Voćne maske

Pomaže li trljanje lica korom banane u pomlađivanju kože ili je taj trend - ‘u banani‘?

Kore banane sadrže velike količine antioksidansa, bioflavonoida i ostalih sastojaka koji mogu biti korisni za kožu, no kod upotrebe treba biti oprezan, a osobito ne treba očekivati čuda.

Maske za lice od voća, povrća i nekih drugih namirnica nisu nikakva novost u kućnoj njezi, no sada su TikTok preplavili savjeti o upotrebi kore banane za poboljšanje kvalitete kože, piling i pomlađivanje, a ima i onih koji smjelo tvrde da kora banane može zamijeniti učinak botoksa. Činjenica je da kora banane sadrži mnogo bioaktivnih sastojaka, osobito antioksidansa, no pitanje je koliko se može postići trljanjem njezine unutrašnje strane po licu.

Kako piše New Beauty, kora banane odličan je izvor antioksidansa i bioflavonoida koji pomažu funkcioniranju krvnih žila i pojačavaju cirkulaciju u koži. Uz to, kora pomaže posvijetliti kožu i umanjiti bore, zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, vlakana i prehrambenih tvari. Nutrijenti sudjeluju u hidrataciji kože, dok antioksidansi, poput vitamina C i E, mogu pomoći u zaštiti kože od djelovanja slobodnih radikala te u ublažavanju finih linija, bora i ostalih znakova starenja. Banane, a i njihova kora, sadrže prirodna ulja i kalij koji su također važni za vlaženje kože. Tu su i bioaktivne tvari koje djeluju protuupalno, što znači da mogu biti od pomoći kod pojava kao što su crvenilo na koži ili akne.

Premda je sastav banana i njihove kore nedvojbeno koristan, nema kliničkih studija koje bi podržale tvrdnju da je redovita upotreba kore banane na koži učinkovita ili sigurna. Naprotiv, brazilska studija koja je 2003. analizirala mikroorganizme pronađene na i u kori banane zaključila je kako kora ovog voća može sadržavati patogene mikroorganizme „u razinama koje onemogućuju njenu terapeutsku upotrebu”. Zbog toga stručnjaci pozivaju korisnike na oprez kod prihvaćanja ovog (a i bilo kojeg drugog) trenda s TikToka te pozivaju svakoga tko bi htio primijeniti bilo koji novi tretman da se prije toga posavjetuje s dermatologom.

image

Maska od kore banane mogla bi biti umirujuća za kožu

CHARLES DELUVIO/UNSPLASH

Konkretne spoznaje o dobrobitima nanošenja kore banane izravno na kožu za sada su prilično ograničene, no dermatolozi smatraju da bi maska od kore banane mogla biti umirujuća za kožu, a koristi može biti i od njenih antioksidansa. No, isto tako smatraju kako je nemoguće da kora banane djeluje poput botoksa (botulinum toksin), bez obzira na to u kolikim je količinama nanosili. „Botulinum toksin privremeno paralizira mišiće, pa se zbog toga ne mogu formirati izražajne bore. Kora banane primijenjena lokalno to nikako ne može učiniti. Moguće je da maske od voća i povrća lokalno na kratko vrijeme zategnu kožu, pa neki ljudi takav učinak mogu uspoređivati s djelovanjem botoksa. No, učinak botoksa traje do četiri mjeseca, a maske od voća i povrća najviše dan ili dva”, piše New Beauty.

S druge strane, na kožu se može pozitivno djelovati jedenjem banana. Banane, naime, mogu djelovati umirujuće na crijeva, a u pojavu nekih teških stanja kože, kao što su rozaceja, dermatitis i psorijaza, uključena je i osjetljivost crijeva na upale. Svaka namirnica koja može pomoći u ublažavanju upale može značiti malu pobjedu.

Linker
05. ožujak 2024 17:00