BAKE ZNAJU

Borba s podočnjacima po receptu naših baka: Ovo je 5 savjeta za neprospavane noći

Treba slušati one koji imaju najviše iskustva. Pitali smo naše bake koji su njihovi trikovi kako sakriti podočnjake, i evo što smo saznali.

Teška noć, jutro nakon velikog tuluma, prejeli ste se slane hrane sinoć, nesanica, ili ste jednostavno loše spavali? Probuditi se ujutro s natečenim očima nije baš neko veselje. Nasreću, svatko je od svoje, tuđe, ili nečije bake čuo barem jedan pametan beauty savjet, najčešće baziran na kućnoj radinosti. Ovo su savjeti koje smo jednostavno saznali pitajući svoje bake, a odnose se na jutarnju natečenost, podočnjake i ostale nevolje koje se pojavljuju oko očiju. Stoga, prije nego što ispraznite sve moguće tube krema protiv podočnjaka, isprobajte ove beauty-savjete.

Žličica iz frižidera. Klasik

image

Žličica iz frižidera protiv natečenosti? To zna svaka baka.

VOLFF ADOBE STOCK

Metal sjajno provodi hladnoću, a hladnoća ima dekongestivna svojstva (što, u prijevodu znači, da ima sposobnost uklanjanja prekomjernoga nakupljanja vode). Što treba napraviti? Prvo dvije metalne žličice stavite na nekoliko minuta u duboko zamrzavanje (ili, noć prije stavite u običan frižider da se hlade preko noći). Nakon toga, takve, hladne žličice, prislonite na natečeni dio oko očiju i držite nekoliko minuta.

Krastavcem protiv natečenosti

image

Krastavci imaju dekongestivna i astringentna svojstva, pa je zbog toga sjajan saveznik za hidrataciju, protiv natečenosti i protiv iritacija na području oko očiju.

COTTONBRO PEXELS

Jednostavno. Narežite krastavac na nekoliko kriški i stavite na kapke 15-20 minuta. Znamo, na prvi pogled djeluje kao klišej koji ste vidjeti već milijun puta, ali nama (i našim bakama) stvar djeluje! Jer, krastavci imaju dekongestivna i astringentna svojstva, pa je zbog toga sjajan saveznik za hidrataciju, protiv natečenosti i protiv iritacija na području oko očiju.

Čaj protiv natečenosti

image

Zeleni čajevi, uključujući kamilicu, imaju protuupalna svojstva, dok kamilica umiruje iritacije i crvenilo.

COTTONBRO PEXELS

Da, i to postoji. Naime, naše bake možda nisu imale, ili si nisu mogle priuštiti kreme za oko očiju s retinolom, kofeinom, hijaluronom i ostalim pametnim sastojcima koje danas nalazimo u modernim formulama, ali zato svi u kuhinji imaju barem jednu vrećicu čaja s kamilicom! Uzmite dakle 2 vrećice čaja od kamilice, skuhajte ih u vodi oko 10 minuta, nakon toga izvadite iz vode, i stavite u frižider. Naime, zeleni čajevi, uključujući kamilicu, imaju protuupalna svojstva, dok kamilica umiruje iritacije i crvenilo.

Vrećice s čajem koje ste prethodno ohladili u frižideru sada nanesite na kapke s malo podignutom glavom. Postoji mogućnost da će čaj curiti, u tom slučaju prvo na kapke stavite pamučnu blazinicu, a povrh nje vrećice s čajem.

Spavanjem s podignutom glavom

image

Idealno bi bilo spavati na leđima, malo podignutom glavom jer ta pozicija potiče limfnu drenažu i smanjuje nakupljanje tekućine oko očiju.

ANDREA PIACQUADIO PEXELS

Izbjegavajte spavanje na trbuhu, jer ta pozicija potiče naticanje i pojavu podočnjaka. Idealno bi bilo spavati na leđima, malo podignutom glavom (uz pomoć jastuka) jer ta pozicija potiče limfnu drenažu i smanjuje nakupljanje tekućine oko očiju.

Mlijekom & solju protiv podočnjaka

Probudili ste se natečenih očiju jer ste sinoć bingeali neku Netflix seriju? Na blazinicu ukapajte malo posoljenog hladnog mlijeka (ne previše soli, samo mrvicu!).

I na kraju, još jedan savjet jedne bake, koja nam je savjetovala slijedeće: “Kad bih se probudila s podočnjacima, odmah bih stavila crveni ruž na usne - jer, znate, crvena odvlači pažnju!”

Linker
12. travanj 2024 08:43