Oil gritting

Stručnjakinja nam otkriva je li pametno uklanjati mitesere metodom koja je hit na TikToku

Odlučili smo provjeriti učinkovitost ovog viralnog trenda pa smo postavili par pitanja specijalistici dermatovenerologije Neviji Delalle. Ona nam je pojasnila što su točno miteseri, možemo li ih uklanjati uljem i kako općenito treba čistiti pore.

Na društvenim mrežama učestalo se javljaju novi skincare trikovi za kojima mnogi odmah posežu iz želje za savršenom kožom. I dok je velik broj ovih savjeta za njegu kože u većini slučajeva bezopasan, ipak ih uvijek treba uzeti s dozom opreza. Prije svega, kada govorimo o njezi lica, rijetko koji proizvod ili trik može biti univerzalno rješenje koje je prikladno za ama baš svaki tip kože. Unatoč tomu, trendove na TikToku često prati euforija koja dovodi do toga da velik broj ljudi poseže za prezentiranim rješenjem. Jedan od tih viralnih trendova trenutno je oil gritting - metoda brzog i laganog uklanjanja mitesera. Kako je ovaj beauty trik postao novi hit na TikToku, mi smo odlučili provjeriti njegovu učinkovitost, pa smo uputili nekoliko pitanja Neviji Delalle, specijalistici dermatovenerologije koja radi u Poliklinici Dermalife.

O čemu se zapravo radi? Oil gritting predstavlja metodu koja uključuje temeljito masiranje dijelova lica uljem. Naime, ulje se prvo nanese na dijelove kože gdje se nalaze miteseri, a zatim se taj dio masira pet do petnaest minuta, nakon čega bi miteseri trebali izbiti na površinu.

"Miteseri su otvoreni komedoni koji nastaju u proširenim porama. Pore su šire kod osoba koje imaju hiperaktivne sebacealne žlijezde koje luče veće količine loja. U skladu s tim, pora se napuni s viškom sebuma i odumrlim stanicama, a u kombinaciji sa zrakom i oksidacijom te kožnim pigmentom melaninom, pridružuje se još jedna estetski neprihvatljiva pojava, a to je crna točkica", rekla nam je za početak Nevia i dodala da na širenje pora može utjecati hormonalni disbalans, stres, iritacija kože, prehrambene navike i genetska predispozicija.

"Kada uzmemo u obzir mehanizam nastanka komedona, jasno je da oil gritting metoda ima puno više negativnih nego pozitivnih strana. Nema ništa lošeg u samoj zamisli povremenog čišćenja lica ovom metodom, ali imamo jednu zamku, a ta je - tko to smije raditi i da li korisnici TikToka na ispravan način procjenjuju svoju kožu kao pogodnu za ovaj postupak. Naime, komedoni nisu uvijek samo crne točke, a pogotovo ne kod tinejdžera. Osim sebacealne hiperprodukcije sebuma vide se i upalni procesi i zatvoreni komedoni, pokoja pustula itd. Sve navedeno nikako nije dobro tretirati uljem, a potom još i trljati navedeno područje i tako rasipati po drugim dijelovima lica bakterije koji su osnovni uzrok upalnih procesa. U slučaju da imate lijepu, zdravu kožu s malo proširenih pora u području T-zone i pokojim otvorenim komedonom koji nije inflamiran, tada možete s vremena na vrijeme koristiti ulje, primjerice čajevca, trljati ga par minuta, pustiti da se nečistoće otope i potom ih ukloniti čistom blazinicom", objasnila je, a mi smo ju pitali možemo li smanjiti proširene pore i kako ih općenito čistiti.

image

Oil gritting metoda ima puno više negativnih nego pozitivnih strana

PEXELS

"Možemo, ali je to dugotrajan postupak. Prije svega, važno je koristiti oil-free i nekomedogene kozmetičke preparate. Preporučuje se prati lice pjenušavim gelovima koji nisu agresivni, a uklanjaju višak sebuma. Isto tako, na dnevnoj bazi kroz više mjeseci, a ponekad godina, možete koristiti benzoil peroksid, azelaičnu kiselinu, salicilnu kiselinu, glikolnu kiselinu i naravno retinoide (tretinoin, adapalen). Navedene aktivne supstancije ne koriste se istovremeno, ali su najmoćniji saveznici protiv komedona. Smanjuju sebacealne aktivnosti i, posljedično, sužavaju pore. Ponekad je potrebno uvesti i sistemsku hormonalnu terapiju ili isotretinoin. Perzistentni veći komedoni mogu se rješavati krioterapijom, elektro ili radioterapijom i raznim abrazivnim metodama. Micro needle metode u kombinaciji s kiselinama, korištenje lasera ili neka druga vrsta abrazije kroz dulje vrijeme će sigurno dovesti do dobrih rezultata. U veće se pore direktno može ubrizgavati kiselina, najčešće trikloroctena, što će potaknuti proces sužavanja pore," rekla je.

"Znači, čišćenje pora, liječenje mitesera i konačno sužavanje pora rješavaju se istim postupcima u istom trenutku. Kada smo lokalnim ili sistemskim medikamentima te kemijskim i mehaničkim putem oslobodili pore i spriječili njihovo daljnje punjenje, možemo dalje rješavati estetski neprihvatljive šire pore. Nekada je potrebno više mjeseci ili godina do postizanja konačnog rezultata," objasnila je Nevia za kraj.

Linker
21. travanj 2024 23:44