PEXELS
NEČISTA KOŽA

Akne nisu samo tinejdžerski problem: 4 razloga zbog kojih se pojavljuju i kod odraslih

Nažalost, ne postoji samo jedan uzrok pojave nečiste kože. Nekoliko faktora je uključeno u složenom procesu nastajanja upale, a raznorazni komplicirani procesi u koži vode stvaranju bijelih i crnih mitesera, prištića i pustula.

Nažalost, ne postoji samo jedan uzrok pojave nečiste kože. Nekoliko faktora je uključeno u složenom procesu nastajanja upale, a raznorazni komplicirani procesi u koži vode stvaranju bijelih i crnih mitesera, prištića i pustula.

Akne se ne dešavaju samo tinejdžerima. Istraživanje koje je La Roche-Posay nedavno proveo među ženama u Hrvatskoj u suradnji s agencijom Hendal pokazalo je, suprotno mišljenju da su akne isključivo problem adolescentske dobi, da se s tim problemom 31% žena susreće i u dobi od 20 do 40 godina.

Nečista koža predstavlja veliki izazov, čak i znanstvenicima koji proučavaju i traže učinkovita kozmetička rješenja za ovaj problem. Nažalost, ne postoji samo jedan uzrok pojave nečiste kože. Nekoliko faktora je uključeno u složenom procesu nastajanja upale, a raznorazni komplicirani procesi u koži vode stvaranju bijelih i crnih mitesera, prištića i pustula. Ovo su 4 moguća razloga zbog kojih se to dešava.

SEBUM

Povećano izlučivanje muških spolnih hormona (androgena) stimulira pojačan rad žlijezda koje luče sebum i višak istog. To se dešava ponajviše tijekom puberteta, no u slučajevima hormonalnog disbalansa i kod žena odrasle dobi.

ROŽNATE STANICE

Također, pod utjecajem muških hormona, dolazi do pojačanog stvaranja korneocita (rožnatih stanica) na otvorima žlijezda koje luče sebum. Čep sastavljen od korneocita formira se na izlaznom otvoru žlijezde (mikrokomedon), koji spriječava protok sebuma i dovodi do formiranja otvorenog ili zatvorenog komedona (bijelog ili crnog mitesera). To dermatolozi zovu “folikularna hiperkeratoza”

image

Istraživanja pokazuju da se s problemom akni 31% žena susreće i u dobi od 20 do 40 godina.

ANDREA PIACQUADIO PEXELS
BAKTERIJE

Prekinuto lučenje žlijezda predstavlja idealnu podlogu za nastajanje bakterija, osobito određenih mikroba kože koji se mogu pronaći na otvorima žlijezda koje luče sebum: Propionibacterium acnes. Ovi mikrobi su sastavni dio prirodne bakterijske flore i uglavnom su bezopasni. No, ovo je iznimno pogodna podloga za bakterije. Kako bi se mogle hraniti sebumom, one proizvode enzim (lipaza) koji razgrađuje izlučevine žlijezda. U tom procesu, proizvodi se povećani broj masnih kiselina koje onda uzrokuju upalne procese.

UPALE

Tvari koje je proizveo metabolizam bakterija uzrokuju reakciju u obliku upale na tkivu koje ih okružuje, što onda uzrokuje crvenilo na koži. Komedon se može transformirati u papulu, pustulu ili čvor. Ovisno o manifestaciji individualnih simptoma, postoje različite razine ozbiljnosti problema: od nečiste kože sve do kože prekrivene prištićima.

Linker
27. travanj 2024 12:13