KOSTIMI STAROG HOLLYWOODA

Mark Bridges: 'Umjetnika' sam promislio u tkaninama

Oscara za kostimografiju noćas je na 84. dodjeli zlatnih kipića dobio Mark Bridges za svoj rad na filmu “Umjetnik”, a svoju sreću otkrio je novinarima na press konferenciji.

Koji su Vas klasični holivudski filmovi nadahnuli? – Film “Show People” s Marion Davies koji je cijeli snimljen u stražnjem dvorištu kompanije MGM krajem 1920-ih. Napravili smo veliko istraživanje prije izrade kostima. Pogledali smo i filmove poput “It”, “Our Dancing Daughters”, “City Girl”, “Sunrise” – to su bile naše emocionalne točke i temeljci našega rada. Nije ih bilo puno, ali jest dovoljno da bismo spoznali kakvi su se kostimi tada nosili.

Je li bilo teško raditi kostime s obzirom na crno-bijelu tehniku snimanja? – Ustvari smo snimali i u boji jer je bilo govora da će se film na nekim tržištima prikazivati u toj varijanti. Drago mi je da je crno-bijela tehnika na kraju prevladala ona ističe drugačije vrijednosti. Bio sam zabrinut kako će sve to izgledati, hoće li se glumci dovoljno razlikovati od pozadine i slično. O cijeloj sam priči uglavnom razmišljao u tkaninama i materijalima.

Ranije ste izjavili da ste kostime u početku napravili većima. Je li glavni glumac Jean Dujardin u početku snimanja bio deblji? – Ne. Michel (Hazanavicius, redatelj filma) je želio da se propadanje lika vidi na taj način, da on gubi na težini. Zato su mu trebali veći kostimi. Nadam se da smo to uspijeli postići na decentan način prilikom šivanja.

Kakav je osjećaj dobiti Oscara? – Uzbuđen sam više negoli možete zamisliti. Još to nisam u potpunosti pojmio jer nas vode od jedne obaveze do druge, no oduševljen sam. Ponosan sam i sretan. I kao što sam rekao u svom govoru, doista mi se ostvario dječački san. Djetinjstvo sam proveo u kraju gdje su zime duge, a filmovi su bijeg od njih i to je ključno obilježilo moj život i karijeru. Nevjerojatno je što sam dobio priliku raditi na filmu koji je ljubavno pismo Hollywoodu.

Linker
04. svibanj 2024 13:25