GALIANO PAHOR

Osmijeh skriva tugu

Napisala i snimila Ines Stipetić

Za riječkog glumca Galiana Pahora uloga Ignaca Glembaja kao da jer ukleta. Prije nešto više od godinu dana trebale su početi probe za predstavu “Gospoda Glembajevi” u režiji Branka Brezovca, ali su otkazane jer je 51-godišnjem glumcu dijagnosticiran karcinom želuca. Uslijedilo je njegovo dugotrajno liječenje zbog kojeg je cijeli projekt prebačen na ovu godinu. Nove probe počele su prije dva i pol mjeseca i odrađene su bez problema pa je cijeli ansambl s nestrpljenjem očekivao generalnu probu da bi konačno isprobao kostime Silvija Vujičića u kojima će se 9. ožujka predstaviti publici riječkog HNK Ivana pl. Zajca. No, Galiano Pahor doživio je novi šok: 3. ožujka njegova supruga Jolanda, inspicijentica u kazalištu, iznenada je osjetila jake vrtoglavice i mučninu, zbog čega je kolima Hitne pomoći prevezena na neurološki odjel riječkog KBC-a.

– Te smo se subote Jolanda i ja spremali u Opatiju jer sam imao probu za finalni nastup na Dori – kaže Galiano Pahor. – Bili smo dobre volje, veselili smo se što ćemo provesti dan zajedno, Jolanda je isprobavala večernju haljinu koju će odjenuti te večeri. No, iznenada se sve okrenulo naglavačke: Jolanda je rekla da joj se strahovito vrti u glavi i počela je povraćati. Bio sam u takvom šoku da nisam znao što bih prije učinio. Uhvatio sam telefonsku slušalicu i počeo okretati brojeve telefona Jolandine sestre Mirande, Hitne pomoći… Kola Hitne pomoći začas su stigla i u kratkom vremenu moja je supruga prebačena u bolnicu.

Da je pjevao sam na Dori, možda bi Galiano Pahor i otkazao nastup, ali nije mogao iznevjeriti kolegicu Anju Šovagović, kao ni organizatore tog glazbenog događanja. Osim toga, znao je da mu je supruga u dobrim rukama pa je pronašao još toliko snage da profesionalno odradi preuzetu obvezu. Stoga je ipak otišao u Opatiju, ali je cijelo poslijepodne zvao bolnicu i raspitivao se u kakvom je stanju njegova Jolanda.

– Još ništa sa sigurnošću ne mogu reći. Liječnici su najprije posumnjali na virusnu upalu srednjeg uha, ali čini se da to nije konačna dijagnoza te je zbog daljih pretraga moja supruga ostala u bolnici – kaže Pahor. – I dalje joj se vrti u glavi zbog čega jedva hoda. Ne mogu riječima opisati koliko sam prestrašen. Bez Jolande sam potpuno izgubljen. Ona drži sve kuteve u našoj kući, bila mi je najveća podrška ovih godinu dana koja ni za nju nije bila lagana, zbog mog posla sav je teret oko kuće i našeg sina Marka pao na njezina leđa, no ona ga je znala nositi sa smiješkom. Osnovne stvari nekako sam uspio iskoordinirati – oko 16 sati idem po Marka u školu pa zajedno skoknemo do moje šogorice Mirande na ručak, nakon čega ja žurim u kazalište na probe za “Glembajeve”, a Marko ostaje kod Mirande jer svaki dan imamo probe koje završavaju poslije ponoći – ali nikako ne mogu popuniti prazninu koju Marko i ja osjećamo u sebi. A kad odjenem haljinu u kojoj ću odglumiti Ignaca Glembaja, osjećam se pomalo krivim jer se moram smijati, pjevati i zabavljati publiku dok je moja žena u bolnici. No, to je cijena koju kad-tad plati svaki glumac. Ali moja Jolanda zna da ću i tada u mislima biti uz nju.

Linker
26. travanj 2024 19:11