Ilustracija / Screenshot
FILMSKA I KNJIŽEVNA PREPORUKA

Top 5 najboljih filmskih adaptacija

Narančasta je nova crna, 50 nijansi sive, Vrag nosi Pradu pa čak i kultna serija Seks i grad zapravo su adaptacije prethodno napisanih knjiga koje su osvojile čitatelje diljem svijeta. Filmovi su često svoju inspiraciju pronašli u knjigama i na taj način priču prezentirali u nešto bogatijem izdanju i za šire mase.

Donosimo vam top 5 filmskih adaptacija koje pripadaju klasicima filmske povijesti i mogu vam poslužiti kao svojevrstan vodič za filmski vikend.

1. Klub boraca

Kultni roman autora Chucka Palahniuka objavljen je 1996. i prati život dvojice glavnih likova koji osnivaju pomalo ekstremni Klub boraca kao svojevrstan oblik psihoterapije. David Fincher po romanu je snimio istoimeni film koji je postao vrlo uspješan i pretvorio priču u fenomen popularne kulture, a Brada Pitta, Edwarda Nortona i Helen Bonham-Carter vinuo je u zvijezde.

2. Harry Potter

Niti jedna druga književna franšiza nije toliko zaludjela svijet, kao što je to učinio serijal od sedam romana J.K. Rowling koja je čitatelje uvela u svijet čarolija i mladim glumcima – Danielu Radcliffu, Emmi Watson i Rupertu Grintu omogućila da postanu svjetski poznate zvijezde u istoimenoj filmskoj adaptaciji.

3. Gospodar prstenova

Epski fantastični roman autora J. R. R. Tolkiena često je spominjan u popularnoj kulturi, a poslužio je kao nadahnuće brojnim umjetničkim djelima, glazbi, filmovima i video igrama. Do sada su napravljene tri filmske adaptacije djela te su bile nominirane za ukupno 30 Oscara, od čega su osvojile 17 i postigle rekord kada su u pitanju filmske trilogije.

4. Isijavanje

Horor Stanleyja Kubricka iz 1980. snimljen je prema istoimenom romanu Stephena Kinga koji je u nekoliko navrata izrazio svoje nezadovoljstvo filmom. Međutim to se nije odrazilo na planetarni uspjeh, sada, jednog od najvećih klasika u kojemu je Jack Nicholson odigrao jednu od svojih najboljih uloga.

5. Doručak kod Tiffanyja

Roman Trumana Capotea, a potom i filmska adaptacija Blakea Edwardsa imaju nevjerojatno kulturno značenje. Audrey Hepburn je tim filmom proslavila malu crnu haljinu i tako učinila značajan zaokret u modnom svijetu, a sebi priskrbila titulu modne ikone.

Linker
16. kolovoz 2022 00:29