NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
RAZOTKRIVANJE

30 godina karijere i braka: Mirna Zidarić priznala da joj je jedina neostvarena želja četvero djece

Sportska urednica i novinarka, rođena prije 54 godine u Zagrebu otkriva nam s kojim bi sportašem najradije napravila intervju, u čemu najviše uživa kod kuće i koja je tajna uspješnog braka.

Sportska urednica i novinarka, rođena prije 54 godine u Zagrebu otkriva nam s kojim bi sportašem najradije napravila intervju, u čemu najviše uživa kod kuće i koja je tajna uspješnog braka.

Što ste najzanimljivije doživjeli u 30 godina karijere?

- To što sam upoznala ljude iz svih krajeva svijeta. Mnogi od njih bili su inspirativni i dali mi mnogo razloga za rast i razvoj, kako profesionalno tako i privatno. Različitost u porijeklu i obrazovanju, spolu i rasi, ali vrijedan rad i bezrezervna predanost uvijek su davali motiv zbog kojeg se isplatilo svih ovih 30 godina neimanja slobodnih vikenda, blagdana i ljetovanja. Sport spaja i inspirira.

S kojim biste sportašem najradije napravili intervju i zašto?

- Trenutačno mi se Jude Bellingham, engleski nogometni reprezentativac i suigrač Luke Modrića u Realu, čini kao izuzetno zanimljiv sugovornik. Bez obzira na to što ima samo 20 godina, djeluje iznimno zrelo, mudro i odmjereno pa bih voljela otkriti u čemu je tajna takve osobnosti koju krasi i izvanserijski talent. A kada sam vidjela da je za odmor s obitelji odabrao Primošten, u kojem i sama ljetujem, još mi je draži.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Što vas je privuklo jogi koju ste počeli svakodnevno prakticirati prije 12 godina?

- Budući da sam godinama išla u teretanu, trebala mi je promjena u mentalnom smislu. Netko ima sreće pa se ranije upozna s dobrobitima joge koja je u temeljima svih sportova i vježbi, ja sam tek tada bila spremna zastati, otvoriti se i posvetiti ovom iznimno učinkovitom pristupu postizanja sklada tijela i uma. Ranije sam funkcionirala mehanički, ali kada osvijestite snagu uma pri svakom pokretu, dobrobiti su višestruke.

Koja je tajna uspjeha vašeg 30 godina dugog braka s arhitektom Zoranom Zidarićem?

- Smijeh.

Čime vas je osvojio suprug - i čime je zadržao vašu pažnju?

- Osebujnim humorom koji nam svih ovih godina pomaže da se baš ničime ne zanosimo, da bez mnogo ushita ili drame podnosimo lijepe i manje lijepe trenutke. Svaka njegova domišljata dosjetka u korijenu raščlani svaki moj pokušaj da ljudima i događajima dam veći značaj nego što objektivno zaslužuju. Imponira mi intelektualno, ljudski i fizički pa je svaki novi zajednički dan dar na kojem valja biti zahvalan.

Zašto ste se nakon završenog Pravnog fakulteta odlučili baviti sportskim novinarstvom?

- Zato što sam tek tijekom studija (žao mi je, ne i ranije) spoznala da pravo i pravda nisu jednoznačni. U tom smislu mi se sport učinio najbliži pravednom poimanju svijeta jer ovisno o tome koliko radiš i trudiš se, najbliži si satisfakciji. Uz ranije bavljenje raznim sportovima i razumijevanje materije nije mi bilo strano, pa i spoznaja da niti jedan radni dan neće biti sličan onom ranijem, jer uvijek su neka nova natjecanja, novi izazovi, nove generacije, a isti snovi.

Povjeravaju li vam se i dalje sinovi, 29-godišnji Borna i 23-godišnji Marin?

- Imamo prekrasan odnos, dali smo im slobodu da rašire krila, razviju se profesionalno i privatno u smjerovima koji ih čine sretnima, a da pri tome znaju da smo uvijek tu za njih.

Strahujete li od nečega u budućnosti?

- Grozim se od pomisli na potencijalne ratove. Naivno sam se nadala da je čovječanstvo dovoljno sazrelo na ranijim iskustvima i da se neke stvari više nikada neće ponoviti. Nadam se da će se ipak iskristalizirati neki mudri i miroljubivi svjetski lideri koji će našoj djeci i unucima omogućiti bezbrižnu budućnost.

Imate li neki skriveni talent?

- Volim pisati, neki kažu čak i dobro, pa je malo opširnije štivo u nastajanju, a i male kućne čarolije nisu mi strane. Volim aranžirati cvijeće i ostale ukrase za dom - na veliku radost mog supruga sklonog japanskom minimalizmu.

Koji je vaš porok?

- Čokolada s rižom.

Neostvarena želja vam je...

- Žao mi je što nisam rodila četvero djece jer najveće radosti i brige, zapravo taj beskrajan spektar emocija osjetila sam kroz roditeljstvo, a dvojica sinova prebrzo su odrasla. Sada se veselim unucima jer kažu da je to još viši nivo sreće koji sam svim srcem spremna prigrliti.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Što volite gledati na TV-u kad vas nitko ne gleda?

- Na kulinarskim kanalima upijam korisne savjete za zdravu prehranu i učim atraktivne načine posluživanja. Igram se i učim.

Koje vam je najdraže jelo?

- Buzara.

Što nikada ne biste oprostili?

- U ovim godinama pokušavam pronaći opravdanje za svaki postupak i raščlaniti njegove razloge, pa tek kada zaključim da je nešto potpuno beznadno, nivo tolerancije prestaje postojati.

Koji sport vam je najdraži?

- Onaj u kojem je mogućnost manipulacija najmanji.

Kakvi ste kada se naljutite?

- Nepodnošljiva, ali dostojanstvena.

Imate li neki ritual prije emisije?

- Budući da se uglavnom oslanjam na tek dvoje-troje ljudi, sve radimo do posljednjeg trenutka, jer to je adrenalin news programa, pa za rituale zaista nema vremena. Ponekad i bez odlaska u garderobu ili šminku uletim u studio.

Linker
16. svibanj 2024 19:11