ZLATNI STUDIO 2024.

Damir Urban: ‘I meni je to bio najvažniji koncert. Prišao sam najbliže moguće publici, a od uzbuđenja sam zaboravio mikrofon‘

Čitatelji Jutarnjeg lista mogu glasati svaki dan, a premium pretplatnici dva puta dnevno. Za nagradu se bore 63 finalista

Damir Urban

 Cropix/

U finale najveće medijske nagrade Zlatni Studio, Damir Urban ušao je u čak tri kategorije; za pjevača godine, koncert godine, ali i kao jedan od glavnih aktera showa The Voice, koji se nalazi u konkurenciji najbolje TV zabave. Svestranom riječkom glazbeniku takva privrženost publike itekako laska, posebno nakon godine obilježene brojnim uspjesima.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Pa iskreno, nisam se tome uopće nadao, nisam mislio da ću proći u uži krug, odnosno u finale. Naravno da je to predivno priznanje i da mi laska. Ujedno je to naravno i lijep vjetar u leđa i potvrda da ono što radim ima smisla i jest priznato i od šire publike. Iako za ove "moje" kategorije nisam mislio da ću završiti u finalu, za ‘Voice‘ sam nekako znao da hoće, jer je to zaista jedna od najkvalitetnijih i najboljih produkcija koje imamo prilike gledati na televiziji - priča Urban.

Iako mu imponiraju sve tri nominacije, ona za koncert godine ipak prednjači.

- A najviše me veseli, naravno, ova za koncert godine, možda djelomično iz razloga što sebe ne vidim samo kao pjevača. Postoje naravno izvođači koji jesu primarno izvođači i ne rade sami svoje pjesme i ne sudjeluju u stvaralačkom dijelu nastanka pjesme. U mom slučaju nominacija za pjevača godine, naravno iako laskava, istovremeno sužava moje područje djelovanja na samo jednu od stvari koje ja radim. Tim me više ova koncertna veseli. Između ostalog zbog toga što je to nominacija za jedan od najvažnijih koncerata u mojoj karijeri i svakako i jedan od najdražih. To je nominacija koju bih zapravo i ovom prilikom želio podijeliti sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i sa svojom publikom jer koncert u Areni nije bio samo koncert Damira Urbana i njegovog benda već je to zapravo bilo divno slavlje nas, Simfonijskog orkestra HRT-a i publike - objašnjava glazbenik.

Koncert u zagrebačkoj Areni Urban će definitvno pamtiti cijeli život, no uzbuđenje tog dana bilo je toliko da i mjesecima nakon nastupa još uvijek slaže dojmove.

- Baš sam nedavno, prije nekoliko dana, gledao snimku koncerta i ono što me najviše zapravo impresioniralo je što se puno toga zapravo ne sjećam. Uzbuđenje i nervoza, naravno, i sreća i ponos su bili toliki da je iako je koncert trajao više od dva sata, meni je to sve nekako proletjelo u trenu. Možda najsmješniji događaj, odnosno sitnica s koncerta je to što smo odlučili koncert otvoriti tako što ću ja prići najbliže moguće publici i tako započeti pjevati, što sam i napravio, ali sam zaboravio uzeti mikrofon. Mislim da to dovoljno govori o uzbuđenju i tremi koju sam imao. A neki od najemotivnijih dijelova su bili kada nam se pozornici pridružio moj prijatelj Rade Šerbedžija, a i pred sam kraj koncerta naše drage Mozartine - ističe Urban.

image

Koncert Damir Urban & 4 u Areni Zagreb

Lucija Ocko/Cropix

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista mogu glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

Za širu publiku ipak je najaktualnije njegovo sudjelovanje u popularnom showu ‘The Voice‘ koji ove subote ima svoje veliko finale. Iako priznaje da ga je uloga mentora prilično iscrpila, sudjelovanje u ‘Voiceu‘ za njega je bilo iznimno lijepo i dragocjeno iskustvo.

- Predivno iskustvo. Istovremeno izuzetno naporno jer me u potpunosti okupiralo i vremenski i mentalno, a druge strane jedno zaista najljepših iskustava koje me izuzetno obogatilo. Što se samih priprema tiče, probe su bile, pogotovo sad pred samu završnicu su zaista svakodnevne i cjelodnevne. Nisam bio doma zadnja tri tjedna, jer naprosto nema dovoljno vremena. Ipak, da ne bi ispalo da se žalim, meni je stvarno izuzetno zadovoljstvo raditi s tim divnim mladim ljudima. Ako im uspijem pomoći i ako uspijem ostvariti svoj naum da im budem ruka podrške na početku njihovih glazbenih života, nitko sretniji od mene! - naglašava.

image

Dino Jelusić, Vanna, Damir Urban i Davor Gobac

The Voice Hrvatska/hrt/

Osim u glazbi, Urban je u prošloj godini bio poprilično aktivan na više frontova, pa su iza njega i odrađeni vizuali za teatar Ulysses, kao i ilustracije za knjigu Borisa Dežulovića. A u dogledno vrijeme mogao bi se iznova okušati i u glumačkim vodama.

- Čekam da me Lenka Udovički opet malo, glumački, uposli na Brijunima. Srećom ona je moja dobra prijateljica pa me štiti od mene samog i činjenice da bih pristao čak i kad mi je nužno potreban odmor. Puno sam radio prošle godine, ali kad voliš ono što radiš ne doživljavaš to kao napor. Lijepo je napraviti izlete u druge umjetničke sfere, ponekad se vratiti likovnoj umjetnosti, koja je bila zapravo moja prva ljubav. Upravo, između priprema za ‘Voice‘ i rada na novom albumu, spremam i novi plakat za Ulysses - otkriva umjetnik.

No, Urban ne staje, pa publika uskoro može očekivati i novi album.

- Evo prije dvadesetak dana je izašao naš novi singl "Blijeda u proljeće", a čim završi ‘Voice‘ idemo snimati spot za tu pjesmu. Imamo dosta novih pjesama, zapravo je samo pitanje vremena kada ćemo ući u studio i završiti cijeli album - najavljuje.

Najveća Urbanova podrška, ali i najvažnija suradnica je, kao što često ističe, njegova supruga Milica, čiji potpis nosi i nekoliko glazbenih spotova.

- Milica je snimila šest, sedam naših spotova, naša "suradnja" dođe nekako prirodno. Živimo tako da smo oboje uključeni u poslovni život jedno drugome, pa je i zajednički rad normalan slijed. Ona prva čuje pjesme, čita tekstove, komentira, zajedno sa mnom pokušava ponekad pronaći pravu riječ koja mi nedostaje. A, evo, čeka nas snimanje spota, za koji dan - napominje Urban.

Ponosni roditelj troje djece, 22-godišnjeg Malika, kojeg ima iz prvog braka, te Istoka Zole i djevojčice Iskre, koje dijeli sa svojom Milicom, najviše uživa u vremenu provedenom s obitelji.

- Iskra je šefica obitelji, a Malik njoj i Istoku najveći ljubimac. Jako se vole i divno se slažu neovisno o razlici u godinama. Malik je izrastao u odgovornog, dragog i ispravnog dečka, divno se brine za brata i sestru i stvarno nam često uskače u brizi o njima. Istok jako naginje umjetničkim vodama, a Iskra bi sve što i on. Meni je jedino važno da su zdravi i sretni - priča glazbenik, usput otkrivši i kako izgleda savršeni dan bez obaveza u obitelji Urban.

- Savršen dan znači da ne moramo ništa osim uživati jedni u drugima. Podrazumijeva puno razgovora i zagrljaja, barem malo crtanja i izmišljanja raznih gluposti. Uključuje, naravmo, i drage prijatelje - otkriva.

Želje i planovi za budućnost također se svode na sreću unutar obiteljskog doma.

- Jedino što nam želim je da budemo zdravi i zajedno. Onda lako kujemo planove i smišljamo izlete u nepoznato - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:45