Esined / We Heart It
ISTRAŽIVANJA POKAZALA

Zašto se osjećamo tako loše raspoloženo i umorno kada pada kiša?

Iako ne utječe izravno na hormone, kiša uistinu utječe na razinu energije i raspoloženje. Ukoliko se danas osjećate pomalo tužno i depresivno – niste jedini. Tmurno i kišovito vrijeme utječe na na gotovo sve segmente našega života.

Najčešći simptomi koje osjetimo uslijed kišnog dana su depresija, razdražljivost, gubitak interesa za uobičajene aktivnosti, pospanost, glad i želja za slatkim, a češći su kod žena nego kod muškaraca.

Iz ormara ste za danas pripremili gležnjače od brušene kože i lagani sako pa ste se neugodno iznenadili kada ste shvatili da je dan za gumene čizme i kardigan.

S nervozom u želucu krećete na posao jer unaprijed znate da ćete zbog prometnog kaosa kasniti. Htjeli ne htjeli, kiša neizravo mijenja dinamiku i raspoloženje cijelog dana.

Što se utjecaja na zdravlje tiče, istraživanja su pokazala da su za vrijeme kišnih dana mnogi ljudi skloniji unošenju viška kalorija i to zahvaljujući nedostatku sunca koji je zaslužan za proizvodnju vitamina D koji pak proizvodi hormon leptin, a upravo on govori da je želudac pun ili nije pun.

Nedostatak sunca i tmurno vrijeme utječu na dvije kemikalije koje potom mijenjaju naše raspoloženje. Serotonin je kemikalija koja pruža osjećaj zadovoljstva i dobrog raspoloženja pa kada je njegova razina niska, osjećamo se umornije i lošije raspoloženo nego što to uistinu jesmo.

Melatonin je pak kemikalija koja pruža osjećaj pospanosti i sa svojom ativnošću započinje uslijed tmurnog i mračnijeg vremena, kada usporava organizam i priprema ga za spavanje.

Stoga, nemojte se brinuti oko današnjeg lošeg raspoloženja, nego popodne iskoristite za sebe te uz šalicu čaja i dobru knjigu dočekajte ljepši dan.

Linker
17. travanj 2024 20:03