EKSKLUZIVNO IZ ISTANBULA

Sedef Avci: Moji bosanski korijeni

Sedef Avci se proslavila mnogo prije nego što je dobila ulogu Bahar, Ejšanine sestre u TV serijalu “Ezel”. Turska glumica, koja će 22. siječnja proslaviti 29. rođendan, u ranoj je mladosti dva puta pobijedila na izborima ljepote: 1997. izabrana je za Eliteov model u Turskoj, a 2001. svoju je zemlju predstavljala na svjetskom izboru za Miss Universe u Portoriku.

Svoj stas i izgled, otkrila nam je u razgovoru u središtu Istanbula, gdje živi sa suprugom, glumcem Kivancom Kasabalijem, duguje svojim bosanskim korijenima.

Esad Bajramović, moj djed s majčine strane, u Tursku je stigao iz Sarajeva za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući njemu naučila sam i jedinu riječ na vašem jeziku – šuti – govori Sedef Avci.

Kako ste se osjećali kad su vam producenti ponudili ulogu Bahar u serijalu “Ezel”? – Čim sam pročitala scenarij, znala sam da želim glumiti Bahar i godinu dana sam strpljivo čekala da počne snimanje. Zbog te uloge sam odbila nekoliko drugih koje su mi u međuvremenu ponudili, jer sam osjećala da će “Ezel” biti potpuno drukčiji serijal od svih ostalih koji se snimaju u Turskoj. I nisam pogriješila.

Čak tri glavna glumca iz “Ezela” – Kenan Mirzalioglu, Cansu Dere i vi – pobjeđivala su na izborima ljepote. Kako to tumačite? – To treba pitati producente. Meni je u svakom slučaju drago što sam se našla u tako probranom društvu. Kenana Imirzalioglua i Cansu Dere sam, dakako, poznavala iz svijeta mode. S Cansu sam zajedno radila deset godina i dobre smo prijateljice, možda mi zbog toga nije bilo teško igrati njezinu sestru. Kenan je prije nas počeo glumiti, ali se isto tako poznajemo s modnih pista.

Što je za vas značila pobjeda na izboru za Eliteov model? – Tada sam još bila djevojčica, tek sam bila navršila 15 godina i upisala se u gimnaziju. Prije toga nisam imala iskustva u svijetu mode i ta pobjeda mi je širom otvorila vrata, ali ni izbliza nisam iskoristila sve mogućnosti koje su mi se pružile. Ozbiljno sam, naime, počela raditi tek kad sam se upisala na fakultet. Dotad su mi školske obveze bile na prvom mjestu.

Kako su vaši roditelji reagirali kad ste se kao tinejdžerica prijavili na izbor ljepote? – Podržali su me, nije bilo nikakvih problema, a morala sam imati njihov pismeni pristanak da se prijavim jer sam bila maloljetna. Čak su me oboje i dopratili na izbor. Iako sebe tada nisam smatrala djevojčicom, danas o tome imam drukčije mišljenje. Mislim da sam imala mnogo sreće što u svom poslu nikad nisam doživjela neugodnosti, niti sam zbog svijeta mode zapostavila školu.

Od koga ste naslijedili visinu i stas? – I otac i majka su mi visoki, ali zapravo više nalikujem na majčinu obitelj. Moj djed Esad Bajramović je u vrijeme Drugog svjetskog rata stigao u Tursku iz Sarajeva. Kako su zbivanja u Bosni za njega bila vrlo traumatična, nije želio ni da mu djeca nauče jezik, tako da moja majka i ujak ne govore bosanski.

Jeste li ikad posjetili zemlju svojih predaka? – Bila sam u Bosni za vrijeme snimanja serijala “Menekše i Halil“ u svibnju 2008. Posljednju epizodu smo tri dana snimali u Mostaru.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Cijeli intervju sa Sedef Avci pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 834) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
17. svibanj 2024 07:20