GETTY IMAGES
MODNA DIVA

Ona je bila američka princeza Diana: Kako je stil Carolyn Bessette Kennedy i danas akutalan

U doba popularnosti takozvanog tihog luksuza, novoizašla knjiga o stilu Carolyn Bessette Kennedy podsjetila je javnost na modnu ostavštinu supruge sina predsjednika Johna F. Kennedyja.

U doba popularnosti takozvanog tihog luksuza, novoizašla knjiga o stilu Carolyn Bessette Kennedy podsjetila je javnost na modnu ostavštinu supruge sina predsjednika Johna F. Kennedyja.

Da Amerikanci imaju kraljevsku obitelj, bili bi to Kennedyjevi, u kojem bi slučaju Carolyn Bessette-Kennedy bila pandan lady Di. Ne zbog skandalozne rastave, jer je direktorica marketinga američkog brenda Calvin Klein bila sretno udana za Johna F. Kennedyja mlađeg, sina ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. S britanskom je princezom uspoređuju zato što je bila plavokosa, vitka i visoka, jednako otmjena i elegantna te na isti, opušten način unijela dašak mladenačke energije i suvremenosti u dinastiju čiji su članovi obnašali najviše državne funkcije. A nažalost, dijele i sličnu sudbinu. Carolyn je 1999., dvije godine nakon smrti princeze Diane, poginula u padu privatnog aviona sa svega 33 godine. S njom su stradali i starija sestra Lauren Bessette te suprug, što je tada ponovno oživjelo priču o prokletstvu Kennedyjevih.

image

Carolyn i John slovili su za najdotjeraniji par New Yorka te utjelovljenje američkog stila odijevanja i života

EVAN AGOSTINI GETTY IMAGES

Obje su pritom bile modne ikone koje su u svoje vrijeme utjecale na stil žena diljem svijeta i čiji je način odijevanja nadživio njih same te postao legendaran. Riječ je o pristupu modi koji se danas naziva "tihim luksuzom", kao što pokazuje knjiga ‘‘CBK: Carolyn Bessette Kennedy: A Life in Fashion‘‘, koju je nedavno predstavila Sunita Kumar Nair.

image

O stilu direktorice marketinga Calvina Kleina ispisano je 256 stranica knjige

Modna urednica i suradnica mnogih svjetski poznatih časopisa, kao što su Vanity Fair, W Magazine i Dazed & Confused, na 256 stranica je predstavila Carolynin stil, ali i razgovore s poznatim dizajnerima i fotografima kao što su Yohji Yamamoto, Gabriela Hearst i Mario Sorrenti koji su se osvrnuli na njezinu ulogu u suvremenoj modi.

"Njen stil nadilazi vrijeme u kojem je živjela. Njeni komadi garderobe su jednako aktualni danas kao i tada", rekla je Sunita u intervjuu za magazin People. A to je moguće stoga što je Carolyn birala modne klasike: balonere, traperice, bijele košulje, kašmirske pulovere. Kako bi takvi, u osnovi jednostavni komadi izgledali luksuzno, trebaju, naime, biti sašiveni i biti ispleteni od finih materijala, što je lekcija koju je naučila radeći za tvrtku Calvin Klein u kojoj je počela kao prodavačica. Stoga joj nisu trebale lekcije iz lijepog i otmjenog odijevanja kad je 1994., dvije godine nakon prvog susreta, postala djevojka Johna Kennedyja te se upoznala s ostatkom obitelji. Očarati je trebala prije svega Caroline "Lee" Bouvier Radziwill koja je nakon smrti svoje starije sestre Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis, Johnove majke, postala neslužbena poglavarica obitelji. Obje sestre su, naime, slovile za modne ikone i bile zvijezde tadašnje društvene i modne scene. Kći inženjera i školske administratorice, katolkinja kao i Kennedyjevi, osvojila je Johnovu tetu, kao i stariju sestru Caroline ne samo odjevnim stilom već i odmjerenim ponašanjem koje je, kako tvrdi autorica knjige, stekla radeći u poslu s poznatim klijentima. Carolyn je pak zauzvrat od sestara Bouvier preuzela naviku nošenja kaputa, odnosno haljine krojene poput kaputa.

image

U haljini-kaputu, odjevnom predmetu koji je voljela njena pokojna svekrva, Jacqueline Kennedy Onassis

Shutterstock Editorial/Profimedia

"Žene koje su prisutne u javnosti i često su pred kamerama i fotografskim objektivima, a obnašaju važne funkcije ili su članovi poznatih obitelji, vole nositi kapute koji im daju ispoliran, uvijek dotjeran izgled", piše Sunita u knjizi, pobrojavši sve kapute u kojima se Carolyn pojavila u javnosti, nekoliko jednobojnih i kariranih Pradinih i Valentinovih modela, vintage kaput leopard uzorka, bundu od astrahana dizajnerice Ann Demeulemeester te Yamamotov kišni kaput od nepropusne tkanine. Carolyn je također u pravilu izbjegavala jake uzorke i intenzivne boje - voljela je kombinaciju crne i bež, a izbjegavala je i odjeću s vidljivim logom. Najomiljenija kombinacija joj je pak bila bijela košulja i crne hlače, odnosno crna suknja.

image

Carolyn je u pravilu izbjegavala jake uzorke i intenzivne boje - voljela je kombinaciju crne i bež, a izbjegavala je i odjeću s vidljivim logom

Shutterstock Editorial/Profimedia
image

Crna i bijela, Carolynina omiljena kombinacija boja

Shutterstock Editorial/Profimedia

"Ona nije trebala istaknuti modnu marku na odjeći kako bi se istaknula ili naglasila svoj materijalni i društveni status jer je bila sigurna u sebe i svoj stil", piše Sunita u knjizi, napominjući da je Carolyn oduvijek bila disciplinirana osoba, što je vidljivo i po njenoj garderobi. A nije se libila niti nositi kreacije nepoznatih ili malo poznatih dizajnera. I to, ni manje ni više, nego na vlastito vjenčanje. Za svadbu koja je održana u rujnu 1996. na privatnom otoku uz obale američke savezne države Georgia Carolyn je odjenula slip haljinu tada slabo poznatog dizajnera Narcisa Rodrigueza koji je, prije pokretanja vlastitog brenda, radio u kući Calvin Klein.

image

Carolyn u društvu suprugove sestrične Marije Shriver i holivudske glumice Candice Bergen

VINCE BUCCI AFP

"Bila je to hrabra odluka, no Carolyn je pokazala da najviše cijeni udobnost, kao i da može izgledati elegantno baš u svakom komadu", konstatira Sunita, napominjući da snaha 35. američkog predsjednika nije imala stilista, tek povremene savjetnice za stil: prijateljicu Lisu Lawrence koja je radila kao direktorica marketinga u modnom brendu dizajnera Jean-Paula Gaultiera te suprugovu tetu Lee s kojom je promišljala detalje kao što su dužina suknje, dubina dekoltea, oblik ovratnika te niz drugih detalja po kojima se stil tihog luksuza razlikuje od "obične" jednostavnosti.

Linker
03. svibanj 2024 16:05