NAŠA KUHINJA

Slatki život Helene Minić i Hrvoja Klobučara

Helena Minić i Hrvoje Klobučar savršeno se nadopunjuju – ne samo u ljubavi nego i u gastronomiji. Zagrebačka glumica rođena u Puli uživa u kuhanju, a njezin dečko, glumac zagrebačkog kazališta “Gavella” – u njezinim delicijama.

A oboje su ovisni o slatkom: za teglicu nutele, čokoladu, kolač ili bilo kakvu drugu slasticu i vragu bi, priznaju, “prodali dušu”. No, baš zato što tako obožava slatko, 31-godišnja glumica, koja se proslavila glumeći u TV serijalima “Ljubav u zaleđu”, “Obični ljudi” i “Naša mala klinika”, izbjegava peći kolače.

– Kad ih počnem jesti, ne znam se zaustaviti, pa je onda bolje da ih i nemam u svom vidokrugu. I Hrvoje je takav. Kad sam prije nekoliko mjeseci počela peći torte, nas dvoje smo svaku slistili u pet minuta. Onda sam shvatila da je najbolje odmah je narezati na kriške i razdijeliti je susjedima. A mi onda navalimo na ostatak – kaže Helena Minić.

Otkako se prije pet godina, kad su prohodali, doselila Hrvoju, Helena se odmah primila kuhače. Kuhati je naučila uz mamu, koja je najčešće spravljala ribu, školjke ili škampe jer ih je Helenin otac lovio. Odrasla je na zdravoj mediteranskoj hrani, no, kad je otišla na studij glume u Sarajevo, zavoljela je i naučila pripravljati i bosanske specijalitete. Osobito ćufte, koje jednako obožava i njezin dečko.

– Helena ih radi odlično, od mješavine krupnije mljevenog janjećeg i svinjskog mesa. Obično stavi i dosta češnjaka, sitno izrezani luk, peršin, jaje, a pokraj ćufti stavi krupnije narezani luk, rajčice i sve to podlijeva bijelim vinom. Odrastao sam na ličko-slavonskoj kuhinji: mama mi je podrijetlom iz Slavonije, a tata iz Like, no volim i lagana mediteranska jela. Ja sam, pak, zadužen za jela iz pećnice. Recimo, unutra stavim teleću koljenicu, malo povrća, i u miru sjedim i pijuckam vino, manje je posla – priča Hrvoje Klobučar, dodajući da je njegova draga ipak mnogo spretnija i brža oko štednjaka, pa kad su u žurbi, on se drži podalje od kuhinje. Dvostruki desert – Meni treba više vremena, malo sam nespretan. Zato volim čistiti kuhinju, to me smiruje. Doduše, kad Helena kuha, sve spremim za petnaestak minuta, a nakon mog kuhanja ima dosta posla – priznaje Hrvoje, dodajući da najviše uživa u odlasku na tržnicu. Osobito na Dolac, gdje već poznaje gotovo sve kumice. Užitak mu je razgovarati s njima, birati namirnice, meso, ribu. Oboje vole svježe pripravljenu hranu pa kuhaju svaki dan, a kako ih uloge vode na razne strane, uvijek se unaprijed raspitaju gdje se, u gradu u koji idu, dobro jede.

Tako je bilo i na nedavno održanom Zlatnom lavu, međunarodnom festivalu komornog teatra u Umagu, gdje je Helena Minić bila domaćica festivala i glumila u jednoj predstavi, a Hrvoje Klobučar je uručio nagradu za predstavu koja je, po ocjeni publike, bila najbolja. Domaćini su im preporučili restoran A Casa u Savudriji, gdje su uživali u telećoj roladi punjenoj gljivama.

– Teletinu sam – kaže glumica – dosad spremala na mnogo načina, uglavnom prema receptima iz brojnih kuharica koje imam doma, no još je nikad nisam radila s gljivama. Dobila sam i recept pa ću je napraviti čim se vratimo u Zagreb. Naime, nakon Umaga, počela mi je ljetna turneja s predstavom “Bok, žurim, nazovi”, koju smo igrali u desetak gradova na obali, a tek potkraj srpnja Hrvoje i ja idemo u Istru, kod mojih, na pravi odmor. Hrvoje se već raduje odlasku u ribe s mojim tatom, a ja maminoj kuhinji i njezinim kolačima. Oboje ćemo morati mnogo plivati kako bismo odmah istopili kalorije koje nam se “slažu” još od Zlatnog lava. U A Casi, naime, imaju savršenu raffaello tortu pa smo i Hrvoje i ja nakon ručka uzimali – dvostruki desert. Srećom, niti jedno od nas za sada nema problema s težinom, no, “bolje spriječiti nego liječiti”, s obzirom na našu ljubav prema finoj papici i slatkim zalogajima.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
27. travanj 2024 11:15