ŽIVOT JE SAMO MOST

Josipa Lisac: Ljubav Karla Metikoša i danas me oplemenjuje

Tradicionalne prosinačke koncerte koje je posvećivala svom životnom partneru i autoru većine svojih pjesama, glazbeniku i skladatelju Karlu Metikošu, ovog je prosinca zagrebačka pjevačica Josipa Lisac (61) zamijenila priredbom na kojoj će ona biti samo jedan od sudionika.

Obilježavajući 20. obljetnicu njegove smrti, osmislila je večer pod nazivom ‘Život je samo most’, na kojoj će 10. prosinca u zagrebačkom kazalištu Kerempuh biti prikazan dokumentarni film o Karlovom životu, potom njegov videozapis iz Afrike, bit će izveden plesni performans s temom “Matt Collins & rock’n’roll” u koreografiji Snježane Abramović, a jazz-glazbenik Elvis Stanić pripremio je “Knjigu pjesama” s notnim zapisima i dvostrukom kolekcijom Matta Collinsa – što je bilo umjetničko ime Karla Metikoša.

Je li sjećanje na Karla i danas tako intenzivno kao prije 20 godina? – Ne volim tu riječ “sjećanje”, jer ja sve naše zajedničke trenutke, slike i stanja nosim u sebi stalno. I ne samo što su oni u meni, ja ih prenosim dalje… A naša ljubav još je tu i njena prisutnost stalno me oplemenjuje.

Zašto ste tradicionalnu formu koncerta ove godine odlučili promijeniti i tu večer podijeliti s drugim umjetnicima? – Ja svake godine na obljetnicu njegove smrti slavim njegov život, njegovu osobnost i nadasve njegova djela. A kako je on bio svestran umjetnik, željela sam to za ovu “okruglu” obljetnicu podijeliti s ljudima koji također vrijedno stvaraju i koje je njegovo stvaralaštvo nadahnulo da se izraze kroz ples, riječi, pokret, dodir, slike i glazbu.

Koje razdoblje njegova stvaralaštva je svima njima bilo najinspirativnije? – U glazbenom smislu, to je rock’n’roll 60-ih, raz­­­doblje njegove sjajne europske karijere, a što se pisane riječi tiče, podsjetit ćemo na memoare Karla Metikoša koje je 1971. i 1972. objavljivao u Plavom vjesniku. Smatram da je progovarajući u memoarima, koji su objedinjeni pod naslovom “Dva kovčega slave”, Karlo poslao poruku koja vrijedi i danas – da svoje snove možeš realizirati ako osim talenta posjeduješ vjeru, želju, i ako radiš na sebi. On se u dobi od 21 godine uputio na dug i neizvjestan put u stranu zemlju, bez znanja jezika i s, kako bi sam rekao, samo jednim dolarom u džepu.

Osim svoje glazbene izvedbe, kakav modni performans pripremate? – Još ne znam, ali imam nekoliko dana da smislim nešto čime ću opet iznenaditi.

Sonja Mlinar

Linker
06. svibanj 2024 19:31