ODLIČNE KRITIKE

Film Angeline Jolie o ratu u Bosni dobio prvu nagradu

‘U zemlji krvi i meda’, prvi igrani film koji je Angelina Jolie (36) sama režirala, napisala scenarij i koproducirala, u posljednja dva tjedna dobiva sve više priznanja. Kada je prošle godine počelo snimanje u Sarajevu, priča o ljubavi srpskog vojnika i muslimanke izazvala je negodovanje predstavnica udruge Žene – žrtve rata te je snimanje čak i zaustavljeno na nakoliko dana, dok ministar kulture federacije BiH nije pročitao scenarij i dopustio da se ono nastavi.

Prošli tjedan održana je posebna projekcija filma u Sarajevu za predstavnike jedanaest udruženja žrtava rata, čije su kritike o celuloidnom uratku slavne glumice bile iznimno pozitivne.

– Nadamo se da ​​će Angelina Jolie nastaviti snimati ovakve filmove. Ono što se desilo mi ne možemo vratiti, porodicama ubijenih ništa ne može zaliječiti rane, ali je jako dobro da slika onoga što se desilo na pravi način ode u svijet – rekla je nakon projekcije Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja Srebreničke majke.

Već je poznato da je Angie na ideju o filmu došla za vrijeme posjeta BiH kao UN-ova ambasadorica dobre volje, a njenu društvenu angažiranost kojom se bavi u ‘U zemlji krvi i meda’ prepoznali su i holivudski filmski producenti, odavši priznanje njenom debitantskom djelu. Ceh američkih producenata (The Producers Guild of America) stoga je filmu dodijelio Stanley Kramer Award, nagradu kojom se jednom godišnje odaje priznanje ‘redateljima čiji rad osvjetljava provokativna socijalna pitanja na pristupačan i dostojanstven način’.

Spomenuta nagrada utemeljena je 2002. godine u sjećanje na holivudskog redatelja Stanleyja Kramera, koji je režirao klasike poput ‘Pobune na brodu Caine’ i ‘Pogodi tko dolazi na večeru’.

– ‘U zemlji krvi i meda’ izvanredan je film koji prikazuje kompleksnu ljubavnu priču smještenu u strahote rata u Bosni, posebno one koje su doživljavale žene – u svojoj izjavi istaknuli su Hawk Koch i Mark Gordon, predsjednici Ceha producenata.

­­

Angelinina filmska priča smještena je u Sarajevo, a radnja se odvija prije i za vrijeme rata u Bosni. Danijel ( Goran Kostić ) je vojnik koji se bori na strani bosanskih Srba te se u kampu koji nadzire susreće sa zarobljenicom Ajlom ( Zana Marjanović ), muslimankom koju poznaje iz vremena prije stahovitog rata. Veza koja je nekad obećavala, promijenila se nakon sukoba. Jednu od važnijih uloga, onu oca glavnog junaka, ima i Rade Šerbedžija (65), inače dobar prijatelj Angeline Jolie.

Prema dosadašnjim reakcijama, jedna od najljepših žena Hollywooda uspjela je uz skroman budžet od 10 milijuna dolara stvoriti vrijednu filmsku priču, kojoj neki prognoziraju čak i nominacije za Zlatni globus i Oscara, jer film s limitiranjim prikazivanjem u SAD-u kreće 23. prosinca, što je sasvim dovoljno da se uključi u utrku za prestižne kipiće.

Linker
29. travanj 2024 12:42