RAZOTKRIVANJE

Ivan Dečak: Ne volim gledati loše hrvatske utakmice

Frontman i osnivač virovitičke rock grupe Vatra Ivan Dečak, koji se zbog služenja civilnog vojnog roka i (nedovršenog) studija na Pravnom i Pedagoškom fakultetu preselio u Zagreb, napisao je većinu pjesama za njihov novi album ‘Ima li budnih’, koji na tržište izlazi 15. listopada – pet dana prije njegovog 32. rođendana

Kakvi ste kad se probudite? – Nerazgovorljiv i željan prve šalice kave.

Što u vama budi vatru? – Odlični koncerti: kako naši, tako i drugih izvođača poput Brucea Springsteena, Nicka Cavea, Richarda Ashcrofta, grupe The National… Vjerujete li u horoskop? – Pročitam horoskop u novinama, pa ako piše da su mi zvijezde naklonjene, vjerujem da će sve biti super. U suprotnom – okrenem sljedeću stranicu.

Što vam je inspiracija za pjesme? – Vrijeme i zemlja u kojoj živimo, a inspiriraju me i svakodnevne situacije: vožnja biciklom, gledanje filmova… Inspiracija je svuda oko mene, samo treba malo zagrebati.

Koje slike djetinjstva pamtite iz Virovitice? – Nogomet u gradskim klubovima, satovi u glazbenoj školi, gimnazijski dani i izlasci u omladinski klub Vanadis.

Što ste zadnje slušali u vožnji? – To ovisi o tome jesam li na autoputu ili lokalnoj cesti. Prošli sam vikend proveo na Krku i vozeći se po otoku, preslušao cijelu diskografiju grupe Starsailor.

Kojeg biste se poroka voljeli riješiti? – Cigareta. Nisam strastveni pušač, nego zapalim tu i tamo uz čašicu…razgovora. No, nadam se da ću se uspjeti riješiti te loše navike dok još nije uzela maha.

Da niste glazbenik, što biste voljeli biti? – U jednom trenutku sam dvojio između glazbe i nogometa, koji sam trenirao desetak godina. Na kraju je glazba pobijedila, ali i dalje rekreativno napucavam loptu.

Za koga navijate? – Ne inspirira me nogomet hrvatskih klubova, jer ne volim gledati loše utakmice skupo plaćenih nogometaša. Tako da jedino pratim utakmice naših imenjaka – vatrenih reprezentativaca.

Koji ste zadnji koncert pogledali? – Na festivalu Rock Verther u Belgiji oduševio me koncert grupe Kings of Leon. I nastup grupe The National na Terraneo festivalu u Šibeniku. Imate li koji skriveni talent? – Odlično usisavam stan, pa ako ikad bude natjecanje – prijavit ću se.

Čime vas žena može osvojiti? – Dobrim prijedlogom knjige, filma ili albuma.

Jeste li slobodni ili u vezi? – Zavezan.

Tko vam je najzgodnija pjevačica?Ljubica Gurdulić iz grupe Svadbas, koja gostuje na našem albumu, ima najseksi glas. Što nikad ne biste oprostili? – Kad bih nekom posudio bicikl, a taj ga ne bi zaključao pred birtijom.

Čega se bojite? – Krađe bicikla. Zato uvijek nosim dva lokota. I u dućan ponekad ulazim s biciklom, pa me prodavačice tjeraju.

Kakvi ste kad se razljutite? – Moja ljutnja je kratkog daha. Volim brzo riješiti stvari i više se ne vraćati problemu, a moja bi draga danima raspravljala o tome. Koja vam je omiljena knjiga? – Trenutačno čitam knjigu o grupi The Ramones, a ljetos sam pročitao knjigu o Pink Floydu. A između toga čitam djela Charlesa Bukowskog. Kamo biste voljeli otputovati? – Životni mi je san napraviti turu od zapadne do istočne obale Amerike.

Na što biste potrošili zadnji novčić? – Na dobro vino, sir i inćune.

Koliko ste puta pogledali svoj omiljeni film “Hod po rubu”? – Pogledao sam ga toliko puta da ga i unatrag znam napamet.

Koje emisije najčešće pratite na televiziji? – Dnevnike na svim TV postajama, National Geographic, Discovery i Eurosport. MTV više ne gledam jer se pretvorio u reality TV.

Biste li se prijavili u neki reality show? – Ne vidim pravu vrijednost tih emisija, jer bi svatko tko nosi talent u sebi, trebao pronaći pravi put do uspjeha.

Što biste s osvojenih milijun kuna? – Potrošio bih ih nevjerojatno brzo.

Koji vam je životni moto? – Ako stvarno vjeruješ u nešto, cijeli svijet će se urotiti da to i ostvariš (ustrajnost je poželjna). Marijana Marinović

Linker
25. travanj 2024 07:11