DAMIR URBAN

Roker u ljubavnoj drami

Riječki roker, 39-godišnji Damir Urban, ovih dana gotovo da ne silazi s pozornice – ali HNK Ivana pl. Zajca, gdje pri­prema svoju prvu kazališnu ulo­gu. Pre­mijera ljubavne dra­me ‘Da­ma s kamelijama’ zakazana je za 3. l­i­stopada, a svestranom umjetni­ku, k­o­ji je preklani priredio svo­j­u prvu izložbu slika, redatelj Damir Zlatar Frey dodijelio je, zapravo, tri ulo­ge – Liječnika, Smrti i Sudbine.

Zbog kazališnog debija Damir Urban je privremeno zamrznuo glazbenu karijeru – otkazao je koncerte i odgodio izlazak novog albuma, ali njegov prvi kazališ­ni nastup sigurno neće biti i jedini. Naime, već idu­ćeg ljeta na Riječkim ljetnim noćima planira postaviti rock operu ‘Živa’, koju je napisao zajedno s 27-godišnjom su­prugom Milicom Urban, doktorandicom filozofije, a u njoj, kaže, namjerava i zapjevati.

Jeste li svoju prvu ulogu dobili na audiciji? – Ne. Posljednji sam uletio u predstavu, u kojoj nastupaju glumci, zbor i balet riječkog HNK. S redateljem Damirom Zlatarom Freyem našao sam se na kavi i brzo smo se dogovorili. Njemu je moja pojava odgovarala za ulogu Liječnika, Smrti i Sudbine, i imao je dovoljno hrabrosti i povjerenja da me, unatoč glumačkom neiskustvu, uvrsti u ansambl.

Kakvi su bili vaši uvjeti? – Kako sam u iduća dva mjeseca otkazao sve nastupe s bendom, tražio sam odgovarajuće financijsko obe­štećenje, a drugi uvjet je bio da prvih nekoliko proba odgledam iz publike, da se uvjerim vidim li se uopće u toj predstavi.

Imate li problema s pamćenjem teksta? – Ne. Sav tekst je već snimljen, mi glumci ga nećemo izgovarati na sceni. Kako na koncertima najčešće ž­mirim, na probama mi je najteže usmjeriti pogled u gle­dalište, jednostavno na to nisam navikao. Osim toga, u svaki prizor moram ući potpuno koncentriran, s emocijom koju redatelj od mene traži: ne mogu se os­loniti na glas, koji mi je dosad bio najjače uporište, a pokret i mimika lica su minimalni. U Freyevom pristupu kazalištu nema blefa, stoga su njegove predstave za izvođače vrlo komplicirane.

Hoćete li se na pozornici pojaviti s nakitom, drvenom ogrlicom i piercingom? – Ogrlicu od drvenih kuglica, koju mi je izradila supruga Milica na početku naše veze, te piercing u nosu i ušnim resicama nosim na probama, a nadam se da ću ih imati i u predstavi. Još nisam o tome razgovarao s redateljem. Piercing mogu skinuti, ali ogrlicu – ne, ona m­e energetski drži na okupu, ne bih mogao bez nje. Ne­davno sam je na sat vremena skinuo, kako bi Milica bojom osvježila kuglice i promijenila konop, i uhvatila me panika, bez nje sam se osjećao izgubljeno. Po cijenu da me redatelj izbaci iz predstave neću na pozornicu bez nje.

Je li to vrijedno žrtve? – Možda sam blentav, ali ne mogu iz svoje kože: kad se u nešto ufuram, sav sam u tome. Lani sam postao vegetarijanac jer jedne noći nisam mogao zaspati od pomisli da jedem meso. I nikad ga više nisam okusio, iako mi supruga nije vegetarijanka, niti bih to od nje tražio.

Hoćete li za premijeru obrijati bradu i brkove? – Redatelj ima razumijevanja za moj eksperiment sa “seljačkim lookom”, ali očekuje da uoči premijere obri­jem bradu i brkove.

Jeste li glumili u školskim predstavama? – Naravno. U srednjoj školi čak sam imao solo toč­ke sa skečevima, a najvažnije glumačko iskustvo bilo mi je u filmu “Mondo Bobo”. Ulogu sam dobio pošto sam se jedne večeri zapio s prijateljicom iz djetinjstva Natašom Dorčić, njezinim tadašnjim suprugom Sven­om Medvešekom i redateljem Goranom Rušinovićem, koji me sutradan u četiri ujutro pozvao na set. Tako sam, još pijan, ali potpuno opušten, snimio svoj prvi i je­dini film. Ovaj put su i moj i redateljev pristup mno­go ozbiljniji, a nadam se da će rezultat biti podjednako dobar.

Kako ste se upustili u pisanje rock opere “Živa”? – Na prijedlog bivše intendantice Mani Gotovac libre­to je nastao prema ideji moje supruge Milice, a ja sam ga uglazbio. Riječ je o klasičnoj opernoj priči o zamjeni identiteta, a glazbeni lajtmotiv je veza između autohtonih istarskih i liburnijskih ljestvica s riječkom novovalnom i punk scenom.

Koga ćete pozvati na svoju premijeru? – U publici će sigurno biti moja Milica, i to mi je naj­važnije. A za sve prijatelje koje zanima kazalište sigurno će se naći ulaznice jer već imamo dvanaest zakazanih izvedbi do kraja godine.

Kruno Petrinović

Linker
26. travanj 2024 14:12