SHUTTERSTOCK
Otvorenih očiju

Gwyneth Paltrow ima novi poslovni pothvat: Aplikaciju za meditiranje s jednom posebnošću

Slavna glumica koja već godinama nudi kontroverzne savjete i proizvode na svojoj lifestyle stranici Goop pohvalila se kako širi svoje poslovanje.

Slavna glumica koja već godinama nudi kontroverzne savjete i proizvode na svojoj lifestyle stranici Goop pohvalila se kako širi svoje poslovanje.

Gwyneth Paltrow inače je poznata po svojim nekonvencionalnim pristupima u brizi o sebi, a sada je pronašla još jedan takav - meditaciju otvorenih očiju. Glumica je još 2008. godine pokrenula lifestyle brend Goop, na čijoj stranici danas nudi savjete, članke i proizvode. Tijekom godina je plasirala niz kontroverznih ideja i "noviteta", a na toj listi našla su se i po mnogima kontroverzna jaja od žada koja "umetanjem u vaginu sprečavaju prolaps maternice i poboljšavaju seksualni život". Njezin posljednji projekt je aplikacija za meditaciju koja nosi naziv "Moments of Space".

Riječ je o aplikaciji koja pomaže korisnicima da meditiraju bilo kad i bilo gdje. Kako je to moguće? Zahvaljujući "novom" pristupu, odnosno meditaciji otvorenih očiju. Navodno suzdržavanje od zatvaranja očiju pomaže pri osvještavanju okoline te poboljšava koncentraciju i jasnoću misli. Budisti više od 2000 godina prakticiraju ovakvu vrstu meditacije, a zovu je zazen.

"Živimo u kulturi u kojoj smo stalno preplavljeni informacijama i uvijek mislimo da trebamo obavljati više zadataka istovremeno – s ovom meditacijom to i možemo. Možete biti u šetnji, u podzemnoj željeznici, na sastanku, možete razgovarati s nekim i istovremeno meditirati. Osobno mi ova meditacija donosi puno utjehe i sreće jer osjećam povezanost s nečim većim od sebe, od svojih misli i ega", rekla je 51-godišnjakinja. Kako bi napravila aplikaciju, Paltrow se udružila s Kimom Littleom, budistom i programerom koji, prema njezinim riječima, "čini svijet boljim" i koristi svoje znanje kako bi pomogao pri izgradnji "ljudske povezanosti i mira".

image

Gwyneth Paltrow poznata je po svojoj lifesytle stranici Goop

BALKIS PRESS/ABACA/SHUTTERSTOCK

Općenito govoreći, poznato je da meditacija ima pozitivan učinak na naše zdravlje - smanjuje stres i rizik od kardiovaskularnih bolesti te pomaže kod anksioznosti, kroničnih boli, nesanice i slično. Mali je broj znanstvenika proučavao razliku između meditacije otvorenih i zatvorenih očiju, no prema jednom istraživanju iz 2020. godine ljudi koji su meditirali zatvorenih očiju bili su opušteniji i osjećali manju razinu stresa od onih koji su meditirali otvorenih očiju. Međutim, ako vas je cijela priča zaintrigirala, aplikacija Moments of Space trenutno je besplatna i možete ju isprobati.

Linker
26. travanj 2024 22:16