kažu.

image

Programima su pokrile sve dobne skupine

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Svaki rekvizit ima svoju priču i svaka žena može odabrati jedan od njih prema tipu svoje osobnosti. Nježnijim ženama će možda više odgovarati ljulja, a snažnijim ring. Ali treba sve isprobati i onda zaključiti na temelju iskustva. Mi uvijek kažemo ženama da budu otvorenog uma", poručile su za kraj o samim rekvizitima. Treninzi se održavaju u Zagrebu, na adresi Tomislavova ulica 11, u popodnevnim i večernjim satima, između 17 i 22:30, a centar ima i jutarnje, popodnevne i večernje termine vikendom.

Linker
25. travanj 2024 13:13