MILA HORVAT

Krojačica vlastitog stila

Više volim gledati tenis ili nogomet, nego obilaziti dućane. U shopping odlazim ciljano, s popisom stvari koje trebam kupiti, i to uglavnom onda kad više doista nemam što za odjenuti. Ne pratim trendove i mislim da je poanta dobrog stila u tome da je svatko “krojač svoje mode”, odnosno, da i garderobom može izraziti svoju osobnost – kaže Mila Horvat, 27-godišnja voditeljica TV emisije Dobro jutro, Hrvatska, koja je bila zapažena u HTV-ovim sportskim projektima Goleo i Arena te sportskim emisijama Plavog radija i Radija Cibone, a na nju HTV ozbiljno računa i u sportskom programu tijekom Olimpijade u Pekingu. Premda joj moda nije “prva stvar u životu”, ova diplomirana novinarka sretna je što je postala zaštitno lice nove kolekcije dizajnerice Nataše Kos. Jer, u njezinim kreacijama – lepršavim haljinicama, prozračnim tunikama, ali i večernjim haljinama – Mila Horvat osjeća se najudobnije i vrlo ženstveno.

Koje obveze imate kao zaštitno lice jedne modne kolekcije? – Najprije sam, nakon što mi je Nataša predložila suradnju, nosila njezinu reviju na Cro-a-porteru, a potom sam, kao prava manekenka, odradila snimanje kataloga za kolekciju Rio. Tek sada shvaćam koliko mi naša suradnja olakšava život: svu odjeću koja mi je potrebna za javne nastupe ili društvene događaje, pronađem u Natašinom showroomu. Samo dođem i odaberem ono što mi se sviđa.

Kako ste se osjećali na modnoj pisti? – Kako nikad nisam bila dio tog svijeta, osjećala sam se, najblaže rečeno, neobično. Bilo mi je to prvi put da na nekom svom javnom nastupu samo hodam i smješkam se, a ništa ne govorim. Ne vjerujem da je djevojkama ugodno koračati pod tim jakim svjetlima, a publika gleda i stalno nešto komentira. A i kod nas se, na žalost, više gleda tko nosi reviju, je li manekenka depilirana i ima li celulit ili umjetne grudi, nego – kakvi su modeli kreatora.

Kakav je vaš odjevni stil? – Ovisi o situaciji u kojoj se nađem. Pred kamerama se trudim biti decentna i elegantna, a privatno volim ležernu odjeću – uglavnom tunike ili haljine, zimi čizme, a ljeti natikače. I bitno je da se privatno nikad ne šminkam.

Zašto? – Ponajprije stoga što volim prirodan izgled, a i zato da bi mi se koža odmorila od televizijske šminke. Stoga puderima, maskarama i sjenilima u mojoj kozmetičkoj torbici često istekne rok trajanja. Najviše volim ljeto kad sam opuštena i ne moram se brinuti što ću odjenuti i kako se našminkati. Od djetinjstva ljetujem u tetinoj kući u Tribunju, to je moja baza i morska oaza u kojoj cijele dane provodim na plaži.

Što obvezno morate imati u kozmetičkoj torbici? – Balzam za usnice, od meda ili trešnje, a najdraži su mi L’Occitaneovi proizvodi. A kako u jurnjavi za poslom često ne stignem jesti, u mojoj torbi obvezno mora biti malo čokolade koja mi u kritičnim trenucima vrati energiju.

Koji su vaši omiljeni kozmetički tretmani? – Imam dobar ten i nikad nisam bila u kozmetičara, no u posljednje vrijeme sam počela odlaziti na masaže. Trenerica Vanja Sajko iz salona Gluteus Maximus natjerala me da pripazim na prehranu, da uvrstim voće u svoj dnevni jelovnik te da krenem na vježbanje. No, ako se želim opustiti, uvijek ću odabrati jahanje ili odlazak na more. Tako najbolje napunim baterije, isključim mobitel i uživam u prirodi ili morskom plavetnilu.

Koliko dugo jašete? – Počela sam prije dvije godine i vrlo sam ljuta na sebe što sam zbog posla zapostavila jahanje. Ali, odlučila sam se što više posvetiti tom sportu i što češće odlaziti na Hipodrom, čak sam kupila i svu jahačku opremu: odijelo, čizme, kapu…

Kako se još relaksirate? – Uz glazbu. Nekad na osami, u prirodi, gdje mi je potreban samo MP3 na kojem slušam sve osim domaće muzike. A doma, u dnevnom boravku, raspalim glazbu i plešem satima.

Koliko vam vremena treba ujutro da smislite odjevnu kombinaciju za taj dan? – Malo. Iako zbog emisije Dobro jutro, Hrvatska ustajem u pola šest ujutro, odjeću nikad ne pripremam na večer. Ujutro se na brzinu istuširam, odjenem i dojurim na televiziju da bih se našminkala.

Što radite dok vas šminkaju? – Odgovaram na SMS-ove od prethodnog dana. Nemam jutarnjih rituala, osim što se volim probuditi ranije i potpuno se razbuditi.

Koliko u prosjeku spavate? – Malo, katkad ne više od četiri sata. Kasno liježem i rano ustajem, a izračunala sam da sam pet dana u proteklom tjednu, kad sam vodila Dobro jutro, Hrvatska, spavala sveukupno devet sati. Nisam velika spavalica, ali to je bilo premalo čak i za mene.

Čega ima najviše u vašoj garderobi? – Tunika i haljina. Volim laganu i lepršavu odjeću.

A što je najskuplje? – Imam vrijednih satova, torbi, čizama… Sjećam se prvih Cesare Paciotti čizama, koje sam kupila još od studentskog džeparca i nikad nisam požalila. Za kvalitetne stvari nije mi žao dati novac, iako nisam rob modnih trendova ni modnih marki. Nedavno sam kupila Cavallijevu smeđu kožnatu jaknu koju mogu kombinirati s dosta odjeće i vrlo je udobna.

Što od modnih detalja najčešće nosite? – Satove. To je moja nova ljubav, jer osim što su funkcionalni, lijepo izgledaju pa ih mogu nositi umjesto nakita. Lani sam za rođendan dobila bijeli Chanelov sat J12, koji mi se isprva nije svidio i trebala su mi dva mjeseca da ga počnem nositi. Sad sam toliko zaljubljena u njega da ga ne skidam s ruke.

S obzirom na vašu strast prema satovima, znači li to da uvijek stižete na vrijeme? – To, na žalost, nije tako. Redovito kasnim barem pet minuta i veoma sam nesretna zbog toga. Ne volim kad me ljudi čekaju, jer ni ja ne volim da mi netko kasni.

Koja vam Hrvatica ima stila? – Modna kreatorica Leonarda Boban. Ne robuje pravilima i konvencijama te svojim načinom odijevanja izražava sebe, baš kao i pjevačica Ida Prester, čiji mi se originalan stil također sviđa.

A tko je, prema vašem sudu, muškarac s mnogo stila? – Moj kolega Davor Meštrović. Meštar uvijek pomno bira što će odjenuti, voli šarenilo i kombinaciju raznih stilova. Volim sportsku eleganciju, poput košulje i sakoa na trapericama, a dosta naših sportaša njeguje taj stil. Od pjevača mi se sviđaju Massimova elegancija i istančan ukus.

Što biste partneru ukrali od garderobe? – Sat.

U Čemu spavate? – Ovisi s kim spavam. Zezam se. S obzirom na to da sam sama, nosim svilenkaste pidžamice, a ispod bokserice.

Marijana Marinović

Linker
26. travanj 2024 12:15