MODERNA BAJKA

Susan Boyle - životna priča na kazališnim daskama

Mjuzikl temeljen na životu škotske pjevačice Susan Boyle , koja će 1. travnja navršiti 51 godinu, premijerno je prikazan jučer u Newcastleu. Iako Boyle portretira glumica Elaine C. Smith, na samom se kraju mezzosopranistica proslavljena nastupom u šou “Britain’s Got Talent” penje na pozornicu kako bi otpjevala svoj forte – pjesmu “I Dreamed a Dream”.

Put Susan Boyle od kućanice do globalne zvijezde doista se u prvi mah čini kao dobra prvoaprilska šala ili suviše patetična holivudska priča – neugledna gospođa 2009. godine pojavila se u popularnoj emisiji i šokirala podcjenjivački nastrojen žiri svojom izvedbom pjesme iz mjuzikla “Jadnici” (Les Miserables) Claude-Michela Schönberga. U šou nije pobijedila, ali popularnost stečena prije svega putem interneta (preko pola milijuna pregleda na YouTubeu) došla je do izražaja nakon objave prvog albuma, najuspješnijeg debitantskog djela te vrste u britanskoj povijesti. Kasnije je Boyle objavila još dva nosača zvuka i, dakako, stekla bogatstvo.

Priča predstave prati Susan Boyle od djetinjstva u West Lothianu do nastupa u talent šou i njegovog globalnog odjeka.

– To je moderna bajka, ali i istinita priča u kojoj Pepeljuga ipak stigne na bal – kaže producent Michael Harrison.

Predložak, adaptiran iz Susanine autobiografije, ne zaobilazi ni teške trenutke u njenom životu, počevši od gubitka kisika pri porodu zbog kojeg se sumnjalo na oštećenje mozga, preko maltretiranja u školi do živčanog sloma nakon svršetka talent šoa.

– Nismo željeli zašećerenu verziju događaja – kaže Harrison.

Glumica koju je zapala uloga pjevačice, Elaine C. Smith afirmirana je škotska kazališna i televizijska umjetnica i komičarka.

– Prečesto otpisujemo ljude zbog njihove klasne pripadnosti, siromaštva, teškoća u učenju, a Susan predstavlja naličje toga. Zato njena pojava toliko dotiče publiku, na magičan način – rekla je Elaine.

Mjuzikl su došli pogledati i Susanini poklonici iz Australije, Švicarske, Slovačke, Irske…

– Susan izgleda sjajno i nepretenciozno. Ona je prava obična škotska gospođa koja ne zaboravlja svoje korijene – posvjedočio je jedan obožavatelj.

Mjuzikl “I Dreamed a Dream”, kojeg su prve kritike uglavnom pozitivne, bit će prikazan u 11 britanskih gradova, a Boyle bi se trebala pojaviti na kraju svake izvedbe.

Linker
05. svibanj 2024 00:35