INSTAGRAM
REALNI CILJEVI

Zdravo mršavljenje podrazumijeva gubljenje 2 do 4 kilograma mjesečno

Dolaskom toplijih dana, ljetnih odmora i sve tanjih slojeva odjeće, mnogima na pamet padaju eventualne nesavršenosti kojih bi se željeli riješiti do sezone kupaćih kostima.

Ukoliko i vi voditi borbu s nekoliko kilograma viška, pročitajte što nam je profesor kineziologije i osobni trener Davor Emeršić rekao o zdravom i savjesnom vježbanju.

Kada govorimo o zdravom mršavljenju, koliko kilograma mjesečno je optimalna i zdrava brojka?

Kada govorimo o zdravom mršavljenju, tada je cilj smanjiti potkožno masno tkivo i sačuvati mišićnu masu. Da bi to ostvarili, optimum je između 2 kg za lakše osobe i 4 kg mjesečno za teže.

Je li i dalje aktualan trend posjeta fitness centrima nakon blagdana i prije ljeta?

Da, fitness centri su najposjećeniji oko blagdana i pred ljeto. Zabavlja me kad ljudi dođu s idejom da bi trebali izgubiti 15 kg u 2 mjeseca.

Je li zdravo i preporučljivo odlučiti se na tako naglo skidanje kilograma i tjelovježbu?

Preporučio bi ljudima da vježbaju radi zdravlja, a ne radi izgleda te da postave realne vremenske rokove za ostvarenje željenih ciljeva. Nekada je i moguće ostvariti željene ciljeve do ljeta ukoliko nisu nerealni, međutim ne bih rekao da su zdravi i sigurno to ne bih preporučio. Lako se možemo povrijediti ukoliko prerano krenemo s prevelikim opterećenjem potrebnim da bi postigli preambiciozne ciljeve.

Koje vježbe bi preporučio za najučinkovitije skidanje kilograma?

Nakon faze adaptacije koja bi trebala trajati između 4 i 8 tjedana gdje treniramo smanjenim intenzitetom, najučinkovitiji način skidanja kilograma je trening visokog intenziteta i kratkih intervala odmora. Klasični kardio trening laganog intenziteta polagano gubi ulogu u modernom treningu.

J.V.

Linker
20. studeni 2023 22:59