UMJETNIČKA DIREKTORICA

Tamara Obrovac: Ponekad se zapitam što mi sve to treba

Na nekoliko lokacija u Poreču, od 6. do 9. srpnja, održat će se drugi Valamar Jazz Festival, čija je umjetnička direktorica istarska kantautorica Tamara Obrovac (49). Osim njezine svirke s bendom Transhistria Ensemble i češkim gudačkim kvartetom Epoque, posjetitelji će čuti i Massima Savića te Richa­rda Galliana, Taniju Mariju, Toma Harrella, Miguela Zenona i Nilsa Landgrena.

Je li bilo teško okupiti sva ta poznata imena? – Nije. Zvuk, tretman, ambijent i smještaj s prošlogodišnjeg festivala svi su hvalili, što se pročulo u menadžerskim krugovima.

Kako je došlo do suradnje s češkim gudačkim kvartetom Epoque? – Nakon što mi je splitska violistica Maja Žarković sugerirala dva sastava, odlučila sam se za Epoque jer mi se sviđa ta ‘meka’ praška gudačka škola, a imali su i izlete u druge vrste glazbe.

Je li vam bilo teško organizati festival uz brojne druge obveze? – Nije bilo lako jer sam mnogo nastupala: sudjelovala sam na Međunarodnom etno jazz-festivalu u Karlovcu, održala koncertnu promociju albuma ‘Madirosa’ u dvorcu Lužnica pokraj Zaprešića… No, uspjela sam jer imam odličan tim ljudi u organizaciji festivala, koji sam okupljala čak dvije godine.

Gdje ćete se odmarati ovo ljeto? – Volim čitati, planinariti i voziti bicikl, a najdraža mjesta za odmor su mi Gorski kotar, plaža San Polo u Balama i otok Cres. Katkad se umorim od glazbe i zapitam što mi ­sve to treba, ali taj osjećaj ne traje dugo. Probudi mi se nova energija i shvatim da nema ljepšeg osjećaja negoli biti na pozornici.

Damir Leljak

Linker
03. svibanj 2024 13:19